Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować polewę: Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
250 g mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko, temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła pokrojonego na kawałki, temperatura pokojowa
szczypta soli
Polewa:
50 g mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: "Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte".
Przepis jest Super łatwy do zrobienia a myślałam że mi nie wyjdzie a tu proszę 👌🏼 pulchne smaczne bułeczki,dodałam też kruszonkę. Dziękuję i polecam ten przepis innym.
Buchty są przepyszne, naprawdę gorąco polecam ten przepis :)robię je zawsze z podwójnej porcji, do środka każdej bułeczki daje kostkę czekolady ;) próbowałam je z różnymi nadzieniami ale szczerze to i bez nadzienia są idealne. Joanno jak myślisz czy to ciasto nadawało by się aby wyrobić je wieczorem, przechowac przez noc w lodówce a rano ma śniadanie upiec bułeczki? Gorąco pozdrawiam
Dzień dobry . Właśnie bułeczki wyszły 15 min. temu z pieca , a juz nie ma połowy . Zjedliśmy ciepłe , są przepyszne . Dziękuje za przepis i pozdrawiam :)))
Agnieszko połowę lub mniej niż połowę mąki pszennej możesz zastąpić pełnoziarnistą. Ciasto może potrzebywać trochę dłuższego czasu wyrastania i będzie mniej puszyste, ale tak jak piszesz będzie zdrowsze :)
No ja jeszcze nie jadłem ale pachną rewelacyjnie. Ta polewa daje taki zapach :))
Przypominają mi się bułeczki babci z dzieciństwa, rewelacja. Co do długości wypieku, to moje miały już kolor ze zdjęcia po 10min. - przetrzymałem do 20 min. są bardzo brązowe ale następnym razem wyciągnę po 15min. Smakowity przepis, będę je robił dla ekstra gości. Pzdr.