Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.
Składniki:
700 g mąki pszennej
3 jajka
200 g cukru
60 ml oleju
1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miodu
1 przyprawa do piernika (40 g)
½ łyżki kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.
Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).
Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).
Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Uwagi:
Pierniczki nie powinny się przyrumienić, bo będą twarde.
Ciasto nie powinno być rozwałkowane za cienko. Podana grubość w przepisie jest odpowiednia.
Za krótko pieczone lub za mało wyrobione mogą wyjść pomarszczone.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
11 miesięcy temu
Zrobiłam! Dałam mniej cukru - 150g i są ok, nie za słodkie - dekorowane lukrem królewskim. :)Poleżały tydzień już udekorowane na blasze, przykryte folią aluminiową i są pyszne - mięciutkie. Dziękuję za przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K·
1 lat temu
6blach na 4mm? Wychodzą 3 blachy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
3 lat temu
Dzisiaj piekłam już trzecią turę. :) Są bardzo dobre i wszystkim kto się poczęstował smakowały. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
Z czystej ciekawości zrobiłam przepis na ciasto dojrzewające. Niestety jak dla mnie ilość cukru w przepisie jest za duża. Pierniczki są tak słodkie, że zęby bolą, a miód wychodzi w smaku tak mocno, że przyćmiewa wszystko. Przyprawy do piernika zdecydowanie za mało, nie smakują prawie wgl korzennie :( Jedyne co było ciekawe po wypieczeniu to kruchość. Nie mniej jednak podejmę się kolejnej próby ale tym razem z mniejszą ilością cukru :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Dziwna opinia, ja uzywam malo cukru na codzien a pierniki byly w sam raz, nie za słodkie zdecydowanie,sa pyszne nie zrażajcie sie ludzie:) warto upiec!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Czy można je od razu upiec beż leżakowania? Przepis mi się bardzo spodobał ale obiecałam dzieciom ze będziemy pięć jutro i czuje ze nie odpuszcza 🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danka·
3 lat temu
Robiłam dwa tygodnie temu wg tego przepisu, piekłam od razu i wyszły rewalyjne. Dzisiaj zaczynam drugą turę. Dziękujemy😀😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał ·
3 lat temu
Czy ciasto może wyrastać przez miesiąc?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Niestety nie testowałam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Zrobilam wszystko po kolei wg przepisu. Wlasniw wyciagnelam ciasto z lodowki a ono jest kruche....wyrabiam i wyrabiam ale nic sie nie zmienia, po prostu sie kruszy...mial ktos podobnie???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nicola·
4 lat temu
moje jeszce są w lodówce, ale wydaje mi sie że może tak sie dziać przez dodanie za dużo mąki jeszcze przed leżakowaniem w lodówce
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Laura·
4 lat temu
Czy robił ktoś bez miodu???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia ·
4 lat temu
Pierniczki wyszły obłędne! Polecam (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
4 lat temu
Dzieci męczą mnie o pierniczki 😮Czy ciasto może leżakować krócej czyli 5 dni??Czy ktoś już nie wytrzymał tygodnia 🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
4 lat temu
Nie rozumiem, w tamtym roku wyszły genialnie a w tym nie rozumiem dlaczego są twarde. Piekę dokladnue z termometrem i zegarem 8 min
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
4 lat temu
Czy całe jajko można zastąpić samymi żółtkami? Robiłaś może taką wersję?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Niestety robiłam tylko według przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
5 lat temu
2 raz robiłam i za każdym razem wychodzą. Faktycznie muszą być grubiej rozwałkowane to wychodzą lepsze
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
5 lat temu
Najlepszy przepis jaki wypróbowałam ! Pyszne , i bardzo łatwe ! Polecam ❤️🎄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
5 lat temu
Super, nie znalazlam jak dotąd lepszego przepisu na pierniczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Najlepszy przepis jaki wypróbowałam. Szukać dalej nie trzeba ponieważ wychodzą idealnie. Dziękuję ślicznie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Pierniczki sa przepyszne!! NAJLEPSZE! Ja robilam z wlasna przyprawa piernikowa i pieklam duze 7min male 6min.Wychodzi bardzo duzoooo pierniczkow,sa pulchne, mieciutkie i rozplywaja sie w buziach blyskawicznie! Zwlaszcze w tych malych buziach:) Polowa zniknela jeszcze przed udekorowaniem😂😂Bardzo polecam niezdecydowanym, warto kochani!!! Kolejny swietny przepis❣️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Czy z tego przepisu można zrobić ciasto i od razu upiec, a po upieczeniu udekorowane pierniczki włożyć do szklanego słoja żeby swoje odleżały? Nie będą potem twarde?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
I czy mozna zastąpić olej masłem i w jakiej proporcji?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie próbowałam, ale zapewniam, że zgodnie z przepisem wyjdą pyszne pierniczki.