Murzynek

359 Komentarzy
Murzynek

Klasyczny przepis na ciasto murzynek. To pyszne, proste i szybkie do przygotowania, kakaowe ciasto. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach.

Na dole sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
  • 3 mocno kopiate łyżki kakao (daję 60 g)
  • 1 ½ szklanki cukru (300 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (225 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy, trzepaczką lub mikserem.

3

  1. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  2. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.

4

5

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

  1. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Wariant Thermomix (dla TM31):

Składniki j.w.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, pokrojone na nieduże kawałki, mleko (lub wodę), kakao i cukier. Rozpuścić 6 min./ 100°C/ obr. 2. (Gdyby nie powstała jednolita masa, należy mieszać dłużej). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  4. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do chłodnej masy dodać żółtka i wymieszać 30s./ obr. 2. Odlać pół szklanki masy. Ostawić na bok. (Będzie to polewa).
  5. Do masy czekoladowej w naczyniu miksującym dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać, do połączenia się składników 30s./ obr. 3. Masę przelać do miski.
  6. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do masy czekoladowej.
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Ciasto polać odłożoną polewą. (Gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynek Murzynek Murzynek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaska · 1 miesięcy temu
    upieklam  ..wyszedl super ,maga.puszysty 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 miesięcy temu
    Od razu zróbcie z podwójnej porcji, a i tak pójdzie w parę godzin. Łatwy i pyszny.  Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena P · 4 miesięcy temu
    Ciasto wyszło przepyszne, mocno czekoladowe, bardzo puszyste. Dziękuję za super fajny przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 6 miesięcy temu
    Murzynka z tego przepisu zrobiłem już chyba z 15 razy! Zawsze wychodzi idealny. Na sam koniec przed wylaniem, w moim przypdaku do dwóch keksówek, dodaję do masy słoik domowego dżemu, najczęściej wiśniowy lub malinowy oraz dodaję tabliczkę skruszonej czekolady. Najlepszy przepis! Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota BA · 7 miesięcy temu
    WitamWłaśnie robię i jestem.przed dołożeniem żółtek i pierwszy raz słyszę aby były żółtka też w tej części z polewą , dawno nie robiłam i nie mam moich starych przepisów ale nigdy się nie spotkałam aby polewa zawierała surowe żółtka - będę wdzięczna za odpowiedź sugestie , jak nie zdążycie to zrobię beż żółtek w polewie tylko będą w tej części co ciasto .Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Dorota 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 6 miesięcy temu
      Ja robię dokładnie jak w przepisie, czyli z surowymi żółtkami.  Wcześniej czyszczę je porządnie a następnie umieszczam w miseczce i zalewam wrzątkiem. Tak stoją kilka minut. Białko się już nawet ścina, ale nawet takie "białe" idealnie się ubija ;) Już nie pamiętam,  który to już rok korzystam z tego przepisu i zawsze ciasto wychodzi idealnie :) Według mnie nie ma co się bać "surowizny" żółtek ;) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 6 miesięcy temu
      Mysle że te żółtka są nie zupełnie surowe. Przecież dodane się je do rozgrzanego masła więc w jakiś sposób, choćby częściowo ,ostają poddane obróbce termicznej. Tak że proszę się nie obawiać tych "surowych ' żółtek. Wrazie czego możesz miksować nad parą. A przepis idealny. ZAwsze mi wychodzi ciasto i zawsze jest pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 miesięcy temu
    2 razy pękł murzynek w połowie pieczenia, i środek jest surowy,podobny do wulkana.W czy polega problem?Będę wdzięczna za odpowiedź. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 7 miesięcy temu
      Pewnie za wysoka temperatura 🤷
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolinka ;) · 10 miesięcy temu
    Murzynek jest rewelacyjny. Puszysty, mokry i przepysznie czekoladowy. Nigdy wcześniej nie jadłam pyszniejszego ♥️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 miesięcy temu
    Murzynka trzymałam nieco dłużej, bo po tych 45min.był mokry patyczek. Wyrósł pięknie,  jest puszysty, delikatny. Dzięki żółtkom polewa jest aksamitna i błyszcząca. Pyszne i proste ciacho. Robiłam pierwszy raz z takiego przepisu. Super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 11 miesięcy temu
    Ile muszę piec jeśli zrobię podwoją porcję ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czy mozna dodać malinki? I jak? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SzToFiK · 1 lat temu
    Już kilka razy używałem tego przepisu za każdym razem ideolo pozdrawiam serdecznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Super przepis, dziękuję.  Przekroiłam i przełożyłam kremem z masła roślinnego z serkiem waniliowym , odrobiną cytryny i cukrem pudrem. Pychota.🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria Pańszczyk · 1 lat temu
    Dziwne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Przepis jest fantastyczny! Murzynek wyszedł nieziemski! Zajadały się zarówno dzieci jak i dorośli. Coś wspaniałego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 1 lat temu
    1) proszę poprawić przepis bo jest galimatias jeśli chodzi o to co się miesza z czym:) ja wiem o co chodzi ale łatwo się pogubić.2) nie powinno się odlewać płynu na polewę przed dodaniem żółtek? W jakim celu surowe żółtko w polewie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dorota · 1 lat temu
      Mona przed żółtkami, ale jeśli się jajka odpowiednio sparzy to odlewa się po zoltkach- polewa zabiera innego smaku i nie wsiąka tak w ciasto