Kruche ciasteczka

394 Komentarzy
Kruche ciasteczka

Proste, kruche ciasteczka maślane, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Są pyszne i chrupiące. Dzieci nie tylko lubią zjadać takie kruche ciasteczka, ale mają również zabawę przy ich przygotowaniu. Mogą foremkami do ciasteczek wykrawać dowolne kształty, a później je dekorować np. lukrem lub czekoladą. Również same są bardzo smaczne.

Możecie wybrać wersję jasną lub kakaową. Ciasteczka kakaowe nie są za słodkie i fajnie smakują polukrowane.

Ciasteczka jasne:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasteczka kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła, zimnego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć mąkę (lub mąkę z kakao w wersji kakaowej), pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ciasteczka można przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnej puszce do 8 tygodni.

Uwaga:

  • Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 3 blachy ciasteczek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Mam 12 lat i zrobiłam ciasteczka na komunie młodszej siostry. Wyszły bardzo dobre, polecam (happy) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 3 lat temu
    (wm) a można dodać do lodów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ksenia · 3 lat temu
    Mam 12 lat i wyszły super, bardzo polecam (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    czy moge uzyc margaryny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwia · 3 lat temu
      Tak ja użyłam i wyszły równie pyszne jak robione z masłem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatiana · 3 lat temu
    Dziękuję za przepis!!!Są pyszne i szybko ich można przygotować!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Przepis rewelacja.Zapisuję-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    super ciasteczka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sliwka7777 · 3 lat temu
    Skorzystałam z przepisu i wyszły idealnie kruche. Wałkowałam ciasto bez dodawania mąki - ciasto włożyłam między 2 arkusze papieru do pieczenia. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    A ile trzeba dodać zwykłego cukru jak nie ma się cukru pudru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Bardzooo smaczne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ciasteczka wyszły wspaniałe. Bardzo polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    :D Matko przepyszne te ciasteczka, pierwszy raz pieklam w weekend, nastepnego dnia wieczorem juz nie bylo. Najwazniejsze dla mnie ze nie są suche. Takich ciastek szukalam od dawna. Nastepnym razem zrobie z podwójnych produktow. 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 3 lat temu
    Mam i ja przepis idealny, dziekuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 3 lat temu
      A skąd takie super dino wykrawacze do ciastek ? Rewelacja !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 3 lat temu
      Wow.! Skąd takie foremki? 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewrlina · 3 lat temu
    Czy ciasteczka jak pierniczki poleżą ze 2 tygodnie? Czy trzeba je zjeść w ciągu kilku dni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lili · 3 lat temu
    Mam 12 lat i robię ciastka na moje urodziny. Wyszły wspaniale. Polecam dodać jajko M i jajko S ja tak robię. (ok) (mm) (^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 3 lat temu
    Wow robię je po raz 4 i są pyszniutkie. (heart) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Ciasteczka wyszły cudne, kruche. Ja tarłam masło na grubych oczkach tarki, łatwiej się zagniata.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Przepis bardzo prosty w wykonaniu.Ciasteczka wyszły ładne i kruche. Jak dla mnie za mało słodkie, następnym razem dodoam więcej cukru.Polecam 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Mi wyszły. Piekłam je tylko trochę dłużej i ostatnie 3 minuty na termoobiegu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    xd · 3 lat temu
    totalna klapa mi nie wyszły :(