Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.
Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
1 ½ szklanki cukru (300 g)
250 g masła (lub margaryny)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.
Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Uwaga:
1 szklanka= 250 ml
Wariant Thermomix (dla TM31):
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
3."Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. ". Coś chyba nie tak w przepisie. W pkt 2 trzeba było już wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia....
Przepis bardzo łatwy i murzynek wychodzi pyszny jednak u mnie murzynek piekł się 50 minut bo 45 to troszkę za krótko.Murzynek zniknął w mniej niż 3 godziny 😅😆dla tego dzisiaj robię kolejnego 😆😅
Za wysoka temperatura jeśli przypalił się aż tak z wierzchu, a w środku całkiem surowy, albo coś nie tak z piekarnikiem. Wygląda również jakby w ogóle się nie podniósł. Coś poszło nie tak podczas przygotowania i pieczenia.
Surowy jest właśnie na środku. Ale moim błędem mogło być włożenie ciasta do jeszcze niezbyt nagrzanego piekarnika, bądź zaglądanie do niego podczas pieczenia. Bo przy drugiej próbie nie robiłam tego i wyszedł przepyszny
Po 45 min. też był surowy, (nigdy nie widziałam tak oblepionego patyczka) więc dałam mu jeszcze 15, Co oznacza, że w przepisie należy skorygować czas pieczenia do 1 godz.
Po 45 min. też był surowy, (nigdy nie widziałam tak oblepionego patyczka) więc dałam mu jeszcze 15, Co oznacza, że w przepisie należy skorygować czas pieczenia do 1 godz.
No fajnie wyszedł nie mogę narzekać ale w przepisie jest że ubić białka i żółtka dodać do masy i zanim się wszytko to białka opadają i już się nie nadają do użycia radzę poprawić by inni się nie złapali
Ubite białka trzymają się bardzo długo. Żeby szybciej dobrze ubić białka można je wstawić na 15 min do lodówki. inne białka lepiej się ubijają. I warto używać miksera, ja nie znam nikogo kto potrafi dobrze ubić białka ręcznie :D No prócz mojej babci może :D
A ja kiedyś 40 lat temu znalazłam przepis identycznyw tygodniku Przyjaciółka do wykonania przez panów na Dzień kobiet ,na polewę wiórki kokosowe ale zamiast nazwy Murzynek nazywa się Ambasador
Bardzo prosty nieskomplikowany przepis. Ciasto puszyste jak chmurka i bardzo czekoladowe. Mój mąż jednak twierdzi że za suche, ale dla mnie dzięki polewie w sam raz