Włoska tarta z dżemem. Jedno z klasycznych, a jednocześnie najprostszych ciast. Kruche ciasto z dowolnym dżemem, przykryte kratką z ciasta kruchego. Proste w smaku i w wykonaniu. Wybierzcie ulubiony dżem, najlepiej niskosłodzony. Ważne, aby dżemu nie dać za dużo, bo ciasto będzie przesłodzone.
Składniki:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
3 żółtka
70g cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
ok. 250g dżemu, dowolnego (na zdjęciach truskawkowy i morelowy)
Dodatkowo:
1 jajko lub żółtko
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (najłatwiej najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką).
Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem. 2/3 ciasta wykleić w formie, wyklejając również niski brzeg. (Resztę ciasta odłożyć na bok). Ciasto nakłuć widelcem i posmarować dżemem. (Gdyby brzeg ciasta był za wysoki, należy obciąć go tak, aby wystawał lekko ponad dżem).
Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości ok. 1,5- 2cm. Paski układać na dżemie, tworząc kratkę.
Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę z ciasta rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Bardzo dobre. Najlepsze na drugi dzień z lodówki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Pyszności!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Ile piec jeśli się robi z podwójnej porcji ciasta? Czy dżemu tez dać podwójnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jeśli na dwa razy większą formę to piec jak w przepisie i ilość dżemu też należy podwoić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
4 lat temu
Pyszna!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Pyszne ciasto, robiłam z domowym dżemem z truskawek i rabarbaru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia Sucharska·
6 lat temu
U nas przed pieczeniem wyszło tak :) Powidła śliwkowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
6 lat temu
Niestety ciasto okropnie się kruszyło. Wyłożyć formę to nie był problem, ale rozwałkować na paski nie było szans. Szkoda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 lat temu
Potwierdzam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nastka·
2 lat temu
Dałam śmietany
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
malinka·
6 lat temu
wyszła bardzo dobra.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
6 lat temu
Crostata wyszła pyszna (ok) super prosty przepis. Ja użyłam konfitury brzoskwiniowe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natii·
8 lat temu
Zrobione ...wygląda apetycenie.
Czy przed podaniem można wcześniej włożyć ciasto do piekarnika ? Czy lepiej temperatura pokojowa ?
Blache pytanie wiem ..przepraszam ;)