
Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 200g herbatników pełnoziarnistych
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 90g masła
 
Masa serowa:
- 900g serka kremowego typu Philadelphia*
 - 200g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 150g cukru pudru
 - 1 pomarańcza
 
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
 - Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
 - Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
 - Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
 - Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
 - Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
 - Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
 
Uwaga:
* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.
| 
				 Czas przygotowania:  | 
			
				 | 
		|
| 
				 Ilość porcji:  | 
			
				 ok.12- 16  | 
		|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 