Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.
Najpierw należy przygotować masę cukrową korzystając z tego przepisu: "Masa cukrowa" (Masy wychodzi dużo. Wystarcza jej na obłożenie tortu o średnicy 30cm i zrobienie róż do dekoracji). Następnie należy zabarwić część masy na zielono (listki), a resztę na taki kolor, jaki mają mieć płatki róż.
Różę tworzy się z ok. 6 krążków. W tym celu należy rozwałkować masę cukrową na posmarowanym delikatnie olejem blacie (lub posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem) i wyciąć z niej kieliszkiem krążki. Gotowe krążki można przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie obsychały. Można również odrywać po kawałku masy i formować w dłoniach krążki. (Krążki nie muszą być wcale idealnie równe. Robiłam tym drugim sposobem).
Róże bardzo dobrze formuje się na wykałaczce. Wykałaczkę można wbić np. w styropian, aby stała prosto. Na wykałaczkę należy nałożyć stożek zrobiony z masy cukrowej.
Następnie wokół stożka przyklejamy po kolei krążki. (Stożek obkleiłam jednym krążkiem, w kolejnym „rzędzie” przykleiłam dwa, a w ostatnim 3 krążki). Krążki należy odchylać lekko na zewnątrz, formując ładne płatki róż. Przy formowaniu, gdy masa nie chce się skleić, można zwilżyć ją delikatnie wodą lub w przeciwnym wypadku, gdy za bardzo się klei, podsypać lekko cukrem pudrem.
Spód róży odrywamy, bo będzie z pewnością za długi.
Z zielonej masy należy uformować listki. Ja formowałam w dłoni, nadając im kształt, a w środku zrobiłam nacięcia plastikowym nożykiem.
Tak przygotowane róże przyklejamy na tort, bądź inne ciasto. (Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu).
[b]Karolino[/b] gotowe ozdoby możesz przechowywać bardzo długo. Spokojnie możesz je wykorzystać za tydzień, a nawet później. Po przygotowaniu pozostaw je na 1 dzień, aby wyschły i stwardniały. Miejsce, w którym chcesz je przechować powinno być suche. Należy unikać wilgoci i ciepła. Możesz włożyć je do kartonu i trzymać w szafce. Niektórzy nie zalecają lodówki, ze względu na ewentualną wilgoć, ale myślę, że to dotyczy starych lodówek.Ja trzymałam w lodówce bez przykrycia i było ok. Z resztą cały tort z masą cukrową może stać długo w lodówce ;-)
Mam pytanie. Otóż właśnie zrobiłam masę cukrową z Pani przepisu, a z niej kilka figurek/ozdób własnego pomysłu i nie wiem jak długo mogę coś takiego przechowywać i w jaki sposób? Czy też szczelnie, jak świeżo przygotowaną masę? Czy mogę, np. dzisiaj zrobione ozdoby wykorzystać do ozdobienia tortu, który planuję zrobić za tydzień?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Zastanawiam się , czy można zrobić taką masę bez żelatyny, czy ona jest niezbędna ? Mam 12 lat i jeszcze nie znam się na gotowaniu...z góry dziękuję i gratuluję świetnych przepisów, wypróbowałam naprawdę sporo i wszystkie wyszły wyśmienicie! :-)
Witam. Ja mam pytanie odnośnie barwników. Jakie polecacie? w proszku czy w płynie? kupujecie przez internet? jeżeli tak to na jakiej stronie ? z góry dziękuję za odpowiedź ;)
[b]Agnes[/b] masa cukrowa jest jak plastelina i dobrze się z niej tworzy różne figurki. Nie sądzę, żeby można było zrobić rzadką masę cukrową. Rzadka będzie rozpuszczona czekolada, lukier (można zafarbować go na dowolny kolor) lub jakaś masa wyciśnięta przez szprycę.
witam, mam pytanie otóż chce zrobić tort z masą cukrową, ale do dekoracji chciałabym użyć lejka, proszę mi powiedzieć czy taką masę cukrową mogę "rozrzedzić" wodą no bo rozumiem że ta do rozwałkowania jest tak gęsta że nie dam rady jej "wycisnąć", a może jest inny przepis do takich dekoracji? jeśli tak to czy mogłaby mi pani podać. przepisy i dekoracje bardzo ciekawe , na pewno skorzystam:) niedługo urodziny córki i chce mieć tort barbie:) pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź
Nie farbowałam jeszcze masy cukrowej na brązowo, ale planowałam zrobić kiedyś właśnie z kakao. Tylko próbowałabym tak: nie dodawać całości cukru pudru przy przygotowaniu masy i w to miejsce dać kakao, albo jeśli już masz gotową to zagnieść ją, ale z małą ilością kakao tak, aby nie stała się za bardzo sucha. Ewentualnie jest jeszcze inna możliwość. Użyj marcepanu. On się bardzo dobrze zagniata z kakao i otrzymasz ładny jasny bądź ciemny kolor, w zależności od ilości kakao. Jeśli będziesz robić z masą cukrową to proszę napisz jak Ci poszło. Ciekawa jestem jak to wyjdzie. Powodzenia :)
Jak tylko będę potrafila, to dodam fotke (i jak mi się uda przede wszystkim). Powiedz mi proszę, czym moge zabarwić masę na brązowo? Mam czerwony i zielony barwnik, ale nie wiem czy sie nadaje. Tak myślalam, żeby dodać kakao, ale nie wiem jak się potem bedzie masa trzymać! Pomóz jak możesz!!!
Juz zrobilam różową masę i świnki. To będzie tort dla dziecka - stodola i świnki (znalazlam w książce "50 kolorowych tortów). Potrzebuję jeszcze masę na dach, deski i kwiatki i trawke dookola. Zostalo mi torszke tej co dziś zrobilam i ją na pewno wykorzystam. schowam do lodówki zapakowana, tak jak mówisz. A jak zbraknie (a na pewno zbraknie) to dorobie na świeżo.
Jeszcze raz dziekuje :-)
[b]Iwono[/b] dekoracje z masy spokojnie możesz przygotować na długo przed pieczeniem. Przechowałabym je w lodówce bez przykrycia. Wydaje mi się, że przykrycie nie ma większego znaczenia. W końcu gotowy tort z masy cukrowej trzyma się długo w lodówce i wcale nie jest przykryty 8) A do pokrycia tortu będziesz robić świeżą masę? Możesz resztę masy co Ci pozostanie po przygotowaniu dekoracji przechować szczelnie zamkniętą w lodówce. Tylko według mnie świeża jest najlepsza. Taką z lodówki trzeba najpierw ocieplić i ponownie zagniatać, aby zmiękła (dodatkowa robota). Poza tym może już nie być tak elastyczna jak od razu po przygotowaniu.