Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.
Najpierw należy przygotować masę cukrową korzystając z tego przepisu: "Masa cukrowa" (Masy wychodzi dużo. Wystarcza jej na obłożenie tortu o średnicy 30cm i zrobienie róż do dekoracji). Następnie należy zabarwić część masy na zielono (listki), a resztę na taki kolor, jaki mają mieć płatki róż.
Różę tworzy się z ok. 6 krążków. W tym celu należy rozwałkować masę cukrową na posmarowanym delikatnie olejem blacie (lub posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem) i wyciąć z niej kieliszkiem krążki. Gotowe krążki można przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie obsychały. Można również odrywać po kawałku masy i formować w dłoniach krążki. (Krążki nie muszą być wcale idealnie równe. Robiłam tym drugim sposobem).
Róże bardzo dobrze formuje się na wykałaczce. Wykałaczkę można wbić np. w styropian, aby stała prosto. Na wykałaczkę należy nałożyć stożek zrobiony z masy cukrowej.
Następnie wokół stożka przyklejamy po kolei krążki. (Stożek obkleiłam jednym krążkiem, w kolejnym „rzędzie” przykleiłam dwa, a w ostatnim 3 krążki). Krążki należy odchylać lekko na zewnątrz, formując ładne płatki róż. Przy formowaniu, gdy masa nie chce się skleić, można zwilżyć ją delikatnie wodą lub w przeciwnym wypadku, gdy za bardzo się klei, podsypać lekko cukrem pudrem.
Spód róży odrywamy, bo będzie z pewnością za długi.
Z zielonej masy należy uformować listki. Ja formowałam w dłoni, nadając im kształt, a w środku zrobiłam nacięcia plastikowym nożykiem.
Tak przygotowane róże przyklejamy na tort, bądź inne ciasto. (Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu).
[b]Beciu[/b] bardzo długo (parę miesięcy). Tylko nie wkładaj ich do lodówki, bo tam może być wilgotno, a przechowuj w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze wysuszone ozdoby włóż do jakiegoś szczelnego pudełka, a pudełko np. do szafki.
Czy można użyć zywych kwiatów do dekoracji tortu z masa cukrowa? Probowalam róże zywe posmarowac samym białkiem ale niezbyt dobrze to wyszło a jednak wolalabym żywe ułożyć na wierzchu... Czy moge i czy nic się z nimi nie stanie(zrobie to w dniu wystawienia tortu na stol tylko czy mogą być przez jakis czas w lodowce na torcie przed podaniem) ?
[b]Ewelino[/b] barwnik dodajesz do gotowej masy i zagniatasz do uzyskania odpowiedniego, jednolitego koloru. Barwnik w proszku musisz rozpuścić uprzednio w minimalnej ilości wody. Ilość dodanego barwnika zależy od użytego barwnika. Jedne są bardziej intensywne, drugie mniej.
Masę można zrobić również z pianek, ale to już inny przepis i sama jeszcze nie próbowałam.
Witam!
Nigdy jeszcze nic nie rozbiłam z masy cukrowej, ale zamierzam zrobić tort urodzinowy dla synka. Barwniki w proszku zakupiłam, myslę, że z masą też sobie dam radę, tylko nie wiem w jakim momencie, ile i jak trzeba dodać sam barwnik. Bardzo proszę o pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam
[b]Martyno[/b] to zależy. Jeśli chcesz, aby róże stały pionowo to możesz je wbić z patykiem, a jeśli je położysz (tak jak moje) to patyk musisz usunąć.
Pani przepisy są świetne. Zrobilam pare różyczek, ale mam takie pytanie:
Czy musze zdejmować róże z patyczka ? W jednym z programów widzialam, że róże wbijane są do tortu razem z patyczkiem, aby się trzymay w torcie. Więc czy trzeba zdejmować różyczki z patyczka i jak lepiej robić - wbić z payczkiem czy poożyć bez niego ?