Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Przepis świetny, oponki wychodzą idealne ale brakuje tu 1/3 łyżeczki soli dodana do ciasta przed zagniataniem. Sól idealnie podkreśla smak oponek, są jeszcze lepsze ;) Ja daję jeszcze do oleju do smażenia ze dwie łyżki smalcu dla smaku.
Ciasto ma się kleić. Po to podsypujemy mąką blat kuchenny żeby wyłożone na niego ciasto do niego nie przywieralo. Przy wałkowaniu ciasta przewracać ze dwa razy ciasto na drugą stronę tak, by każda strona mogła trochę w mące się otoczyć by się nie kleiło. Jak wykrawasz kółka to szklankę też możesz trochę w mące otoczyć by się nie kleiła do ciasta, przed wkładaniem do oleju nadmiar mąki otrzepać z kółek by olej się nie pienił.
Bzdura. Przepis świetny. Ciasto ma być luźne, takie wykładamy na mąkę na blacie i wyrabiamy w tej mące jeszcze chwilke, ono wtedy nabierze lepszej konsystencji, choć lepić się nadal może, po to posypywać je mąką przy wałkowaniu. Dzięki temu że ciasto nie jest zbite i twarde (nadmiar mąki) to oponki wychodzą mega delikatne, puszyste, leciutkie, miejscami puste w środku, obłędne. Gdyby ciasto było mocno zbite, to oponki po upieczeniu wyszłyby twarde, ciężkie i słabo rosłyby.
Witam czy może być ser biały z wiaderka gotowy mielony użyty do oponek serowych . Zamiast śmietanki można dodać naturalny jogurt typu greckiego czy musi być śmietanka kwasna . Mam to i to. Kiedyś nie dodawałam śmietanki do oponek serowych. Ja jeszcze dodawałam do ciasta pianę ubiata z białek od żółtek z szczypta soli ubijalam ba sztywno i równie były bardzo puszyste oponiki serowe. Tak babcia robiła moja i przepis jest taki sam. Tyle że ubijalam pianę z białek na sztywno dodawaka. Do ciasta . Śmietany nie dodawałam. Z białkami ubitymi na sztywno oponki wychodziły bardzo puszyste i dlugo świeże były. Najlepsze są tego dnia kiedy są robione . Smacznego .