Prosta szarlotka

722 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 26 dni temu
    Co wy macie z tymi szklankami??? Nie znacie gramatur???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 1 miesięcy temu
    To jest najlepszy przepis na szarlotkę jaki kiedykolwiek spotkałam. Robiłam już mnóstwo razy i jest po prostu boska! Każdemu smakuje i każdy się zachwyca smakiem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 miesięcy temu
    Czy można zrobić to ciasto z innymi owocami? Np śliwkami? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 4 miesięcy temu
    Najlepsza szarlotka na świecie 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry;)Czy cukier to zwykły czy puder ma być w spodzie ciasta?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Cukier zwykły. Ja polecam do wypieków używać drobnego cukru do pieczenia, ale tutaj może być kryształ 😉
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 7 miesięcy temu
        Dziękuję Pani Asiu;)Chciałabym to upiec w blaszce 30×26 no i wyszło mi ze powinnam pomnożyć przez 1,35.Tylko ze tam pozostałe składniki są w łyżeczkach i ja nie mam pojęcia.No i jeszcze jajko.....Czy może mi Pani pomóc,z matematyka na bakier u mnie;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
          To należy wszystkie składniki przemnożyć przez ten współczynnik, czyli 
          mąki: 300g * 1,35= 105 g
          cukru: 3* 1,35= 4 łyżki 
          cukru waniliowego: 2* 1,35= ok. 2,5 łyżeczki itd.
          Jajko jedno większe bym dała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 8 miesięcy temu
    Szarlotka pierwsza klasa! :)
    A co jeśli chciałabym z tego przepisu zrobić mini szarlotki w foremkach na babeczki? Da się? Co zmienić? Ile piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 miesięcy temu
    Jeśli chciałabym najpierw podpiec spod (10min) to czy później muszę go ostudzić przed wyłożeniem ostudzonych jabłek czy wtedy mogę na gorący spod dać ciepłe jablka? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Chwilę bym jednak ostudziła. Jak ciasto będzie lekko ciepłe można wyłożyć chłodne jabłka. Za ciepłych jabłek nie polecam wykładać, bo zanim rozłożyć górne ciasto, to za mocno zmięknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 miesięcy temu
    Pyszna !! Moi domownicy żadnej innej już nie chcą. Polecam, bo naprawdę warto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 miesięcy temu
    Bardzo dużo cukru, spokojnie można dać do ciasta tylko 1 i 1/2 łyżki (bez waniliowego) a do jabłek wogóle nie dawać. Jest wtedy pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 miesięcy temu
    Witam. Czy jeśli robię z 1,5 porcji wydłuża się czas pieczenia ? Dodać 1czy 2 jajka? Dziękuję 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Myślę, że jedno jajko wystarczy. Czas pewnie będzie podobny, ewentualnie trochę dłuższy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośka · 9 miesięcy temu
    Przepyszna, właśnie zrobiłam poraz kolejny😀Ja nie rozdrabniam aż tak bardzo jabłek i wychodzi pyszota! Mój mąż nie lubi szarlotki, ale tą wcina aż miło.Dziękuję za KOLEJNY, przepyszny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 miesięcy temu
    Robię od kilku lat,wszystkim smakuje, szybko schodzi ze stołu. Pychota!