Pomarańczowy sernik na zimno

16 Komentarzy
Pomarańczowy sernik na zimno

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 200g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90g masła

Masa serowa:

  • 900g serka kremowego typu Philadelphia*
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g cukru pudru
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
  5. Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
  6. Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
  7. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

Uwaga:

* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok.12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pomarańczowy sernik na zimno Pomarańczowy sernik na zimno
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joannna · 1 lat temu
    Zrobiony i pyszny 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Jak długo ubijac masę serową tak mniej więcej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tylko do połączenia składników na gładką masę, bez dodatkowego ubijania ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nat · 4 lat temu
    900g serka? wydaje się strasznie dużo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To nie jest dużo na tortownicę o śr. 26 cm. Widać na zdjęciach, że sernik nie jest wysoki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Czy śmietanę należy najpierw ubić i wtedy dodać do sera czy wlać płynna śmietanę i wtedy ubijac????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 6 lat temu
    Mam pytanie czy serek Philadelphia można zastąpić serkiem mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Z serkiem mascarpone na pewno wyjdzie, ale uważam, że smak będzie gorszy, powiedziałabym mdły. Mascarpone jest bardzo tłusty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 7 lat temu
    Wszystko zrobiłam tak samo jak w przepisie...dobry serek i td. Niestety wyszła mi zupa serowa...?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Trudno mi w to uwierzyć, że z gęstego, stabilnego sera i bitej śmietany może wyjść konsystencja płynna jak zupa :(
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dorota · 2 lat temu
        Śmietanę trzeba ubić oddzielnie i delikatnie połączyć z serem zmiksowanym z cukrem. Śmietany można dodać pół kubeczka, albo użyć trochę żelatyny. (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 7 lat temu
    Czy zamiast serka philadelphia mogę użyć bielucha? Już w kilku przepisach tak zastąpiłam i wyszło dobre.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Zgadzam się, że Bieluch można używać tam, gdzie w przepisach jest serek typu Philadephia. Tutaj bałabym się go użyć. W tym serniku specjalnie jest użyty serek typu Philadelphia, żeby nie trzeba było dodawać żelatyny. Bieluch jest jednak mniej zwarty niż Philadephia i mam obawy, czy na nim sernik będzie się nadawał do krojenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megii013 · 7 lat temu
    Wygląda bardzo pysznie))