Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.
Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.
Ciasteczka jasne:
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
70 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasteczka kakaowe:
270 g mąki pszennej
30 g kakao
150 g masła, zimnego
80 g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.
Uwaga:
Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.
Można polać dowolną czekoladą. Czas przechowywania też będzie podobny jak bez czekolady. Jedyne co się może wydarzyć to, że czekolada po jakimś czasie zmatowieje, czy będzie miała niezbyt ładne kropki/ przebarwienia (wszystko nadal jadalne, ale może to nie być za ładne 😉 ). Tak się dzieje przy zmianach temperatur, tu podgrzewane, tu chłodzone, więc to normalne.
SUPER przepis. Zrobiłam wersję zwykłch ciasteczek, wyciełam kształty stokrotek, dodałam żurawinę na środek, i płatki migdałowe jako płatki stokrotki... chciałam zrobić zdjęcie, ale ciasteczka zniknęły już z talerza 🤣 Muszę zrobić nową porcję. Świetny przepis, polecam!