
Mocno czekoladowe muffinki dla wielbicieli czekolady. Udekorowane są lekkim, malinowym kremem przygotowanym na serku mascarpone i własnoręcznie zrobionymi czekoladowymi serduszkami. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki lub Kobiet.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 14 sztuk:
Ciasto czekoladowe:
- 170g masła
 - 2 jajka
 - 150g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 100ml mleka
 - 200g gorzkiej czekolady
 - 30g kakao
 - 170g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Krem malinowy:
- 120g malin (świeżych lub mrożonych)
 - 250g serka mascarpone
 - 200g serka kremowego typu Philadelphia
 - 30g cukru pudru
 
Dodatkowo:
- serduszka czekoladowe (kupne lub według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego")
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę posiekać (drobno lub na większe kawałki).
 - W jednej misce wymieszać posiekaną czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
 - W drugiej misce wymieszać dokładnie trzepaczką miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
 - Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
 - Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Przygotować serduszka czekoladowe według przepisu: "Czekoladowe figurki z rękawa cukierniczego".
 - Przygotować krem malinowy. Maliny przetrzeć przez sitko. (Mrożone uprzednio rozmrozić i razem z sokiem, który puściły przetrzeć przez sitko). Wymieszać trzepaczką z serkami i cukrem pudrem na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej z dużą, ozdobną tylką i udekorować muffinki według uznania lub jak na zdjęciach. (Przy takiej dekoracji jak na zdjęciach, kremu wystarcza na 11- 12 muffinek).
 

- Ozdobić serduszkami z czekolady.
 - Muffinki przechowywać w lodówce.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 14  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | wysoki | 
 
 