Ekspresowe ciasto dla dzieci. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Kruche ciasto pokryte jest polewą czekoladową (ganache), ale może być również roztopiona czekolada (najlepiej z łyżeczką oleju, aby łatwiej się kroiło). Dekoracja to ulubione słodycze. Dzieci będą zachwycone.
Składniki:
Ciasto kruche:
200g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g uniwersalnej mąki bezglutenowej np. Mehl- Farine firmy Schär)
100g masła
40g cukru pudru
1 jajko (rozmiar M)
Ganache:
80g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
80g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
dowolne słodycze np. żelki, orzeszki, draże, pokrojone na kawałki: galaretki, pianki marshmallows, czekolada, pralinki
Sposób przygotowania:
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 4 godziny (lub na noc) do lodówki.
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennych, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy i nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 15 minut, aż delikatnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto posmarować ganache, pozostawiając ok. 1 cm odstępu od brzegu.
Nożem (najlepiej zanurzonym uprzednio w wodzie) zrobić nacięcia na polewie, zaznaczając 12 kawałków.