Szybkie pierniczki

95 Komentarzy
Szybkie pierniczki

Łatwe i szybkie do przygotowania pierniczki, które można upiec dużo wcześniej przed świętami i przechować w puszce lub upiec dzień wcześniej. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.

Do pierniczków można dodać posiekane orzechy włoskie, dla wzbogacenia smaku lub zrobić gładkie pierniczki bez ich dodatku.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 250 ml miodu
  • 200 g cukru
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
  3. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5 blach

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szybkie pierniczki Szybkie pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Devesh · 3 lat temu
    nice
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Super przepis, mieciutkie, smaczne, wprost idealne. Dziękuję 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Przepis super, ale ze mnie kiepska kucharka. Na początku pierniki wychodziły z zakalcem, a pod sam koniec wyczułam mój piekarnik i u mnie trzeba było piec 8 minut, ostatnia partia była idealna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fifa · 3 lat temu
    Pierniczki odlotowe,smaczne i łatwe w przygotowaniu .Szczerze polecam:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 3 lat temu
    Witam. Mnie zauroczyły ozdobione pierniki ...ale mam problem z ciastem bo jest takie dość sypkie...🤔🤔mogę coś do niego dodać ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daniel · 3 lat temu
      Doskonałe pytanie, mam identyczny problem...
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Może trochę gęstej, kwaśnej śmietany, albo więcej masła, czy miodu, żeby się połączyło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Zrobiłam według przepisu. Wyszły mi jak nigdy mięciutkie wręcz idealne. Już są polukrowane. Wykorzystałam wszystkie składniki prócz orzechów. Proporcje zostawiłam takie same Dziękuję za przepis. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zachwycona · 3 lat temu
    Fantastyczny przepis. Nie doczekają zdobienia :-) Polecam wersję z orzechami włoskimi, coś pysznego!!! Dziękujemy 💚💚💚
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Zrobiłam wyszło dużo ale twarde jak kamień i bez znaczenia czy grubsze czy cieńsze :( teraz siedzą w pojemnikach z jabłkami... Ciekawe co z tego wyjdzie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zostawiłabym je na blacie, aby chłonęły wilgoćz powietrza. Spróbuj część na blacie, część w puszce z jabłkiem. Zobaczysz co lepiej działa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 lat temu
    W którym momencie dekorować pierniki ? Po ostygnięciu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Czy jeżeli ja upiekę tę pierniczki z termoobiegiem to coś się stanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    . · 3 lat temu
    ile pierniczków mniej więcej wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Czy jesli zrobie takie pierniczki dziś to na święta będą się jeszcze nadawały do zjedzenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem jednak po 6 minutach moje pierniczki wciąż są zbyt miękkie, jakby miały się rozpaść, byc może za grubo walkowalam ciasto, jak je uratować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 3 lat temu
    Bardzo smaczne nawet nie zdążyły się doczekać dekorowania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 5 lat temu
    Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej, jeśli tak to jak je przechować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie próbowałam, w końcu mają to być pierniczki szybkie, ale jeśli chcesz to zawinęłabym ciasto w kawałek folii spożywczej i włożyłabym do lodówki. Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Bardzo smaczne pierniczki. Super przepis☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Czy jest gdzieś przepis na lukier do tych pierniczków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, w pukcie 5 przepisu są podlinkowane słowa "lukrem królewskim". Proszę na to kliknąć myszką ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana B. · 6 lat temu
    Jak uratować pierniczki, żeby zmiękły? Włożyłam je do metalowej puszki i dodałam jabłka. Czy to wystarczy? Diana
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Też tak można, ale szybiej będzie jak pozostawisz je na kratce kuchennej bez przykrycia. Pisałam o tym we wstępie i pod koniec przepisu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Diana B. · 6 lat temu
        Pierniczki piekłam wczoraj wieczorem, część leżała w misce a część w puszce otwartej. No i wszystkie stwardniały na kamień :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia.M · 6 lat temu
    Zrobione :) Wyszło mi 5 blach, ale szybko się robiło ;) Teraz dekorowanie przede mną ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      Czy to jest jedna porcja czy dwie?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Myślę, że jedna. bo mnie też wyszło 5 blach ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Monia · 3 lat temu
          Daj znać czy są faktycznie miękkie. Dziękuję 🙂
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ...... · 3 lat temu
        5 blach