Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.
Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
1 ½ szklanki cukru (300 g)
250 g masła (lub margaryny)
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.
Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.
Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Uwaga:
1 szklanka= 250 ml
Wariant Thermomix (dla TM31):
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).
Witam, właśnie piecze mi się takie serducho :) - dla żony. Mam pytanie, w jaki sposób uzyskać tak idealnie wyglądające zagłębienia w wypieku. Wygląda kozacko. Robi się je już na zimno (wycina się), czy jakoś w trakcie pieczenia? Dziękuję.
Narysuj sobie serce z papieru do pieczenia i kladz ciasto na to serducho. Ciasto musi byc zwarte. Albo upiecz w tortownicy i wykroj po serce wg. szablonu czyli narysowanego serca. Radze zrobic wyzsze a to ciasto store ci zostanie wykorzystaj do przelozenia kremem: bita smietana,serek mascarpone, cukier poder i jakis smak np. kawa rozpuszczalna lub cytryna. A najlepiej kupforme w ksztalcie serca.Podejrzewam ze nieraz bedziesz piekl, no ktora kobieta sie temu oprze.pozdr.
Murzynka z tego przepisu zrobiłem już chyba z 15 razy! Zawsze wychodzi idealny. Na sam koniec przed wylaniem, w moim przypdaku do dwóch keksówek, dodaję do masy słoik domowego dżemu, najczęściej wiśniowy lub malinowy oraz dodaję tabliczkę skruszonej czekolady. Najlepszy przepis! Pozdrawiam
WitamWłaśnie robię i jestem.przed dołożeniem żółtek i pierwszy raz słyszę aby były żółtka też w tej części z polewą , dawno nie robiłam i nie mam moich starych przepisów ale nigdy się nie spotkałam aby polewa zawierała surowe żółtka - będę wdzięczna za odpowiedź sugestie , jak nie zdążycie to zrobię beż żółtek w polewie tylko będą w tej części co ciasto .Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Dorota
Ja robię dokładnie jak w przepisie, czyli z surowymi żółtkami. Wcześniej czyszczę je porządnie a następnie umieszczam w miseczce i zalewam wrzątkiem. Tak stoją kilka minut. Białko się już nawet ścina, ale nawet takie "białe" idealnie się ubija ;) Już nie pamiętam, który to już rok korzystam z tego przepisu i zawsze ciasto wychodzi idealnie :) Według mnie nie ma co się bać "surowizny" żółtek ;)
Mysle że te żółtka są nie zupełnie surowe. Przecież dodane się je do rozgrzanego masła więc w jakiś sposób, choćby częściowo ,ostają poddane obróbce termicznej. Tak że proszę się nie obawiać tych "surowych ' żółtek. Wrazie czego możesz miksować nad parą. A przepis idealny. ZAwsze mi wychodzi ciasto i zawsze jest pyszne
Murzynka trzymałam nieco dłużej, bo po tych 45min.był mokry patyczek. Wyrósł pięknie, jest puszysty, delikatny. Dzięki żółtkom polewa jest aksamitna i błyszcząca. Pyszne i proste ciacho. Robiłam pierwszy raz z takiego przepisu. Super.