Jak zrobić marchewki z marcepanu, instrukcja krok po kroku. Przygotowanie marcepanowych marchewek jest proste. Wymaga tylko trochę cierpliwości ;). Można wykorzystać je do dekoracji ciasta marchewkowego lub babeczek.
Składniki na 24 sztuki:
200g masy marcepanowej
barwniki spożywcze: zielony, czerwony, żółty
50g cukru pudru + trochę do podsypywania
Sposób przygotowania:
Masę marcepanową zagnieść z 50g cukru pudru. Podzielić ją na dwie części (jedną trochę większą od drugiej).
Do mniejszej części dodać trochę zielonego barwnika. (Barwnika należy dodać tyle, aby uzyskać pożądany kolor). Masę marcepanową zagniatać razem z barwnikiem na lekko posypanym cukrem pudrem blacie. Do większej część dodać trochę żółtego i czerwonego barwnika. Zagniatać, aż powstanie jednolita, pomarańczowa masa.
Pomarańczową masę marcepanową podzielić na 24 części. (Najłatwiej zrobić z masy marcepanowej wałek i przeciąć go na pół, następnie powstałe kawałki znowu na pół i znowu na pół. Gdy otrzymamy 8 kawałków, każdy należy przeciąć na trzy mniejsze. W taki sposób uzyskamy równe 24 kawałki).
Z każdego kawałka uformować stożek, tworząc korzeń marchewki.
W podstawie stożka zrobić dość dużą dziurę np. patyczkiem do szaszłyków.
Z zielonej masy marcepanowej zrobić listki. (Najpierw uformować „łezki”, następnie zgiąć je wzdłuż na pół i pozawijać).
Po dwa listki włożyć do każdej dziury korzenia i dobrze skleić.
Nożyczkami ponacinać brzegi liści.
Na końcu zrobić ostrym nożem nacięcia na korzeniu.
Mam pytanie Niedawno kupiłam gotową mase marcepanową i chciałabym obłożyć nią tort tylko że tort ma być pokryty czekolada czy nie odpadnie od niego masa?? Bardzo prosze o szybka odpowiedz tort robie już jutro :(
[b]Agnieszko[/b] nie. Marcepan nie powinien mieć kontaktu z bitą śmietaną. Będzie się rozpuszczał. Możesz ewentualnie położyć ozdoby na tort przed samym podaniem, ale żeby taki tort stał np. przez noc w lodówce to nie polecam.
Przepisy sa absolutnie doskonale.Nie doliczylabym sie komplementow, ktore otrzymalam za moje wypieki, wykonane zgodnie z Twoimi, Joanno, instrukcjami. Wiele osob prosilo mnie o przepisy,podaje wiec link doTwojej strony ale, poniewaz mieszkam w Stanach nikt z nich nie zna polskiego, wiec musze je wszystkie tlumaczyc. Ale to nic. Ciesze sie, ze moge sie nimi podzielic. Codziennie zagladam czy nie przybyl jakis nowy przepis. Nigdy nie bylam dobra w pieczeniu, ale dzieki Tobie moje umiejetnosci znacznie wzrosly.Dziekuje za wspaniale przepisy i doskonale instrukcje wzbogacone zdjeciami. To duza pomoc. Jeszcze raz dziekuje i bardzo serdecznie pozdrawiam. Ewa
[b]Magdo[/b] ozdoby z marcepanu nie twardnieją. Przygotuj najpierw tort, wstaw go do lodówki, a następnie zrób ozdoby z marcepanu i gotowe ułóż na torcie. Możesz też najpierw zrobić ozdoby, położyć je na desce i przechować w lodówce. Ozdoby marcepanowe są jak plastelina. Trzymają się, ale gdy naciśniesz np. palcem to się zniekształcą. Twardnieją natomiast ozdoby z masy cukrowej.
Dzień dobry,
Jestem zielona jeśli chodzi o wypieki, ale marzy mi się piękny tort i do tego potrzebuję figurki z masy marcepanowej. Czy po zrobieniu marchewek trzeba je zostawić , żeby wyschy ? Inaczej ujmując - jak zrobić , żeby byly twarde i nie rozpaday się ?
pozdrawiam serdecznie
Magda
[b]Aniu[/b] super pomysł. Umieszczę taki temat na forum. Może ktoś umie i podzieli się z nami zdjęciami i instrukcją obsługi. Postaram się również umieszczać na stronie różne formy dekoracji.
witam,śliczne! Mam pytanie,umie ktoś robić kwiaty(bratki,storczyki,róże) z marcepanu lub masy cukrowej,może by zrobił zdjęcia i wstawił na tą stronę.Dziękuję