garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Muffinki wyszły bardzo smaczne, ale przywarły do papierowej foremki. Może ktoś mógłby podpowiedzieć co zrobić, żeby się ładnie odklejały od papieru....
Nie jestem nowicjuszem w kwestii pieczenia, ale to moje pierwsze muffiny. Wyszły poprawne, ale bez szału. Mam wrażenie, że zbyt suche, nie popękały, no takie mało muffinkowe. W smaku średnie.
Mufinki wyszly zbyt ciężkie jak na tego typu babeczki, w srodku glinowate. mufinki powinny być puszyste delikatne, a z tego przepisu niestety nie wyjdą takie idealne. Mufiny owszem wyrosły i wyglądają milo dla oka ale w smaku pozostawiają wiele do zyczenia. Przepraszam za moją opinie ale nie wszystko co słodkie i proste jest dobre. Mnie nie usatysfakcjonował ten przepis.
Pani do PO nalezy.Zjadliwe wypowiedzi.Wszystkim smakuja .Nawet w krolewskiej rodzinie nie wszystko jest po mysli idealow.Pozdrawiam i zycze milego dnia.
Witam! Muffinki wyszly wysmienite.
Zastanawiam sie jak by smakowaly dodajac maslo zamiast oleju (bardzo lubie posmak maslany w ciastach) i w jakiej proporcji.
Witam ja z taką nietypową prośbą. Jedziemy z narzeczonym na zjazd samochodowy, i on ma w tym czasie urodziny. Chcę mu zrobić niespodziankę, i zrobić tort muffinkowy. Tylko boję się, że jak będę robiła je w czwartek nie wytrzymają do soboty, bo wtedy pewnie go podamy na imprezce. Pani Joasiu może podpowie mi Pani, które muffinki z Pani przepisów będą się nadawały najbardziej żeby zachowały świeżość. Myślałam o tych z jagodami i murzynkowych :)