-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Murzynek
Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.
Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
- ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
- 3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
- 1 ½ szklanki cukru (300 g)
- 250 g masła (lub margaryny)
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
- Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
- Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.
- Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
- Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml
Wariant Thermomix (dla TM31):
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
- Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
- Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
- Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml
Kuchnia: |
Polska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 5259023
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →