
Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki, przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.
Składniki:
- 2 pomarańcze ekologiczne (niewoskowane i bez konserwantów)
- 20 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
- 150 g cukru
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze umyć, osuszyć i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
- Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.


- Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i powyginać.
Uwaga:
- Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
- Przykład wykorzystania: "Zawijany tort pomarańczowy".
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
