Murzynek

369 Komentarzy
Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
  • 3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
  • 1 ½ szklanki cukru (300 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. (Jajka przełożyć do miski, zalać do przykrycia wrzątkiem, pozostawić na kilka sekund, odlać gorącą wodę, natychmiast przelać jajka zimną wodą i osuszyć). Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.

3

  1. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  2. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.

4

5

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

  1. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Wariant Thermomix (dla TM31):

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  4. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  5. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  6. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynek Murzynek Murzynek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 2 lat temu
    Wyszedl przepyszny 🖤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    A tak wyszedł mój
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Murzynek fantastyczny. Ja robię bezglutenowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    3."Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. ". Coś chyba nie tak w przepisie. W pkt 2 trzeba było już wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      W p. 2 mieszamy razem mąkę z proszkiem, a w p. 3 mieszamy ją z masą czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Przepis bardzo łatwy i murzynek wychodzi pyszny jednak u mnie murzynek piekł się 50 minut bo 45 to troszkę za krótko.Murzynek zniknął w mniej niż 3 godziny 😅😆dla tego dzisiaj robię kolejnego 😆😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Najlepszy murzynek. Zawsze wychodzi idealny. Ja do surowego ciasta dodaje jeszcze pokrojoną czekoladę i wtedy wychodzi trochę płynny w środku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Nie chce się nawet odzywać. Pierwszy raz jak żyje 26 lat wyszedł mi surowy w środku murzynek..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Za wysoka temperatura jeśli przypalił się aż tak z wierzchu, a w środku całkiem surowy, albo coś nie tak z piekarnikiem. Wygląda również jakby w ogóle się nie podniósł. Coś poszło nie tak podczas przygotowania i pieczenia.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        daria · 3 lat temu
        Surowy jest właśnie na środku. Ale moim błędem mogło być włożenie ciasta do jeszcze niezbyt nagrzanego piekarnika, bądź zaglądanie do niego podczas pieczenia. Bo przy drugiej próbie nie robiłam tego i wyszedł przepyszny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 3 lat temu
      Po 45 min. też był surowy, (nigdy nie widziałam tak oblepionego patyczka) więc dałam mu jeszcze 15, Co oznacza, że w przepisie należy skorygować czas pieczenia do 1 godz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 3 lat temu
      Po 45 min. też był surowy, (nigdy nie widziałam tak oblepionego patyczka) więc dałam mu jeszcze 15, Co oznacza, że w przepisie należy skorygować czas pieczenia do 1 godz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 3 lat temu
    No fajnie wyszedł nie mogę narzekać ale w przepisie jest że ubić białka i żółtka dodać do masy i zanim się wszytko to białka opadają i już się nie nadają do użycia radzę poprawić by inni się nie złapali
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Ubite białka trzymają się bardzo długo. Żeby szybciej dobrze ubić białka można je wstawić na 15 min do lodówki. inne białka lepiej się ubijają. I warto używać miksera, ja nie znam nikogo kto potrafi dobrze ubić białka ręcznie :D No prócz mojej babci może :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Syl · 2 lat temu
      Dobrze ubite białka trzeba ubijać niestety ponad 10min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Piekłam cztery razy. Za pierwszym razem ok... Później same zakalce🙈 Ciasto wyrasta pieczone prawie godzine a później oklaplo tragedia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Murzynek bardzo dobry tylko mam wątpliwości o tych żółtkach do polewy, czy nie powinno się tych żółtek dodawać po odlaniu tej polewy, a nie do niej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lusia · 3 lat temu
    Zrobiłam murzynka wyszedł pyszny dałam jedną szklankę cukru i jest w sam raz :) Polecam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ursula · 3 lat temu
    Dlaczego polewa jest miekka na murzynku (nie chce sie stwardniec)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Najlepszy murzynek jak do tej pory 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 3 lat temu
    Czy ciasto nie jest za słodkie dodając tyle cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Mam pytanie mąka pszenna ale jaki typ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 3 lat temu
    A mi nie wyrósł za wysoki ,zrobiłem wszystko według przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 3 lat temu
    A ja kiedyś 40 lat temu znalazłam przepis identycznyw tygodniku Przyjaciółka do wykonania przez panów na Dzień kobiet ,na polewę wiórki kokosowe ale zamiast nazwy Murzynek nazywa się Ambasador
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kk · 3 lat temu
    Po upieczeniu zostawiacie ciasto w piekarniku do ostygniecia czy wyjmujecie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marx · 3 lat temu
    Lepiej unikać margaryna, która jest tłuszczem trans, bardzo szkodliwe dla naszego organizmu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Bardzo prosty nieskomplikowany przepis. Ciasto puszyste jak chmurka i bardzo czekoladowe. Mój mąż jednak twierdzi że za suche, ale dla mnie dzięki polewie w sam raz