Buchty z truskawkami

41 Komentarzy
Buchty z truskawkami

Smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już można formować bułeczek.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 ml mleka, lekko ciepłego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 30 g masła, temperatura pokojowa

Nadzienie:

  • 10 świeżych, niedużych truskawek
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  2. W czasie wyrastania, przygotować nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem.
  4. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  5. Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
  6. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Źródło: Przepis znalazłam na opakowaniu mąki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Buchty z truskawkami Buchty z truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Swietny przepis! Robie kolejny raz (wykorzystalam suche drozdze, a mieszalam zwyklym mikserem z koncowkami do ciast drozdzowych), tym razem z nutella :) poprzednie zniknely w 5 minut, jeszcze cieplutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 2 lat temu
    Fenomenalne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Przepyszne, a najlepsze na ciepło 😎
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Liwia · 4 lat temu
    Można dać suche drożdże zamiast świeżych? Wie ktoś ile trzeba dać suchych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Rewelka ten przepis,robiłam już buchty kilka razy i za każdym razem z innym nadzieniem.Pycha:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    witam, mam wszystko co trzeba + ogromny apetyt na te bułeczki. Jedynie problem mam z drożdżami - mam tylko suche dlatego proszę o radę jakiej ilości użyć? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Witam.dziś wypróbowałam przepis. Wygladaja bardzo apetetycznie, niestety nie moge spróbować, poniewaz jestem mama karmiaca..ze wzgledu na jajko i mleko ;( ale mój maz z checia spałaszuje.Dodam jeszcze ,ze jestem beztalenciem kulinarnym...a tutaj tak miło mnie zaskoczyło ;P pozdrawiam bardzo serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Wyszło za.pierwszym razem!trochę krócej.jednak Trzymałam.w piekarniku,i są tak puszyste i mięciutkie że jestem w Szoku. Nie zrobiła.się skorupka wierzchu,ani nie Zaczęły twardniec...Czego to zasługa? Mleka? Jednego.tylko.żółtka? Pycha!!! Chyba wykorzystam.ten.Przepis do lipcowych.Jagodzianek...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Już drugi raz do nich podchodzę i znowu mi nie wyrosły... :-( tyle komentarzy pozytywnych...liczyłam na to, że wyjdą nawet takiemu beztalenciowi do wypieków.. zupełnie nie mam ręki do drożdżowych ciast... może mi Pani podpowiedzieć, dlaczego ciasto nie wyrasta? Ewidentnie coś robię źle już przy punkcie 1 i nie wiem zupełnie co... :-(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe (tj. nie za ciepłe, ani nie za chłodne). Wszystkie składniki dobrze wyrobić ręką lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 1 lat temu
      Mogło być za gorące mleko. Kiedyś tak zrobiłam inne ciasto i też była klapa. Dziś będę próbować ten przepis zobaczymy jak wyjdzie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łasuch · 9 lat temu
    Witam,
    skorzystaliśmy z przepisu i super...!!!
    Za którymś razem postanowiliśmy przetestować z innym nadzieniem zamiast truskawki daliśmy powidła śliwkowe a kolejny raz gęsty dżem z czarnej porzeczki i to rewelacja :) dosłownie na każda kulkę 1/2 łyżeczki wystarcza nic nie wycieka. dodajemy jednak więcej cukru naszym zdaniem słodsze...:)
    Przepis super tani i smaczny polecamy 100% zadowolenia .
    Ps :
    porcja z przepisu to za mało :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 10 lat temu
    Bułeczki wyszły przepyszne, bardzo polecam przepis ! Ja zrobiłam z budyniem waniliowym,bo akurat miałam ;)
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 10 lat temu
    Bułeczki bardzo proste i przepyszne. Polecam gorąco Znikają w mgnieniu oka:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Pycha!!! Zrobiłam z nutellą ( moje chłopaki za nią przepadają).Jestem pod wrażeniem, że z tak prostego przepisu wyszły tak przepyszne bułeczki. Mięciutkie ,puszyste .Jutro zrobię z dżemem truskawkowym. Chłopaki ( 8 lat i 3 latka) pałaszowali aż im się uszy trzęsły :-) :D Jagodzianki też robiliśmy i wyszły pyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mila · 11 lat temu
    Dziś wypróbowałam ten przepis no i muszę przyznać, że cała rodzina była zachwycona. Pozostały już tylko okruszki :)
    No i ja zrobiłam z białym serem bo miałam na zbyciu :P
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 11 lat temu
    super buleczki wyszly mi rewelka a wielki plus ze tak latwe w przygotowaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Świetny przepis...piekę te buchty na niedzielne śniadanie,zmieniam tylko nadzienie...rozchodzą się w kilka minut i robią wrażenie na gościach...dziękuję za pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ivan · 11 lat temu
    wczoraj piekłem je pierwszy raz. zrobiłem podwójną porcje i poszły w 5 minut. dzisiaj robię następne bo znajomi mi nie odpuszczą heh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Kapitalny przepis! Pierwszy raz wyszlo mi ciasto drozdzowe! (tylko troche zmienilam kompozycje na drozdzowki z serem i truskawkami)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Joanno Twoje przepisy sa genialne!Wczoraj zrobilam slimaczki z budyniem i rodzynkami, rozeszly sie w ekspresowym tempie, dzisiaj buchty z truskawkami - przepyszne.Dziekuje za inspiracje... :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fan_kata · 11 lat temu
    Pyyyyyszne... genialna stronka