Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
zrobiłam wg przepisu ale nie mogłam odkleić ciasta od stolnicy , dodałam trochę więcej maki do podsypania żeby rozwałkować ciasto i niestety wyszły jak guma i cholernie twarde chrupiące z zewnątrz, dla mnie osobiście za mało słodkie.przepis dobry .
Soda sprawdza się w wypiekach z dodatkiem składnika o kwaśnym odczynie. Tutaj mamy ich kilka: śmietana, ser, ocet. Kwaśny składnik jest potrzebny, aby zaszła reakcja chemiczna, za sprawą której powstaną spulchniające ciasto pęcherzyki.
Wyborne! Takie jak chcialam a więc prawdziwie serowe, puszyste, proste w wykonaniu, pyszne nawet bez konieczności posypywania cukrem ;) lepsze niz z dzieciństwa- dziękuję bardzo za przepis :)