Prosta szarlotka

722 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 4 lat temu
    Nareszcie znalazłam przepis na szybką smaczną szarlotkę...Przepis godny polecenia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Ja mam ważne pytanie czy ten spod do ciasta sprawdzi się do masy sernikowej??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Najlepsza jaką jadłam (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 4 lat temu
    Szarlotka zawsze pyszna! Z takich podpowiedzi jak rozłożyć ciasto na wierzchu- można zamrozić pp wyrobieniu polowe ciasta kruchego a potem zetrzeć na tarce z dużymi oczkami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mlleolla · 4 lat temu
    Najlepszy przepis na szarlotkę ever ❤
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivo Dosh · 4 lat temu
    Moja dzisiejsza prosta szarlotka. Rodzina orzekła, że pyszna. Nie chciało mi się bawić w robienie musu jabłkowego. Poszedłem na łatwiznę. Dodałem surowe jabłka starte na tarce na wióry. Nie było żadnych problemów z wykonaniem szarlotki. Nic się nie kleiło, niczego nie było za mało jak u Karoliny (przypuszczam, że hejterska robota). Dołączam kilka zdjęć z poszczególnych etapów wyrobu ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 4 lat temu
    Witam, czy nie nalezy najpierw osobno podpiec spod ciasta, zanim przykryje sie go jablkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Okropne. Po pierwsze za mało ciasta wyszło, strasznie się kleiło. OKROPNE !!!!! Totalnie nie polecam !!!!!! PORAZKA
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ivo Dosh · 4 lat temu
      Fakt brak umiejętności kończy się porażką. Nikt nie miał problemu z wypiekiem tej szarlotki. Z tego wniosek, że nie receptura jest zła........
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 4 lat temu
      Jeżeli ciasto się klei, wystarczy dosypać mąki. Po drugie- jeżeli się czegoś nie umie robić, bądź robi się po raz pierwszy, nie można aż tak krytykować i co gorsza, uważać, że właśnie KTOŚ / COŚ wpłynęło na naszą porażkę. Faktem jest, że przepis mega prosty i bardzo, bardzo smaczna szarlotka wychodzi. Polecam z czystym sumieniem, nie tak nie smakowały.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 4 lat temu
      zrobilam to ciasto dzisiaj, pierwszy raz. wszystko zgodnie ze wskazówkami. Cos wspanialego, juz go nie ma! Dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Palce lizać taka dobra i prosta do zrobienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam, chciałabym upiec szarlotkę w dużej blasze 39x23 cm.
    Czy w takiej sytuacji wszystkie składniki w przepisie należy zwiększyć dwukrotnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Szarlotka po prostu cudo! Pierwszy raz robiłam! Wyszła fenomenalnie. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam z Kalifornii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasieńka · 4 lat temu
    Najlepszy przepis na świecie (ok)
    Ciasto wyszło wspaniałe. Lekko ciepłe smakuje mi najlepiej, gdybym mogła zjadłabym całe ciasto (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 4 lat temu
    Pierwszy raz w swoim życiu robiłam szarlotkę. Przepis mega. Udało mi się pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Pycha! Robię dziś już kolejny raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Belinda · 4 lat temu
    I made the apple pie exactly as the instructions in the recipe. My apple pie has turned out fit for celebrating with God. Thankyou for this straight recipe with all the deliciousness
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Ciasto takie pyszne że chyba zaraz całą blaszkę zjem :) (wm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 4 lat temu
    Nie robię więcej bo sam zezre :D :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 4 lat temu
    I jeszcze mam takie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 4 lat temu
    Niebo w gębie, moja pierwsza :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Właśnie upiekłam, pyszna, delikatne ciasto