garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zrobilam je :) podwoilam proporcje bo przeciez moja foremka ma 24 dziurki, tylko sa to bardzo male otworki i tym cudownym sposobem mam 48 malych mufinek. Sa tak pyszne ze nawet taka ilosc nie przetrwa zbyt dlugo w domu :) Ciesze sie ze mieszka Pani w Niemczech bo ja tez i teraz nareszcie bede sie miala kogo podpytac o produkty itp :)
Super przepis :) Sama zrobiłam i wszystkim domownikom smakowało. Z braku jagód dodałam mrożone truskawki oraz- dodatkowo- żurawinę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, choć zajmuje nieco więcej czasu niż jest napisane ;)
Witam dziś zrobiłam muffinki w wersji bezglutenowej z mąką gryczną - najlepsza do muffinek - dodałam wodę przegotowaną zamiast mleka no i efekt identyczny jak na zdjęciach. Wyszły super i pyszne. Dzieci były zachwycone. Polecam!!!
Urosły jak głupie, niestety mój piekarnik nie dogrzewa wszędzie jednakowo i musiałam je wyciągać i obracać. Chyba przez to część oklapła... Dałam trochę ciasta, na to gruby plasterek banana, ciasto i jagody, które fenomenalnie się wtopiły! Nie miałam ani mrożonych ani świeżych, ale po odcedzeniu tych ze słoika i takie się nadały. :) Na 5 minut przed końcem pieczenia posypałam muffinki odrobiną czekolady. :D Są przepyszne, ale następnym razem dam 4 łyżki cukru, bo jak dla mnie, były zbyt słodkie. :)
Jak obiecałam robiłam te muffinki na sylwestra. Dałam niecałe 1,5 łyżeczki proszku i nie było go czuć :-)
Muffinki wyszły puszyste i bardzo smaczne . Dziękuję za przepis . Pozdrawiam ♥
Prze świetny przepis ale faktycznie na jedna porcje trzeba dodać tylko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale tak to są super właśnie je zrobiłam pierwszy raz a moje dzieci wraz z mężem właśnie je wchłaniają ;)
Witam serdecznie :)
Przepis jest wspaniały :) Wyszły przepyszne, zrobiłam wszystko według przepisu :) Bardzo dziękuję za umieszczenie go na stronie, bardzo się przydał. Dziś wpadają goście :) Na pewno będą ze mnie dumni :)
Robiłam te muffinki latem, gdy to mama obdarowała mnie litrowym słoikiem pełnym własnoręcznie zbieranych jagód. Niestety sama zjadłam tylko jedną babeczkę, bo akurat odwiedzili mnie znajomi i nawet nie zorientowałam się kiedy talerzyk zrobił się pusty.
Najlepszy przepis, wg którego piekam muffiny! Udaly się wspaniale, owoce nie opadly, szkoda tylko, że po zjedzeniu pozostaje posmak proszku do pieczenia, choć dalam 1,5, a nie 2 lyżeczki. Polecam gorąco!