Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Najlepsze oponki, jakie jadłam w życiu, lepsze nawet od tych od mamy:-) Lekkie jak chmurka, miękkie, wyrośnięte, nie za słodkie (lukier cytrynowy pasuje doskonale). Faktycznie ciasto się klei (pomaga podsypywanie mąką). Jednym słowem: przepis zostaje u nas w rodzinie!
Jeśli się już decyduje na jakiś smakołyk to przepis tylko z Domowych Wypieków 👍. Oponki ostatecznie wyszły pyszne, musiałam podratować mąka, ale ser serowi nie równy i trudno jest przewidzieć jak bardzo jest wilgotny. Dziękuję za przepis 🍩🍩🍩
Spirytus dodać do oleju? Przecież to grozi pożarem lub w najmniejszym stopniu, poparzeniem, kto takie porady daje, spirytus dodaje się do ciasta żeby nie wchłaniało oleju raczej,