Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.
Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.
Składniki:
600 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M)
250 ml miodu
200 g cukru
125 g masła (lub margaryny)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Polecam ! Ciasto idealne, podsypuje się mąką i jest idealnie ! A pierniczki pyszne ! Pierwszy raz robiłam i jestem bardzo zadowolona ! Prosto i przyjemnie i smacznie , dziękuję ❤️
Pierniki tylko z tego przepisu!Pyszne i miękkie.Moje dzieci mogłyby je jeść cały rok🙂Ja dodaje mniej miodu (200 ml) i cukru (180-190 g)a i tak są słodkie.Polecam!
Dziękuję za te podane ilości miodu i cukru, bo ,,mniej", można rozumieć różnie, a tak jest zrozumiałe. I sprawdzone. 🙂 Będę robić je pierwszy raz i mam nadzieję, że wyjdą. 🙂
Ciasto na pierniczki jest super, tylko dla mnie za słodkie. Następnym razem dodam tylko miód i przyprawę, w której też przecież jest cukier. Poza tym wszystko ok. 😊