Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego

47 Komentarzy
Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego

Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miodu
  • 1 przyprawa do piernika (40 g)
  • ½ łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać, a będzie płynny. Odstawić na bok.
  2. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać letni miód.
  3. Do miski wsypać ok. 450 g mąki, sól, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać masę jajeczną i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać resztę mąki i zagnieść ręką. (Ciasto powinno być elastyczne. Gdyby było za rzadkie, dodać jeszcze troszkę mąki, ale raczej nie powinno to być konieczne. Ciasto po leżakowaniu jeszcze trochę stężeje).
  4. Miskę przykryć szczelnie np. owijając ją kilkakrotnie w folię spożywczą i odstawić na 1 tydzień w chłodne miejsce np. do lodówki. (Piernik z góry może wyschnąć, ale to nic nie szkodzi).
  5. Po tygodniu odrywać po kawałku ciasta i dobrze wyrobić, aż będzie miękkie, plastyczne i śliskie. Wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 6 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu są jasne, pulchne i miękkie). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Udekorować według uznania np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

Uwagi:

  • Pierniczki nie powinny się przyrumienić, bo będą twarde.
  • Ciasto nie powinno być rozwałkowane za cienko. Podana grubość w przepisie jest odpowiednia.
  • Za krótko pieczone lub za mało wyrobione mogą wyjść pomarszczone.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

5,5 blachy pierniczków

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego Miękkie pierniczki z ciasta dojrzewającego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Dzisiaj piekłam już trzecią turę. :) Są bardzo dobre i wszystkim kto się poczęstował smakowały. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Z czystej ciekawości zrobiłam przepis na ciasto dojrzewające. Niestety jak dla mnie ilość cukru w przepisie jest za duża. Pierniczki są tak słodkie, że zęby bolą, a miód wychodzi w smaku tak mocno, że przyćmiewa wszystko. Przyprawy do piernika zdecydowanie za mało, nie smakują prawie wgl korzennie :( Jedyne co było ciekawe po wypieczeniu to kruchość. Nie mniej jednak podejmę się kolejnej próby ale tym razem z mniejszą ilością cukru :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 11 miesięcy temu
      Dziwna opinia, ja uzywam malo cukru na codzien a pierniki byly w sam raz, nie za słodkie zdecydowanie,sa pyszne nie zrażajcie sie ludzie:) warto upiec! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Czy można je od razu upiec beż leżakowania? Przepis mi się bardzo spodobał ale obiecałam dzieciom ze będziemy pięć jutro i czuje ze nie odpuszcza 🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 1 lat temu
    Robiłam dwa tygodnie temu wg tego przepisu, piekłam od razu i wyszły rewalyjne. Dzisiaj zaczynam drugą turę. Dziękujemy😀😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 2 lat temu
    Czy ciasto może wyrastać przez miesiąc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Zrobilam wszystko po kolei wg przepisu. Wlasniw wyciagnelam ciasto z lodowki a ono jest kruche....wyrabiam i wyrabiam ale nic sie nie zmienia, po prostu sie kruszy...mial ktos podobnie???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nicola · 2 lat temu
      moje jeszce są w lodówce, ale wydaje mi sie że może tak sie dziać przez dodanie za dużo mąki jeszcze przed leżakowaniem w lodówce
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Czy robił ktoś bez miodu???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Pierniczki wyszły obłędne! Polecam (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 3 lat temu
    Dzieci męczą mnie o pierniczki 😮Czy ciasto może leżakować krócej czyli 5 dni??Czy ktoś już nie wytrzymał tygodnia 🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Nie rozumiem, w tamtym roku wyszły genialnie a w tym nie rozumiem dlaczego są twarde. Piekę dokladnue z termometrem i zegarem 8 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Czy całe jajko można zastąpić samymi żółtkami? Robiłaś może taką wersję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 3 lat temu
    2 raz robiłam i za każdym razem wychodzą. Faktycznie muszą być grubiej rozwałkowane to wychodzą lepsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Najlepszy przepis jaki wypróbowałam ! Pyszne , i bardzo łatwe ! Polecam ❤️🎄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Super, nie znalazlam jak dotąd lepszego przepisu na pierniczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Najlepszy przepis jaki wypróbowałam. Szukać dalej nie trzeba ponieważ wychodzą idealnie. Dziękuję ślicznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Pierniczki sa przepyszne!! NAJLEPSZE! Ja robilam z wlasna przyprawa piernikowa i pieklam duze 7min male 6min.Wychodzi bardzo duzoooo pierniczkow,sa pulchne, mieciutkie i rozplywaja sie w buziach blyskawicznie! Zwlaszcze w tych malych buziach:) Polowa zniknela jeszcze przed udekorowaniem😂😂Bardzo polecam niezdecydowanym, warto kochani!!! Kolejny swietny przepis❣️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy z tego przepisu można zrobić ciasto i od razu upiec, a po upieczeniu udekorowane pierniczki włożyć do szklanego słoja żeby swoje odleżały? Nie będą potem twarde?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    I czy mozna zastąpić olej masłem i w jakiej proporcji?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie próbowałam, ale zapewniam, że zgodnie z przepisem wyjdą pyszne pierniczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Mam do zrobienia 300szt jakie proporcje przyjąć? Razy 3? Razy 4? 5,5 blachy nic mu nie mówi 😱😱😱
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Według mnie najlepiej jak znasz ile blach wychodzi, bo foremki mają różne rozmiary i jeśli podałabym ilość pierników na blachę, a Ty wziełabyś wieksze foremki to by nie starczyło ;)
      Proponuję wziąć swoje foremki, rozłożyć je na blasze, przeliczyć razy 5,5 i będziesz wiedziała o ile zwiększyć porcję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Zrobiłam pierniczki, nawet miałam miarkę 4mm żeby nie były zbyt małe ani duże, trzymałam w piecu tyle ile trzeba nawet minute mniej ponieważ pierwsza partia wyszła 'popspieczona' na brzegach są troszkę twardena środku miekkie6, czy zrobiłam coś nie tak, czy miękkości zupełnej nabędą z czasem?