Szybkie pierniczki

95 Komentarzy
Szybkie pierniczki

Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.

Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 250 ml miodu
  • 200 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
  3. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5 blach

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szybkie pierniczki Szybkie pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 8 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis, zrobiłam z dzieciakami,😃❤️ wyszły świetnie ;) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 8 miesięcy temu
    I do jakiej temperatury podgrzewać ten miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 8 miesięcy temu
    Czy miód z cukrem i przyprawą do piernika mogę podgrzać w mikrofalówce? Bo Tak na prawdę, to nie wiem w jaki sposób to podgrzać... 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 9 miesięcy temu
    Ja dodałam oliwy i mam gładkie ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 9 miesięcy temu
    Robię drugi rok z rzędu,bo wszystkim az tak smakowały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 9 miesięcy temu
    Nie wiem jakim cudem wam to wychodzi, u mnie to sama mąka nie dająca się zagnieść
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaja · 9 miesięcy temu
      ja tak mialam za pierwszym razem,ale po jakims czasie fajnie sie ugniotlo,chociaz pamietam,ze też wątpiłam. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 9 miesięcy temu
      Miód musi być bardzo płynny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julka · 8 miesięcy temu
      Zawsze warto sprawdzić, czy wszystkie składniki są dodane (ew. oprócz tych opcjonalnych) i czy są w dobrej ilości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 9 miesięcy temu
    Polecam ! Ciasto idealne, podsypuje się mąką i jest idealnie ! A pierniczki pyszne ! Pierwszy raz robiłam i jestem bardzo zadowolona ! Prosto i przyjemnie i smacznie , dziękuję ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 9 miesięcy temu
    Co rok korzystam z tego przepisu i zawsze wychodzą świetnie! Ograniczyłam tylko ilość dodawanego cukru 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 9 miesięcy temu
    Przepis tragedia, ciasto jest za sypkie.  W przepisie są źle wyważone proporcje. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 9 miesięcy temu
    Na jaką ilość pierników wychodzi przepis?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Na 5 blach, ilość sztuk zależy od wielkości foremek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgosia · 9 miesięcy temu
      Może Pani coś źle robi ?! Mi wyszły idealne z takich właśnie proporcji jak w przepisie :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 miesięcy temu
    Pierniki tylko z tego przepisu!Pyszne i miękkie.Moje dzieci mogłyby je jeść cały rok🙂Ja dodaje mniej miodu (200 ml) i cukru (180-190 g)a i tak są słodkie.Polecam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julka · 8 miesięcy temu
      Dziękuję za te podane ilości miodu i cukru, bo ,,mniej", można rozumieć różnie, a tak jest zrozumiałe. I sprawdzone. 🙂 Będę robić je pierwszy raz i mam nadzieję, że wyjdą. 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 9 miesięcy temu
    Idealne, przepyszne. Robiłam pierwszy raz z letnia Córcia i wyszły wyśmienite. Polecam przepisP. S. Miałyśmy tylko 40g przyprawy i było super 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 miesięcy temu
    Czy może być bez orzechów?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Tak, jest napisane w składnikach, że orzechy można dodać opcjonalnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 miesięcy temu
    Czy może być miód wielokwiatowy? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jusy · 10 miesięcy temu
    Ciasto na pierniczki jest super, tylko dla mnie za słodkie. Następnym razem dodam tylko miód i przyprawę, w której też przecież jest cukier. Poza tym wszystko ok. 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Super przepis, mój nastoletni syn zagniótł ciasto bez problemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Przepis na 4. Ciasto wyszło okropnie sypkie, na szczęście dodałam 3 łyżki więcej masła niż w podane wyżej. Pierniczki wyszły super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Jaka ilość mąki powinna być dodana?🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    A czy masło można rozpuścić razem z miodem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 1 lat temu
      Ja rozpuściłam oddzielnie i wszystko wyszło ok :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Pyszne pierniczki. Dziękuję za przepis 🙂 W przyszłym tygodniu zrobię domek z piernika z pani przepisu 🙂