Piernikowe choinki
Pierniczki w kształcie gwiazdek różnych wielkości posklejane lukrem od największych do najmniejszych i udekorowane posypką cukrową przypominają choinki. Pozwólcie dzieciom je udekorować. Będą miały niezłą zabawę. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Choinki z pierników ozdobią świąteczny stół. Nadają się również na prezent.
Pod wersją klasyczną na mące pszennej znajdziecie wersję bezglutenową.
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto piernikowe:
- 500g mąki pszennej
- 150g masła
- 125g cukru
- 125g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- ok. 2 łyżek płynnej śmietany 30- 36%
Lukier:
- 1 białko
- ok. 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dekoracja:
- posypki cukrowe
- gwiazdki z opłatka lub czekoladowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 1- 2 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
- Wykrawać foremkami gwiazdki różnej wielkości, wykrawając po dwie sztuki z każdej. (Użyłam 3 foremek i na jedną choinkę wykrawałam po dwie duże gwiazdki, dwie średnie i dwie małe). Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wychodzą 4 blachy ciastek).
- Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Następnie miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka). Na końcu można wmieszać trochę barwnika spożywczego.
- Udekorować choinki. Brzegi pierniczków posmarować lukrem. (Lukier można wyciskać z woreczka do mrożenia, odcinając jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka lub malować pędzelkiem). Lukier dekorować posypkami cukrowymi. (Zamiast posypywać lukier z góry posypką łatwiej jest nasypać posypkę do miseczki i włożyć do niej pierniczka, odwracając go do góry dnem tak, aby posypka przykleiła się do lukru).
- Najmniejsze pierniczki, które będą na szczycie posmarować całe lukrem i udekorować posypką. Na środek można włożyć gwiazdkę z opłatka lub czekoladową.
- Skleić choinki. Na środku największej, piernikowej gwiazdki zrobić kleksa z lukru, położyć drugą, dużą gwiazdkę. Tak sklejać dalej, aż do najmniejszej gwiazdki. Choinki odstawić, aby lukier zastygł.
- Przechowywać w puszkach lub zapakować na prezent w folię i ozdobić wstążeczką.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Wersja bezglutenowa:
Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto piernikowe:
- 500g mąki gryczanej
- 150g masła
- 125g cukru
- 125g płynnego miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 1- 2 łyżki płynnej śmietany 30- 36%
Lukier:
- 1 białko
- ok. 1- 1 ½ szklanki cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dekoracja:
- posypki cukrowe
- gwiazdki z opłatka lub czekoladowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
- Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
- Z ciasta wykrawać foremkami gwiazdki różnej wielkości, wykrawając po dwie sztuki z każdej. (Użyłam 3 foremek i na jedną choinkę wykrawałam po dwie duże gwiazdki, dwie średnie i dwie małe. Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wychodzą 4 blachy ciastek). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Białko zmiksować najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Następnie miksując, dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka). Na końcu można wmieszać trochę barwnika spożywczego.
- Udekorować choinki. Brzegi pierniczków posmarować lukrem. (Lukier można wyciskać z woreczka do mrożenia, odcinając jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka lub malować pędzelkiem). Lukier dekorować posypkami cukrowymi. (Zamiast posypywać lukier z góry posypką łatwiej jest nasypać posypkę do miseczki i włożyć do niej pierniczka, odwracając go do góry dnem tak, aby posypka przykleiła się do lukru).
- Najmniejsze pierniczki, które będą na szczycie posmarować całe lukrem i udekorować posypką. Na środek można włożyć gwiazdkę z opłatka lub czekoladową.
- Skleić choinki. Na środku największej, piernikowej gwiazdki zrobić kleksa z lukru, położyć drugą, dużą gwiazdkę. Tak sklejać dalej, aż do najmniejszej gwiazdki. Choinki odstawić, aby lukier zastygł.
- Przechowywać w puszkach lub zapakować na prezent w folię i ozdobić wstążeczką.
Czas: |
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 17 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 53997
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!