Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
200g herbatników pełnoziarnistych
1 łyżeczka cynamonu
90g masła
Masa serowa:
900g serka kremowego typu Philadelphia*
200g słodkiej śmietany 30- 36%
150g cukru pudru
1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Uwaga:
* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
6 lat temu
Sernik zrobiony dla męża do pracy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joannna·
2 lat temu
Zrobiony i pyszny 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Jak długo ubijac masę serową tak mniej więcej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tylko do połączenia składników na gładką masę, bez dodatkowego ubijania ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nat·
6 lat temu
900g serka? wydaje się strasznie dużo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
To nie jest dużo na tortownicę o śr. 26 cm. Widać na zdjęciach, że sernik nie jest wysoki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
7 lat temu
Czy śmietanę należy najpierw ubić i wtedy dodać do sera czy wlać płynna śmietanę i wtedy ubijac????
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Wlać płynną i ubić z serem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
8 lat temu
Mam pytanie czy serek Philadelphia można zastąpić serkiem mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Z serkiem mascarpone na pewno wyjdzie, ale uważam, że smak będzie gorszy, powiedziałabym mdły. Mascarpone jest bardzo tłusty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
9 lat temu
Wszystko zrobiłam tak samo jak w przepisie...dobry serek i td. Niestety wyszła mi zupa serowa...?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Trudno mi w to uwierzyć, że z gęstego, stabilnego sera i bitej śmietany może wyjść konsystencja płynna jak zupa :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
3 lat temu
Śmietanę trzeba ubić oddzielnie i delikatnie połączyć z serem zmiksowanym z cukrem. Śmietany można dodać pół kubeczka, albo użyć trochę żelatyny. (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
9 lat temu
Czy zamiast serka philadelphia mogę użyć bielucha? Już w kilku przepisach tak zastąpiłam i wyszło dobre.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Zgadzam się, że Bieluch można używać tam, gdzie w przepisach jest serek typu Philadephia. Tutaj bałabym się go użyć. W tym serniku specjalnie jest użyty serek typu Philadelphia, żeby nie trzeba było dodawać żelatyny. Bieluch jest jednak mniej zwarty niż Philadephia i mam obawy, czy na nim sernik będzie się nadawał do krojenia.