Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.
Składniki:
700 g mąki pszennej
3 jajka
200 g cukru
60 ml oleju
1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miodu
1 przyprawa do piernika (40 g)
½ łyżki kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.
Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).
Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).
Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Uwagi:
Pierniczki nie powinny się przyrumienić, bo będą twarde.
Ciasto nie powinno być rozwałkowane za cienko. Podana grubość w przepisie jest odpowiednia.
Za krótko pieczone lub za mało wyrobione mogą wyjść pomarszczone.
Z czystej ciekawości zrobiłam przepis na ciasto dojrzewające. Niestety jak dla mnie ilość cukru w przepisie jest za duża. Pierniczki są tak słodkie, że zęby bolą, a miód wychodzi w smaku tak mocno, że przyćmiewa wszystko. Przyprawy do piernika zdecydowanie za mało, nie smakują prawie wgl korzennie :( Jedyne co było ciekawe po wypieczeniu to kruchość. Nie mniej jednak podejmę się kolejnej próby ale tym razem z mniejszą ilością cukru :)
Dziwna opinia, ja uzywam malo cukru na codzien a pierniki byly w sam raz, nie za słodkie zdecydowanie,sa pyszne nie zrażajcie sie ludzie:) warto upiec!
Zrobilam wszystko po kolei wg przepisu. Wlasniw wyciagnelam ciasto z lodowki a ono jest kruche....wyrabiam i wyrabiam ale nic sie nie zmienia, po prostu sie kruszy...mial ktos podobnie???
Pierniczki sa przepyszne!! NAJLEPSZE! Ja robilam z wlasna przyprawa piernikowa i pieklam duze 7min male 6min.Wychodzi bardzo duzoooo pierniczkow,sa pulchne, mieciutkie i rozplywaja sie w buziach blyskawicznie! Zwlaszcze w tych malych buziach:) Polowa zniknela jeszcze przed udekorowaniem😂😂Bardzo polecam niezdecydowanym, warto kochani!!! Kolejny swietny przepis❣️
Czy z tego przepisu można zrobić ciasto i od razu upiec, a po upieczeniu udekorowane pierniczki włożyć do szklanego słoja żeby swoje odleżały? Nie będą potem twarde?
Według mnie najlepiej jak znasz ile blach wychodzi, bo foremki mają różne rozmiary i jeśli podałabym ilość pierników na blachę, a Ty wziełabyś wieksze foremki to by nie starczyło ;)
Proponuję wziąć swoje foremki, rozłożyć je na blasze, przeliczyć razy 5,5 i będziesz wiedziała o ile zwiększyć porcję :)
Zrobiłam pierniczki, nawet miałam miarkę 4mm żeby nie były zbyt małe ani duże, trzymałam w piecu tyle ile trzeba nawet minute mniej ponieważ pierwsza partia wyszła 'popspieczona' na brzegach są troszkę twardena środku miekkie6, czy zrobiłam coś nie tak, czy miękkości zupełnej nabędą z czasem?