Prosta szarlotka

730 Komentarzy
Prosta szarlotka

Bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania szarlotka z pysznym, chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego. Z tą szarlotką poradzi sobie każdy, nawet początkujący w wypiekach. Ta szarlotka to pierwsze ciasto, które nauczyła się piec dziesięcioletnia Zosia, córka mojej przyjaciółki. Piekła je już kilkakrotnie, a przepis zna na pamięć.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne

Mus jabłkowy:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  5. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ok. 40s./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką.
  2. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  3. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek włożyć do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Zmiksować 5s./ obr. 6. Przełożyć do miski. Zmiksować drugą połowę jabłek (już same, bez cukru i cynamonu). Jabłka z miski dodać do naczynia miksującego i całość gotować 10 minut/ 100°C/ obr. 1.
  4. Jabłka zmiksować 30s./ obr. 5. (Gdyby mus był za "wodnisty", a zależy to od użytych jabłek, to należy powtórzyć gotowanie nastawiając Thermomix ponownie 10 minut lub dłużej/ 100°C/ obr. 1, nie zakrywając naczynia miarką, aby sok odparował). Mus pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w paru miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  8. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Prosta szarlotka Prosta szarlotka Prosta szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    A czy takie ciasto przygotowane można zamrozić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 1 lat temu
    Najlepsza szarlotka EVER! Zawsze wychodzi i jest przepyszna! 😋 Dziękuję za ten przepis. ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    A czy ktoś masło zastępował np, Margaryną Kasia? 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Julia R · 1 lat temu
    Jak zwykle pyszne, kruche. Robiłam w poniedziałek i dziś w środę upiekłam ponowniePyyyyszka😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 1 lat temu
    Wkoncu jabłecznik bez użycia 4 jajek. Pyszny!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateo · 1 lat temu
    Przepis świetny. Szarlotka bardzo prosta do zrobienia - nigdy nie udało mi się zepsuć - i pyszna. Jedyna modyfikacja, którą zastosowałem to proporcje. Robiąc na blasze 36/24 (1.5x rozmiar w przepisie) wszystkie składniki daję x2 (zamiast x1.5). Daje to spokojny margines błędu, gdyż za pierwszym razem zbyt hojnie wyrywałem ciasto i zabrakło :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 1 lat temu
    Czy jeśli będę robić z dwóch porcji w większej blaszce, wydłużyć czas pieczenia? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli składniki przeliczyłaś według przelicznika form, to czas pieczenia powinien zostać taki sam lub niewiele się różnić. Trzeba obserwować stopień zarumienienia 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 1 lat temu
    Najlepsza jaka można zrobić, wszyscy pytają o przepis. Mega krucha i maślana, pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Uwielbiam ten przepis. To moja ulubiona szarlotka, szybka, prosta bez udziwnień, każdemu się uda. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 1 lat temu
    w przepisie jest napisane jajko, czyli nie  żółtko, tylko całe jajko? Pozdrawiam, Beata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Pyszna, w zasadzie nie piekłam szarlotek bałam się ciasta kruchego a to tak łatwo jesteśmy po degustacji cudowny smak nie za słodką tak jak lubię  szarlotka zostanie już ze mną na ciasto niedzielne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Ona jest pyszna! dziękuję za ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiolka · 1 lat temu
    Najlepszy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Najlepszy przepis, już kilkanaście razy robiłam z niego szarlotkę i zawsze wychodzi przepyszna😄❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Jeśli blacha będzie większa i składników muszę dodać o połowę to jabłek też aż o połowę? 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 2 lat temu
    Najlepsza mega krucha blacha na raz zjedzona 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Najlepsza i najszybsza szarlotka którą robię już setny raz😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzegorz · 2 lat temu
    super przepis dziękujęszarlotka pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Pyszne ciasto i mega proste ! Nawet po 2-3 nie traci nic w smaku i nadal jest mięciutkie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Szarlotka faktycznie bardzo prosta w wykonaniu, a smakuje przepysznie. Właśnie pieczemy ją drugi raz.