Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.
Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.
Składniki:
600 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M)
250 ml miodu
200 g cukru
125 g masła (lub margaryny)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja Falandysz·
4 lat temu
Czy bez orzechów wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wyjdzie. Orzechy są opcjonalne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
4 lat temu
czy można dodać cukier trzcinowy? i czy ma się on całkowicie rozpuścić w miodzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Devesh·
4 lat temu
nice
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Super przepis, mieciutkie, smaczne, wprost idealne. Dziękuję 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
5 lat temu
Przepis super, ale ze mnie kiepska kucharka. Na początku pierniki wychodziły z zakalcem, a pod sam koniec wyczułam mój piekarnik i u mnie trzeba było piec 8 minut, ostatnia partia była idealna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Dobre
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Fifa·
5 lat temu
Pierniczki odlotowe,smaczne i łatwe w przygotowaniu .Szczerze polecam:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
5 lat temu
Witam. Mnie zauroczyły ozdobione pierniki ...ale mam problem z ciastem bo jest takie dość sypkie...🤔🤔mogę coś do niego dodać ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daniel·
5 lat temu
Doskonałe pytanie, mam identyczny problem...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Może trochę gęstej, kwaśnej śmietany, albo więcej masła, czy miodu, żeby się połączyło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika ·
5 lat temu
Zrobiłam według przepisu. Wyszły mi jak nigdy mięciutkie wręcz idealne. Już są polukrowane. Wykorzystałam wszystkie składniki prócz orzechów. Proporcje zostawiłam takie same Dziękuję za przepis. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zachwycona·
5 lat temu
Fantastyczny przepis. Nie doczekają zdobienia :-) Polecam wersję z orzechami włoskimi, coś pysznego!!! Dziękujemy 💚💚💚
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
5 lat temu
Zrobiłam wyszło dużo ale twarde jak kamień i bez znaczenia czy grubsze czy cieńsze :( teraz siedzą w pojemnikach z jabłkami... Ciekawe co z tego wyjdzie...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Zostawiłabym je na blacie, aby chłonęły wilgoćz powietrza. Spróbuj część na blacie, część w puszce z jabłkiem. Zobaczysz co lepiej działa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marlena ·
5 lat temu
W którym momencie dekorować pierniki ? Po ostygnięciu ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jeśli są miekkie to tak, można od razu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Laura·
5 lat temu
Czy jeżeli ja upiekę tę pierniczki z termoobiegiem to coś się stanie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Należy zmniejszyć temperaturę o ok. 20 stopni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
.·
5 lat temu
ile pierniczków mniej więcej wychodzi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
4 lat temu
Mi wyszło 130
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Czy jesli zrobie takie pierniczki dziś to na święta będą się jeszcze nadawały do zjedzenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem jednak po 6 minutach moje pierniczki wciąż są zbyt miękkie, jakby miały się rozpaść, byc może za grubo walkowalam ciasto, jak je uratować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Podpiecz je jeszcze chwilę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
5 lat temu
Bardzo smaczne nawet nie zdążyły się doczekać dekorowania
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
6 lat temu
Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej, jeśli tak to jak je przechować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie próbowałam, w końcu mają to być pierniczki szybkie, ale jeśli chcesz to zawinęłabym ciasto w kawałek folii spożywczej i włożyłabym do lodówki. Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
7 lat temu
Bardzo smaczne pierniczki. Super przepis☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
7 lat temu
Czy jest gdzieś przepis na lukier do tych pierniczków?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Tak, w pukcie 5 przepisu są podlinkowane słowa "lukrem królewskim". Proszę na to kliknąć myszką ;)