Oponki serowe

567 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Wspaniały przepis!! Gorąco polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 5 lat temu
    zrobiłam wg przepisu ale nie mogłam odkleić ciasta od stolnicy , dodałam trochę więcej maki do podsypania żeby rozwałkować ciasto i niestety wyszły jak guma i cholernie twarde chrupiące z zewnątrz, dla mnie osobiście za mało słodkie.przepis dobry .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 6 lat temu
    Bardzo dobry przepis . Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stasia · 6 lat temu
    smaczne zrobiłam palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 6 lat temu
    Dzisiaj robiłam oponki z córkami i wyszły pulchne i przepyszne. Szybko zniknęły z talerzy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    O" matko" jakie pyszne mi wyszły te oponki!
    Dziękuję bardzo za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Pyszne, wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 6 lat temu
    Pycha :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zaneta · 6 lat temu
    Czy zamiast sody moze byc proszek do pieczenia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Soda jest dużo lepsza do tego przepisu niż proszek.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola K · 6 lat temu
        a z ciekawości, dlaczego?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 6 lat temu
          Soda sprawdza się w wypiekach z dodatkiem składnika o kwaśnym odczynie. Tutaj mamy ich kilka: śmietana, ser, ocet. Kwaśny składnik jest potrzebny, aby zaszła reakcja chemiczna, za sprawą której powstaną spulchniające ciasto pęcherzyki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Wlasnie zrobilam,kiedys myslalam ze te z dziecinstwa byly pyszne ale teraz wiem jak bardzo sie mylilam.Cudowny przepis dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Zrobiłam wczoraj, od razu z półtorej porcji. Dziś zostało 2 oponki. Przepyszne. I oczywiście rozdałam przepis koleżankom.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    Dlaczego mi wyszly gumowe? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 6 lat temu
    Brawo!!!!!! Przepis doskonaly!!!! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anet · 6 lat temu
    Super polecam robilam nieraz, wszyscy zachwyceni :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 6 lat temu
    jutro tłusty czwartek, wykorzystam przepis, jak czytam to jestem pewna, że będą smaczne (nod) (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maks · 6 lat temu
    Przepis lipa, brak drożdży, ciasto w środku nie rośnie tylko pęcznieje z zewnątrz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Amman · 6 lat temu
      a od kiedy niby w oponkach serowych są drożdże lol
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    Czy zamiast spirytusu mogę dodać do tłuszczu ocet ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Możesz pominąć. Są osoby, które dodawały ocet do oleju. Nie próbowałam. Proszę śledzić wcześniejsze komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    A czy ser chudy może być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Wyborne! Takie jak chcialam a więc prawdziwie serowe, puszyste, proste w wykonaniu, pyszne nawet bez konieczności posypywania cukrem ;) lepsze niz z dzieciństwa- dziękuję bardzo za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Czy mogę dzisiaj w robocie planetarnym zagnieść ciasto i wsadzić do lodowki na noc ? I rano uformować krążki i smażyć ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewcia · 6 lat temu
      ja tak robię co roku i wychodzą:)