Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 g mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Vanilia·
12 lat temu
Świetny przepis :-) Zrobiłam z podwójnej porcji składników. To najlepsze drożdżówki jakie robiłam :-) Wszystkim polecam. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
13 lat temu
Robiłam z połowy składników( oprócz jajka, tego nie moglam podzielić i dałam całe) wyszło 7- małe naczynie żaroodporne. Są przepyszne! Idealnie takie same jak na zdjęciach. Zagoszczą na stałe w moim repertuaże :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
13 lat temu
A ja wlasnie pieke te buleczki tylko bez nadzienia mam ochote na takie proste.Ciekawa jestem jak wyjda :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agnieszka·
13 lat temu
cz zamiast masła moge użyć margaryne np.palme?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Astheart·
14 lat temu
Buchty to czeska specjalnosc! Nadzienie bywa rozne: mak, ser bialy, dzem, powidla, owoce. Kazda kolejnie smaruje sie tluszczem dookola, zanim vlozymy nastepna. Po upieczeiniu latwo bedzie je podzielic.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
14 lat temu
upiekam buchty i wyszy rewelacyjne:) tylko nie mialam mleka do zrobienia polewy przed wlożeniem do pieca, ale użylam jogurtu greckiego i też smakowalo...zachęcam do wypróbowania!!!