
Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.
Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
 - 1 jajko (rozmiar M)
 - 250 ml miodu
 - 200 g cukru
 - 125 g masła (lub margaryny)
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 40 g przyprawy do piernika
 - ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
 
Sposób przygotowania:
- Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
 - Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
 - Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 5 blach  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 