Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wariant Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna ·
7 lat temu
Szarlotka pycha robię ją już któryś raz z rzędu wszystkim smakuje! Pół mojej rodziny korzysta z tego przepisu. Spróbowałam również ją z innymi owocami np. Jagodami też godne polecenia. Dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Robert Gac ·
6 lat temu
Szarloteczka paluszki lizać pyszna już korzystam z tego przepisu drugi rok (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
2 lat temu
Witam też robię to już któryś raz z rzędu i na prawdę polecam jest super szybka w przygotowaniu i do tego mega pyszna 👌👌👌👌👌👌👌💯👍 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
7 lat temu
Ja również skorzystałam z tego przepisu jak widziałam tyle ochów i achów na stronie ;) przyznaję, że ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i że pyszniejszej szarlotki nigdy w życiu nie jadłam. Maślana, delikatna, krucha. Przepyszna. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Sól do ciasta nie potrzebna ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga ·
4 lat temu
Niee bo robisz na słodko nie słono
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andrzej ·
4 lat temu
Sól dodaje się równiez do słodkich wypieków. Szczyptę. Zazwyczaj do ciast drożdżowych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MonikaSt·
7 lat temu
Szarlotka MEGA!!! Co tu więcej pisać, nie dość że łatwa w wykonaniu to smakuje rewelacyjnie. Mąż po powrocie z pracy zjadł połowę blachy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janek·
6 lat temu
widać brak mu żelaza w organiźmie... ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karol·
6 lat temu
To przykre ze zjadl blache a nie ciasto nic mu sie niestalo naczym teraz bedziesz piekla
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga ·
6 lat temu
Blache zjadl ? Myslalam ze polowe ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pio·
5 lat temu
To chyba ciasto tylko było na obiad 🤪
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Zjadł połowę blachy czy połowę ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika ·
3 lat temu
Boże, co za beznadziejny komentarz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
7 lat temu
Pyszna szarlotka mega krucha jak posypka ciasta szarlotki z piekarni moga sie schowac przy tym przepisie. Tak kruchej szarlotki jak ta w zadnej piekarni nie dostane :) (clap) dziekuje za przepis pozdrawiam z Chorzowa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
7 lat temu
Wzorowa żona:-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
6 lat temu
Moja już w piecu :D z tego przepisu robię i sernik i szarlotkę no wypas mój wybredny 7 letni syn nigdy nic nie je z takich rzeczy a tu nagle szok wcina i ciagle chce dokładkę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
1 miesięcy temu
Witam, blaszka wygląda na większą, czy zwiększa Pani ilość składników na ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
7 lat temu
Ciasto pyszne......zawsze wychodzi raz na szybko nie miałam masła dałam Kasię i też pyszne wyszło.... tylko jabłka nie robię na mus tulko je lekko przesmazam... wyciskamy sok z tych podgrzanych jabłek i tak daje na ciasto i jest super. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mali·
7 lat temu
Super przepis ciasto wyśmienite robiłam już nie jeden raz wszystkim smakuje i zawsze wracam do tego przepisu (heart) (clap)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
8 lat temu
Wspaniala....porzucam wszystkie inne przepisy na szarlotke i zostaje wlasnie przy tym. Ciasto wyszlo dosc plastyczne (dodalam 2 lyzki jogurtu), jablka pokroilam w kosteczke i dodalam rodzynki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wika·
9 lat temu
Coś wspaniałego! Moja pierwsza szarlotka w życiu i taka pyszna! Ciasto bardzo kruche, wręcz rozkruszające się na widelczyku. Przepis ląduje w moich ulubionych :-)
PS. Piekłam 45 minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Qń·
22 dni temu
Pychota
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ulka·
27 dni temu
Super szybki i smaczny 🥰😇
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 miesięcy temu
Szarlotka z podwójnej porcji w tortownicy. Do jabłek dodaję olejek pomarańczowy, który super pasuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
1 miesięcy temu
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 miesięcy temu
Od lat korzystam z tego przepisu ,polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 miesięcy temu
Dzisiaj zrobiłam. Bardzo dobra. Wszyscy chwalili. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
adrian·
2 miesięcy temu
wow przepyszne tylko zrobilem po swojemu bo zamiast kwadratowej formy to zrobilem tartę jak z filmów hahaha😍😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zoćka·
3 miesięcy temu
Czy mogę po prostu jabłka zetrzeć na tarce i rozmieszać z cukrem i cynamonem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 miesięcy temu
Może lepiej dać kawałki jabłek. Kiedyś pokroiłam jabłka w plastry i dałam takie surowe 😉 Można też w najszybszej wersji użyć gotowych, prażonych jabłek ze słoika. Też robiłam i wyszło dobre.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 miesięcy temu
Szarlotka pyszna 😋 polecam 👍😆Proponuje wsypać do miski mąkę i ścierać kostkę masła na tarce posypując masło mąka Łatwiej i szybciej 😜
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Werka·
7 miesięcy temu
Polecam pychota piekę z tego przepisu już któryś rok z rzędu i naprawdę wszystkim smakuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata ·
7 miesięcy temu
Dla mnie ta szarlotka bezkonkurencyjna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
8 miesięcy temu
Powiem tak. Mieszkam w Nowym Jorku 35 lat mam amerykanska synowa I dwie wnuczki. Kiedys skorzystalam z tego przepisu , upieklam i dalam dziewczynom. Od tej pory musze ja piec raz na tydzien bo one powiedzialy ze tak dobrej nigdy w zyciu nie jadly.