Walentynkowe babeczki na Guinnessie

9 Komentarzy
Walentynkowe babeczki na Guinnessie

Walentynkowe babeczki przygotowane z mocno czekoladowego, dość ciężkiego, soczystego ciasta pieczonego na ciemnym piwie Guinness. Babeczki udekorowane są czekoladowym kremem i domowymi, czekoladowymi serduszkami.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 125ml ciemnego piwa Guinness (w zastępstwie innego, ciemnego piwa)
  • 125g masła
  • 37g kakao
  • 175g cukru
  • 70ml gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 140g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem czekoladowy:

  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 120g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać drobno. Przełożyć do miseczki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Śmietaną zalać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. (Gdyby masa nie była gładka, można ją zmiksować chwilę blenderem, ale nie ubijać). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przykryć i wstawić do lodówki na parę godzin (co najmniej 4), a najlepiej na noc.
  2. Przygotować czekoladowe serduszka według przepisu: "Czekoladowe figurki z foremek".
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Piwo wlać do garnka. Dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż masło się rozpuści. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać cukier i kakao. Wymieszać trzepaczką i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Osobno ubić śmietanę, jajko i cukier waniliowy. Dodać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką.
  5. Mąkę wymieszać z sodą. Przesiać do garnka z piwem i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami, do ok. ⅔ wysokości papilotki.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy (u mnie z dużą tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki.
  9. W środek wbić serduszko z czekolady.
  10. Babeczki przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12- 14

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Walentynkowe babeczki na Guinnessie Walentynkowe babeczki na Guinnessie Walentynkowe babeczki na Guinnessie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Bardzo dobre i wilgotne w środku, mega przepis ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ścieżki smaku · 12 lat temu
    Nie oparłam się i zrobiłam. Pyszne:) I tylko zamiast serduszek przyozdobiła wiśniami z konfitury:) I tylko jedna mała różnica - mi wyszło sztuk 15;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    judik · 12 lat temu
    Wyglądają genialnie i pięknie je ozdobiaś!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 12 lat temu
    Przepięknie wyglądają i te serduszka - urocze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mary · 12 lat temu
    Piękne, mniam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    od-kuchni · 12 lat temu
    Urocze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 12 lat temu
    Przepięknie wyglądają. No i cudne papilotki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Mmmm....boskie są!
    Słodziaste bardzo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchnia Agatki · 12 lat temu
    Przepiękne!