Murzynkowe muffinki

55 Komentarzy
Murzynkowe muffinki

Pewnie niejeden z Was piekł już Murzynka. Zawsze przeszkadza mi, że podczas pieczenia ciasto pęka. Wpadłam więc na pomysł, aby zrobić go w formie muffinek. To był dobry wybór. Ciasta wychodzi akurat na 2 formy. Takim oto sposobem, nie mamy problemu z nieestetycznym wyglądem. Muffinki są puszyste, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 24- 26 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • ok. 180 g czekolady
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Cukier, mleko, masło i kakao umieścić w garnku. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. (Nie gotować). Masę lekko ostudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do lekko ciepłej masy dodać jajka i mąkę z proszkiem. Chwilę zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dwie formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Podczas pieczenia pierwszej partii, reszta ciasta może spokojnie stać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób upiec resztę muffinek.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Przy pomocy łyżeczki wyłożyć polewę na muffinki.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 26

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki Murzynkowe muffinki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    A czy można masło zastąpić olejem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Wojtyna · 4 lat temu
    Dla mnie jedne z najlepszych muffinek (happy) Przepis prosty i szybki. Ostatnio w ramach eksperymentu dodałam nadzienia w postaci domowej nutelli ze śliwek i gorzkiej czekolady i wyszły przepyszne!!!! (mm) Nadzienie sprawia , że muffinki rozpływaja się w ustach. Czas pieczenia mniej więcej taki sam, zawsze sprawdzam patyczkiem. Muffinki wyrosły jak zawsze. Nadzienie dodałam pomiędzy dwie warstwy ciasta. Polecam!!! (y)(heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 7 lat temu
    Sa pyszne,mi wyszło 40 sztuk
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Ciasto murzynkowe nie peknie jak sie go w polowie pieczenia przekroi równiutko wzdluz nozem:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 8 lat temu
    Wyszły świetne - nie za słodkie, nie za suche - w sam raz! Na pewno zagoszczą u mnie w tegorocznym sylwestrowym menu! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 9 lat temu
    Doskonałe babeczki!!! Łatwe i smaczne ;-) PYSZNE :roll: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 9 lat temu
    Muffiny wyszly bardzo smaczne. Pieklam w samych papilotkach i trzymały fason.Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martucha · 9 lat temu
    Pani Joanno, znam przepis na murzynka, ale nie myślałam, że można zrobić również takie babeczki; wyszły pyszne! Gratuluję pomysłu! Będę korzystać chętnie z innych Pani propozycji. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    3velyna · 9 lat temu
    Właśnie spróbowałam muffinek z tego przepisu - mniam! Robiłam porcję na 12 sztuk, wszystkie składniki pomniejszyłam o połowę, cukru dałam jeszcze mniej, bo tylko pół szklanki, a i tak wyszły bardzo smaczne. Oprószone drobnymi kawałkami gorzkiej czekolady (przed pieczeniem) i cukrem pudrem (po wystygnięciu) smakują wyśmienicie :) wg Pani wskazówek przez kilka sekund, na najniższych obrotach zmieszałam składniki mokre z suchymi. Były grudki, ale powstrzymałam się przed dalszymi czynnościami i wyszło cudownie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karla · 10 lat temu
    Muffinki wyszły rewelacyjnie, super czekoladowe, wilgotne. Ja dodałam 1 szkl. cukru - nadal były słodkie :) POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 lat temu
    Ciasto wyszło znakomicie! A babeczki mmmm... pychotaaaa!!! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Dodałam 2 tabliczki czekolady oraz banana. Wyszły przepyszne! :)
    Polecam! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    Joanna ja najpierw piekłam w metalowych potem przekładam w papierowe papilotki i udekorowałam mazakami cukrowymi lub luktowymi i to były akurat imiona bo dla klasy . A życzę powodzenia . Mi wyszło super . ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 10 lat temu
    a czy da radę upiec w samych papilotkach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie polecam. Same papierki są miękkie i cieżko im utrzymać masę ciasta. Można kombinować składając po 2- 3 papilotki, ale czy one spełnią zadanie, to trudno powiedzieć. Zależy też od jakości papilotek. Proponuję zaopatrzyć się w formę. Posłuży na pewno na długo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    weronila · 10 lat temu
    Babeczki smaczne ale czy i jak można je zrobić z nadzieniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Super przepis, muffinki udane i smaczne :-))))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiki · 11 lat temu
    mam blache bo babeczek ale czy potrzebne mi sa papilotki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Możesz upiec bez papilotek, ale wysmaruj wgłębienia masłem i posyp mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Czy można je upiec bez specjalnej formy do mufinek? Tylko w samych papilotkach na blasze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie polecam. Ciasto może się rozjechać. Już lepiej zrób w zwykłej formie lub tortownicy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinguś · 11 lat temu
    Czy można je piec w formie silikonowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nata i Gabi · 11 lat temu
    Zrobiłyśmy mase babeczkową i wyszła pyszna narazie czekamy na piekarnik ale trzymamy kciuki =D