Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową do dekoracji. Kandyzowana skórka pomarańczowa, pocięta na paseczki, przyda się do dekoracji tortów, ciast i innych wypieków.
Składniki:
2 pomarańcze ekologiczne (niewoskowane i bez konserwantów)
20 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
50 ml likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
150 g cukru
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyć, osuszyć i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć jak najwięcej białej części. Skórki pociąć w cienkie paski.
Skórki, cukier, likier i sok z pomarańczy przełożyć do garnka i gotować na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop.
Ciasto najlepiej dekorować skórkami lekko ciepłymi, wtedy można je łatwo od siebie oddzielić i powyginać.
Uwaga:
Skórek specjalnie nie osuszam. Dekoruję lekko ciepłymi, wyciągając po jednej prosto z garnka. Jeśli skórki za bardzo zastygną i skleją się ze sobą, przed dekoracją można je ponownie lekko podgrzać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
Właściwie to tak. Tylko tutaj zrobiłam cienkie paseczki, aby skórki ładnie wyglądały jako dekoracja i dały się powyginać. Do keksu najlepiej zrobić kostkę, ale sposób przygotowania jest prawie taki sam. Skórki do ciasta należy dodatkowo osuszyć na kratce, aby wyschły. Na pewno zrobię taką kandyzowaną skórkę pomarańczową do ciasta przed Świętami Bożego Narodzenia ;-)