Skórka pomarańczowa do dekoracji

6 Komentarzy
Skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki, przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.

Składniki:

  • 2 pomarańcze ekologiczne (niewoskowane i bez konserwantów)
  • 20 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50 ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze umyć, osuszyć i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
  2. Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.

2

3

  1. Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i powyginać.

Uwaga:

  • Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
  • Przykład wykorzystania: "Zawijany tort pomarańczowy".
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Skórka pomarańczowa do dekoracji
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Tak. Inne owoce smaży się podobnie tj. w syropie: najczęściej woda plus cukier, tak długo, aż owoce będą szkliste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Dziękuję za odpowiedz.A można tak samo robić z ananasem z puszki lub innymi owocami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    Właściwie to tak. Tylko tutaj zrobiłam cienkie paseczki, aby skórki ładnie wyglądały jako dekoracja i dały się powyginać. Do keksu najlepiej zrobić kostkę, ale sposób przygotowania jest prawie taki sam. Skórki do ciasta należy dodatkowo osuszyć na kratce, aby wyschły. Na pewno zrobię taką kandyzowaną skórkę pomarańczową do ciasta przed Świętami Bożego Narodzenia ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    można taką skórkę użyć np.do keksu z bakaliami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Pyszna jest taka skórka :))
    Lubię jej zapach:)
    Fajny pomysł.