Marchwiak

112 Komentarzy
Marchwiak

Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.

Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 40ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • ok. 4 połówek orzechów włoskich
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  3. Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Wariant Thermomix

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 300g marchewki
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
  3. Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Marchwiak Marchwiak MarchwiakMarchwiak
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Kolejny Pani przepis wcielony w życie - właśnie w piekarniku, a że jeszcze nigdy się nie zawiodłam.... ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 6 lat temu
    A jak chce dac make owsiana to jakie proporcje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K · 6 lat temu
    Dzień dobry, ciasto właśnie się robi. Mam pytanie odnośnie miary dla mąki - podaje Pani w przepisie 1 i 1/3 szklanki = 200g, gdzie później pod przepisem informację, że szklanka = 250 ml, co oznacza, że te prawie półtora szklanki powinno mieć ponad 300 g (drunk) Czy mogłaby Pani wyjaśnic? Dziękuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      1 szklanka o pojemności 250 ml mąki pszennej to u mnie 150 g ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 8 lat temu
    Bardzo dobry, nie za słodki taki jak lubię miękki i wilgotny Zdecydowanie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 8 lat temu
    Syn ma alergię na pszenicę, więc zamiast mąki pszennej dałam ryżową zmieszaną z gryczaną, i zamiast orzechów rodzynki i żurawinę bo to akurat miałam pod ręką. Ciasto wyszło super :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Cieszę się :) Dziękuję za podanie bezglutenowej wersji ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 9 lat temu
    Przepyszne ciasto ! Pieklam juz 3 razy, zawsze wychodzi idealnie :) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antonina · 9 lat temu
    Wspaniały przepis!
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam.