Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 g mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".
Świetny przepis :-) Zrobiłam z podwójnej porcji składników. To najlepsze drożdżówki jakie robiłam :-) Wszystkim polecam. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis.
Robiłam z połowy składników( oprócz jajka, tego nie moglam podzielić i dałam całe) wyszło 7- małe naczynie żaroodporne. Są przepyszne! Idealnie takie same jak na zdjęciach. Zagoszczą na stałe w moim repertuaże :))
Buchty to czeska specjalnosc! Nadzienie bywa rozne: mak, ser bialy, dzem, powidla, owoce. Kazda kolejnie smaruje sie tluszczem dookola, zanim vlozymy nastepna. Po upieczeiniu latwo bedzie je podzielic.
upiekam buchty i wyszy rewelacyjne:) tylko nie mialam mleka do zrobienia polewy przed wlożeniem do pieca, ale użylam jogurtu greckiego i też smakowalo...zachęcam do wypróbowania!!!