Szybkie pierniczki

95 Komentarzy
Szybkie pierniczki

Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.

Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 250 ml miodu
  • 200 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
  3. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5 blach

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szybkie pierniczki Szybkie pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Polecamy! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Robię drugi raz i wyszło idealne ciasto:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    moje też wyszło sypkie. A nie jestem laikiem w pieczeniu. Jak mam to teraz naprawić, bo trochę szkoda tych wszystkich składników?

    Dodałam dwa jajka. Najpierw jedno, ale ciasto nadal było sypkie. Dopiero przy drugim mam sklejoną masę. Nie wiem jakie będą po upieczeniu. Na szczęście do świąt jeszcze chwila została...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 1 lat temu
      Moje tez bylo lekko sypkie. Ale wyrabialam jedalej i zostawilam na chwile i dodalam jeszcze ciut miodu- plynmego. I wszystko bylo juz ok. Wyszly przeptszne. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 9 miesięcy temu
      Mnie według przepisu ciasto wyszło idealne. Masło rozgniotlam nie rozpuszczalna. I miód z przyprawą dodałam mocno ciepły. Trzeba dobrze zagnieść.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Witam. Czy może być miód gryczany bo taki mam w domu? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Ciasto mega szybkie i smaczne.  Zdecydowanie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 1 lat temu
    Nie polecam, zdecydowanie zle proporcje. Zupelnie nie wyszlo - ciasto sypkie, nie do uratowania...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 1 lat temu
      Robiłam je kilka razy z tymi proporcjami i zawsze wychodziło. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kama · 9 miesięcy temu
      A mnie zawsze wg tego przepisu wychodzi ciasto idealne. Jedyny problem ze po upieczeniu twardnieją, ale pozniej dobrze sie lukruje. I zmiekną... na choince :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 1 lat temu
    Właśnie upiekłam pierniczki z tego przepisu. Ze szczerym sumieniem polecam! Przygotowanie piernikowego ciasta trwa kròtko, wyrabia się dość dobrze i już na tym etapie miło pachnie piernikiem 🙂. Oczywiście trochę czasu zajmuje sam proces rolowania ciasta i "foremkowania", ale còż... - taka natura piernikowych przygotowań. Sam smak naprawdę świetny! Słodkość w punkt. Zachowam ten przepis dla siebie i potomnych. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy można dodać kakao 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zosia · 1 lat temu
      ja zawsze dodaje kakao i jest pyszne :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Czy można nie dodawać miodu jak ktoś nie lubi albo nie chce dodawać ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    A czy mozna zrobic na innej mące? Np. gryczanej i ryzowej? 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Pierniki pyszne że nie wiem czy coś zostanie do wigilii,trochę pozmieniałam proporcje składników bo mamy wielką rodzinę i musiało wyjść więcej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Pierniczki naprawdę szybkie, miękkie i pyszne :) dzieciaki zachwycone. Dziękuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    To jest najlepszy pierniczkowy przepis, na jaki w życiu trafiłam. Wszystko wyszło mimo niesprawnego piekarnika, kształty pięknie się trzymają, nie rozlewają, twardość pierniczków jest odpowiednia, ciasto jest łatwe i szybkie... W dodatku z tego przepisu wychodzi ich naprawdę mnóstwo. Jeszcze zamierzam je polukrować, ale generalnie już teraz są pyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Super szybkie, udane i miękkie!!! POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Pierniczki świetne! Dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Mam pytanie czy można pięć na termoobiegu jeśli tak to w jakiej temperaturze 160°C i ile minut
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Te pierniczki to jest R E W E L A C J A. Są przepyszne i bardzo słodziutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Pierniczki wyszły pyszne i mięciutkie :) jedyne co zmieniłam to dałam dużo mniej cukru, a następnym razem nie dam wcale, bo i tak są słodziutkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja Falandysz · 2 lat temu
    Czy bez orzechów wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    czy można dodać cukier trzcinowy? i czy ma się on całkowicie rozpuścić w miodzie?