
Czekoladowe ozdoby do ciast, deserów lub babeczek. Są bardzo łatwe do przygotowania, a jakże upiększą nasze wypieki. Można przygotować wyszukane wzory lub zrobić po prostu esy- floresy. Wszystko w zależności od potrzeb i zdolności manualnych ;).
Nie musicie posiadać specjalnych przyrządów to przygotowania takich ozdób. Można użyć tylki z małym, okrągłym otworem, a w przypadku jej braku wystarczy wziąć woreczek do mrożenia.
Składniki:
- czekolada lub kuwertura (gorzka, biała lub mleczna)
 
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
 - tylka z okrągłym, małym otworem (opcjonalnie)
 - jednorazowy rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub utemperować). Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: "Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury".
 - Roztopioną czekoladę przełożyć albo do rękawa cukierniczego z tylką o małym, okrągłym otworze albo po prostu do woreczka do mrożenia. W woreczku do mrożenia odciąć jeden róg, robiąc malutką dziurkę.
 

- Wyciskać na papier do pieczenia dowolne wzory według uznania. Można pod papier podłożyć gotowy, wcześniej przygotowany szablon, jeśli ułatwi on dekorowanie.
 - Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
 - Gotowe ozdoby ściągnąć ostrożnie z papieru i udekorować nimi wypiek.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 z 50 g czekolady ok. 25 ozdób jak na 1 zdjęciu (o wysokości ok. 4cm)  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 
 