Muffinki jagodowe

64 Komentarzy
Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami lub borówką amerykańską.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
  5. Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki jagodowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Moje właśnie się pieką,ja dodałam banany.
    Rosną jak szalone w piekarniku :)
    Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    Zrobilam je :) podwoilam proporcje bo przeciez moja foremka ma 24 dziurki, tylko sa to bardzo male otworki i tym cudownym sposobem mam 48 malych mufinek. Sa tak pyszne ze nawet taka ilosc nie przetrwa zbyt dlugo w domu :) Ciesze sie ze mieszka Pani w Niemczech bo ja tez i teraz nareszcie bede sie miala kogo podpytac o produkty itp :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    Witam,
    Jaka srednice maja te mufinki bo ja mam foremke gdzie kazdy mufinek ma ok. 5 cm. To jest przepis na takie male mufinki ?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Używam formę na 12 muffinków. Co do średnicy to dół muffinka ma 5cm, a góra 7,5cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mia Amelia · 12 lat temu
    Super przepis :) Sama zrobiłam i wszystkim domownikom smakowało. Z braku jagód dodałam mrożone truskawki oraz- dodatkowo- żurawinę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu, choć zajmuje nieco więcej czasu niż jest napisane ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    claudia · 12 lat temu
    a ja właśnie piekę z brzoskwiniami i białą czekoladą :)
    mmmm......
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuma · 12 lat temu
    Pyszne! :) Ja dodałam orzechy i żurawine :) Genialne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 12 lat temu
    Właśnie upiekłam te muffinki wyszły znakomicie :)
    Naprawdę Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 12 lat temu
    Witam dziś zrobiłam muffinki w wersji bezglutenowej z mąką gryczną - najlepsza do muffinek - dodałam wodę przegotowaną zamiast mleka no i efekt identyczny jak na zdjęciach. Wyszły super i pyszne. Dzieci były zachwycone. Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Urosły jak głupie, niestety mój piekarnik nie dogrzewa wszędzie jednakowo i musiałam je wyciągać i obracać. Chyba przez to część oklapła... Dałam trochę ciasta, na to gruby plasterek banana, ciasto i jagody, które fenomenalnie się wtopiły! Nie miałam ani mrożonych ani świeżych, ale po odcedzeniu tych ze słoika i takie się nadały. :) Na 5 minut przed końcem pieczenia posypałam muffinki odrobiną czekolady. :D Są przepyszne, ale następnym razem dam 4 łyżki cukru, bo jak dla mnie, były zbyt słodkie. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria15 · 12 lat temu
    Jak obiecałam robiłam te muffinki na sylwestra. Dałam niecałe 1,5 łyżeczki proszku i nie było go czuć :-)
    Muffinki wyszły puszyste i bardzo smaczne . Dziękuję za przepis . Pozdrawiam ♥
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria15 · 12 lat temu
    Przepis wydaje się łatwy i prostu w wykonaniu . Zrobię je na Sylwestra i dam znać jak smakowały :-) ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolka · 12 lat temu
    Muffinki łatwe do zrobienia, szybko, tanio i są przepyszne. Dobry sposób na szybki deser ^_^ Szczerze polecam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 13 lat temu
    Prze świetny przepis ale faktycznie na jedna porcje trzeba dodać tylko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale tak to są super właśnie je zrobiłam pierwszy raz a moje dzieci wraz z mężem właśnie je wchłaniają ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mary · 13 lat temu
    mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kwiatuszek86 · 13 lat temu
    Witam serdecznie :)
    Przepis jest wspaniały :) Wyszły przepyszne, zrobiłam wszystko według przepisu :) Bardzo dziękuję za umieszczenie go na stronie, bardzo się przydał. Dziś wpadają goście :) Na pewno będą ze mnie dumni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cathi · 13 lat temu
    Robiłam te muffinki latem, gdy to mama obdarowała mnie litrowym słoikiem pełnym własnoręcznie zbieranych jagód. Niestety sama zjadłam tylko jedną babeczkę, bo akurat odwiedzili mnie znajomi i nawet nie zorientowałam się kiedy talerzyk zrobił się pusty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwier · 13 lat temu
    Dziekuje za wspanialy przepis, muffinki wyszly rewelacyjne.Przepis prosty,fantastycznie nadaje sie do pieczenia z dziecmi :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 13 lat temu
    Wyszły mi przepyszne:)i ładnie urosły.Polecam też z wiśniami:)mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 13 lat temu
    dziękuję za przepis!!!Do środka dalam budyń waniliowy a na wierzch maliny.Miód malina!!!Super.Polecam przepis i maliny!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tyrtunia · 2 lat temu
      Czy ugotowany budyń czy w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 13 lat temu
    Najlepszy przepis, wg którego piekam muffiny! Udaly się wspaniale, owoce nie opadly, szkoda tylko, że po zjedzeniu pozostaje posmak proszku do pieczenia, choć dalam 1,5, a nie 2 lyżeczki. Polecam gorąco!