Oponki serowe

567 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Wspaniały przepis, są przepyszne. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    250ml śmietany to stanowczo za dużo. Ja dalam 200 i sam klej wyszedł, musiałam 2x więcej mąki dać. Moim zdaniem standardowo 2-3 łyżki wystarczy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      Twaróg nie powinien być mokry, a tym bardziej z wiaderka, tylko tradycyjny i powinno wyjść ok
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        cristna · 2 lat temu
        ja caly czas uzywam z wiaderka i kazdy nir moze sie najesc, rownie smaczne i dobre wychodza z wiaderka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Inas · 3 lat temu
    Wychodzą bardzo dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Jaka śmietana? 18%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    A ile potrzebuję oleju? Jak wysoko ma być w garnku, na 2 cm wystarczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Najlepsze oponki, jakie jadłam w życiu, lepsze nawet od tych od mamy:-) Lekkie jak chmurka, miękkie, wyrośnięte, nie za słodkie (lukier cytrynowy pasuje doskonale). Faktycznie ciasto się klei (pomaga podsypywanie mąką). Jednym słowem: przepis zostaje u nas w rodzinie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    Mam wrażenie że jadłam sam olej!!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 3 lat temu
      Ja też miałam takie wrażenie ale trzeba dosypać więcej mąki i już będzie super 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karo · 3 lat temu
      a dodała Pani spirytus do ZIMNEGO oleju? Tylko wtedy oponki nie chłoną tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vivi · 3 lat temu
    Ile wychodzi oponek z jednej porcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Jeśli się już decyduje na jakiś smakołyk to przepis tylko z Domowych Wypieków 👍. Oponki ostatecznie wyszły pyszne, musiałam podratować mąka, ale ser serowi nie równy i trudno jest przewidzieć jak bardzo jest wilgotny. Dziękuję za przepis 🍩🍩🍩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis,robię je już drugi raz 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Rewelacja. Są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Co robię nie tak????? Nie ma szans żeby uwałkować to ciasto, bo bardzo sie klei😪
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 3 lat temu
      Musisz podsypywać mąka z dwóch stron ciasta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 3 lat temu
      Dodaj więcej mąki :) możliwe, że ser jest bardziej wilgotny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roxi · 3 lat temu
    Można dać ser z wiaderka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Superrrrrr 👍😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Genowefa · 3 lat temu
    Dziś zrobiłam.Są super- miękkie i grubeoraz smak taki, że będę wracać do tego przepisu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 lat temu
    Przepis jest naj lepszy dziękuję za niego oponki wychodzą aż 45 sztuk najlepsze na świecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    Wszystko super 🙂 Tylko, że moje oponki to zakalec 😟😟😟😟
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Oponki wyszły superDziękuję za udostępnienie przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 3 lat temu
    Spirytus dodać do oleju? Przecież to grozi pożarem lub w najmniejszym stopniu, poparzeniem, kto takie porady daje, spirytus dodaje się do ciasta żeby nie wchłaniało oleju raczej,
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olka · 3 lat temu
      spirytus sie daje do zimnego oleju
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Zrobilam. Bardzo smaczne. Dobry przepis.