Pierniczki bez jajek

2 Komentarzy
Pierniczki bez jajek

Dość zwyczajne pierniczki przygotowane z ciasta, które powinno leżakować przez noc w lodówce, aby się związało i nabrało odpowiedniej konsystencji. Po nocy leżakowania ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje.

Składniki na 3,5 blachy (ok. 40 sztuk):

  • 50 ml soku pomarańczowego*
  • 150 g cukru brązowego
  • 100 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej typu 550
  • 100 g mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać cukier i miód. Mieszając podgrzać, aż masa będzie mocno ciepła. Ściągnąć garnek z pieca i dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać, do rozpuszczenia się masła. Całość przełożyć do miski.
  2. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą, przyprawą do piernika, imbirem i sodą. Dodać do lekko ciepłej masy miodowej. Zagnieść na gładkie ciasto. (Ciasto jest dość rzadkie. Proszę nie dosypywać mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto zagnieść chwilę, aż będzie elastyczne i rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na grubość ok. 5 mm.
  4. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki np. tylną stroną patyczka do szaszłyków).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 8- 10 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub 180°C, termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia. (Pierniczki po ostygnięciu mogą stwardnieć, ale jak poleżą przez noc lub dobę i wchłoną wilgoć z powietrza to zrobią się miększe. Następnie schować je do puszki).
  6. Pierniczki udekorować według uznania np. lukrem królewskim i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnej, metalowej puszce.

Uwaga:

* Wycisnęłam sok ze świeżej pomarańczy.

Źródło: Przepis z gazety "Mit Liebe", listopad/ grudzień 2015

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 40

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pierniczki bez jajek Pierniczki bez jajek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 miesięcy temu
    Ciasto super się zagniotlo, pierniczki wyśmienite, dziękuję za przepis😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zytka · 2 lat temu
    Dzień dobry :) Dziękuję za przepis, przygotowanie ekspresowe, ciasto może leżeć dłużej w lodówce i nic się z nim nie dzieje. Wygląda na to, że ciasteczka z tego przepisu po upieczeniu mają niecałe 5 mm, moje przy rozwałkowaniu mają 5 mm i piekły się 16 minut, ale są dużo jaśniejsze. Druga tura była cieńsza i rzeczywiście 10 minut im wystarczyło. Patrząc na zdjęcia w przepisie,  pierniczki wyglądają na cieńsze. Dodatkowa uwaga: moje ciasto po wyjęciu z lodówki potrzebowały co najmniej pół godziny, żeby ciasto się nie kruszyło. Przepis dobry, wałkowałam na silikonowej stolnicy drewnianym wałkiem i nawet przez chwilę nie była potrzebna mąka do podsypania.