Bezglutenowe pierniczki

57 Komentarzy
Pierniczki bezglutenowe

Bezglutenowe pierniczki przygotowałam na podstawie mojego ulubionego przepisu na kruche pierniczki. Zamieniłam mąkę pszenną na gryczaną. To ciasto jest tak plastyczne, że nawet w wersji bezglutenowej nie ma z nim większego problemu. Pierniczki można jeść zaraz po upieczeniu. Są wtedy kruche. Można je polukrować i ozdobić i przechować w puszce. Szybko miękną. Nie bójcie się mąki gryczanej. W pierniczkach nie jest wyczuwalny jej intensywny smak.

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g masła
  • 125g cukru
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Nabierać po trochu ciasta i wałkować je najlepiej między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. (Ciasto jak chwilę postoi to zrobi się bardziej plastyczne i można wałkować bez górnego papieru).
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. (Gdyby ciasto przyklejało się do foremki, włożyć foremkę do mąki gryczanej). Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko przestygły (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu można polukrować.
  7. Przechowywać w szczelnej, metalowej puszce.

Czas:

Czas przygotowania:
Łączny czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola ola · 4 lat temu
    Co.zle.zrobilam.gdy ciasto wyszło zbyt kruche? 3malam się raczej proporcji dobrze:( jak je odratować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Raczej? Należy zawsze dokładnie odważyć składniki ;) Spróbuj dodać więcej śmietanki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anja · 4 lat temu
      Nie wiem skąd te przychylne komentarze, jeśli dodało się idealnie jak w przepisie make gryczana wyszły ochydne, kruche ciasto, a później suchy piernik. Inaczej wygląda sytuacja gdy się doda zwykłej maki ale chy a nie o to tu chodziło.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Meg · 4 lat temu
        ja właśnie zrobiłam i strasznie łamią i są bardzo kruche, totalnie niewyszlo...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Czy pierniczki są od razu gotowe do jedzenia czy muszą trochę poleżeć? A jeśli mogą poleżeć to jak długo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, są gotowe po upieczeniu. Są wtedy kruche. Można je też włożyć do szczelnej puszki, w której zmiękną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Czy miód w tym przepisie można zamienić na melasę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Czy można dać więcej proszku do pieczenia zamiast sody oczyszczonej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Na początek zaznaczę, że to moje pierwsze pierniczki ever i nie jestem zbyt doświadczona kucharka :) Ale udało się - wyszły smaczne, ciasto łatwo się wałkowalo, wykrawalo. Jedyną modyfikacje jaka wprowadziłam była rezygnacja z sody na rzecz proszku do pieczenia z przyprawą do piernika (nie miałam oddzielnej przyprawy bezglutenowej).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pela · 5 lat temu
    Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam, moje dzieci wręcz je pożerają ;)
    Zamiast maki gryczanej użyłam mieszanki bez glutenu a zamiast śmietany raz użyłam gęstego mleczka kokosowego a drugim razem jogurtu naturalnego i za każdym razem wyszły idealne. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Witam:) Pierniczki wyszły bardzo dobre i dość miękkie, problem w tym że popekaly podczas pieczenia.. Wszystko robione było zgodnie z przepisem, jedynie dodalan trochę więcej śmietany podczas rozdrabniania ciasta. Czy mogło to mieć wpływ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 5 lat temu
    czy żółtka to konieczność? mogę je czymś zastąpić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 4 lat temu
      Spróbuj siemieniem lnianym zmielonym ale ja robię bez jajek i wychodzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Witam, czy zamiast mąki gryczanej mozna użyć tylko kukurydzianej? Albo połączyć z ziemniaczaną? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    Dzień dobry, podczas pieczenia zapomniałam o dodaniu śmietany. Pierniczki mają już3 dni i wciąż są twarde, czy jest szansa że za tydzień zmiękną?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 4 lat temu
      tez zapomnialam o smietanie :D i zrobily sie bardziej miekkie? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 5 lat temu
    Czy zamiast cukru mogę dać ksylitol? I ile wtedy go dać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 5 lat temu
    Pierniczki sa rewelacyjne, jedza nawet moje wybredne dzieci ktore nawet nie chca powachac kaszy gryczanej :D wreszcie bezglutenowa mama moze cieszyc sie pierniczkami w czasie swiat (mm) dziekuje za przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 3 lat temu
      Wyszły pyszne (nod) przepyszne , wszystkie składniki wrzuciłam do miski zagniotłam, rzuciłam na stolnicę i ciasteczka gotowe u mnie zostaną już na stałe a zapach nieziemski
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monisia · 5 lat temu
    Chciałam podziękować za ten boski przepis!!! Zamiast masła dałam 100gr oleju kokosowego ekologicznego i 50gr ghee... Śmietana kokosowa. Nie miałam miodu, więc dałam cukier kokosowy i zamieniłam tez na niego zwykły cukier. Wyszły boskie!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 5 lat temu
    Wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis. I faktycznie w ogóle nie czuć gryczanej mąki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Pierniczki wyszły rewelacyjne! Zamiast mąki gryczanej użyłam bezglutenowej do makaronu (taką miałam akurat w domu). Nie było potrzeby dodawać śmietanki, ciasto wyszło bardzo plastyczne. Dziękuję za ten przepis (mm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MONIKA · 6 lat temu
    Niby krok po kroku, a ciasto tak się lepi do rąk, papieru, że o walkowaniu nie ma mowy. Dodałam mąki, ale dalej to samo. Odstawilam na balkon na kilkanaście minut i spróbuję kolejny raz.. Tylko dzieci dopytują, kiedy będą (happy) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Rewelacyjne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    a czym zastapic sode?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    E. · 6 lat temu
    ja zamiast mąki gryczanej użyłam mieszanki mąk: owsianej, kukurydzianej, z tapioki i gryczanej, a śmietanę zastępuję jogurtem kokosowym, albo mlekiem kokosowym ;) super wychodzą!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Czym zastąpić śmietanę jeśli chodzi o skazę białkową.? Czy napój ryżowy wystarczy.?