Buchty z powidłami

37 Komentarzy
Buchty z powidłami

Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko, temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Buchty z powidłami Buchty z powidłami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola Pierzchała · 2 lat temu
    Przepis jest Super łatwy do zrobienia a myślałam że mi nie wyjdzie a tu proszę 👌🏼 pulchne smaczne bułeczki,dodałam też kruszonkę. Dziękuję i polecam ten przepis innym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Pyszne! Zniknęły w parę minut 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 4 lat temu
    pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Bułeczki przepyszne ! Nawet na drugi dzien sa bardzo dobre ! Super przepis !;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 7 lat temu
    Buleczki przepyszne.Na poczatku troszke sie zmartwilam bo ciasto wyszlo dosc rzadkie jednak wszystko pieknie uroslo.Dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Witam czy te ciasto po wyrobieniu trzeba zostawić do wyrośnięcia i ile czasu?pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 8 lat temu
    Buchty są przepyszne, naprawdę gorąco polecam ten przepis :)robię je zawsze z podwójnej porcji, do środka każdej bułeczki daje kostkę czekolady ;) próbowałam je z różnymi nadzieniami ale szczerze to i bez nadzienia są idealne. Joanno jak myślisz czy to ciasto nadawało by się aby wyrobić je wieczorem, przechowac przez noc w lodówce a rano ma śniadanie upiec bułeczki? Gorąco pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 8 lat temu
    Witam. Czy zamiast drożdży świeżych można dać instant?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Berna · 9 lat temu
    Dzień dobry . Właśnie bułeczki wyszły 15 min. temu z pieca , a juz nie ma połowy . Zjedliśmy ciepłe , są przepyszne . Dziękuje za przepis i pozdrawiam :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 9 lat temu
    Pyszne i co najważniejsze dla mnie idealnie dobrane proporcje ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mag · 10 lat temu
    Fantastyczne te buły. Upieczone i zjedzony a przepis dodany do ulubionych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilka · 10 lat temu
    Czym można zastąpić naczynie żaroodporne ? Można użyć zwykłej blachy ? (niestety moje uległo rozbiciu ;p)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 10 lat temu
    Przepis rewelacyjny! buchty wyszly tak jak u Pani na zdjeciu, polecam ten przepis!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewel · 10 lat temu
    Buchty wyszly wyśmienite! Nawet moja mama - specjalistka od ciasta drożdżowego jest zachwycona. Mniam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Witam, mam pytanie czy ten przepis można zrobić z mąką pełnoziarnistą? Ze zwykłą są pyszne, a z pełnoziarnistą byłyby zdrowsze;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Agnieszko połowę lub mniej niż połowę mąki pszennej możesz zastąpić pełnoziarnistą. Ciasto może potrzebywać trochę dłuższego czasu wyrastania i będzie mniej puszyste, ale tak jak piszesz będzie zdrowsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JacekP · 11 lat temu
    No ja jeszcze nie jadłem ale pachną rewelacyjnie. Ta polewa daje taki zapach :))
    Przypominają mi się bułeczki babci z dzieciństwa, rewelacja. Co do długości wypieku, to moje miały już kolor ze zdjęcia po 10min. - przetrzymałem do 20 min. są bardzo brązowe ale następnym razem wyciągnę po 15min. Smakowity przepis, będę je robił dla ekstra gości. Pzdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M.C. · 11 lat temu
    Przepis super, a bułeczki pychotka:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 11 lat temu
    Są świetne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Czy według tego przepisu można upiec placek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 11 lat temu
    Przepis świetny. Moje buchty były już wypieczone po 20min.