Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.
Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
¾ szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
⅓ łyżeczki soli
1 ⅓ łyżeczki cynamonu
1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Ganache z białej czekolady:
100g białej czekolady
40ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dekoracja:
ok. 4 połówek orzechów włoskich
cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.
Uwagi:
Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wariant Thermomix
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
¾ szklanki cukru
3 jajka
300g marchewki
2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
⅓ łyżeczki soli
1 ⅓ łyżeczki cynamonu
1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania ·
18 dni temu
Ciasto wychodzi przepyszne. Zawsze je robię tylko z tego przepisu.Każdy się zachwyca ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
28 dni temu
Wyszło przegenialne!! Dałam połowę oleju, a do smaku dorzuciłam orzechy włoskie I rodzynki I robią mega robotę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela ·
2 miesięcy temu
Czy marchewkę można zastąpić dynią? A reszta przepisu bez zmian
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela ·
6 miesięcy temu
Czy marchewkę w tym przepisie można zamienić na surowy, starty buraczek czerwony?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 miesięcy temu
Tego nie wiem, trzeba by było wyprobować. Byłby ciekawy wynik, jakby wyszło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
11 miesięcy temu
Najlepsze ciasto marchewkowe, odkąd znalazłam ten przepis nie szukam już innego! Zawsze wychodzi i każdemu smakuje, przepis podaję dalej, bo za każdym razem dostaje pozytywne komentarze i goście pytają o przepis! Polecam! Robi się raz dwa a smakuje przepysznie, nawet dla kiepskich kucharzy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
1 lat temu
Robiłam tego marchewkowca juz tyle razy i ciagle do niego wracam. Jak dla mnie najlepszy przepis ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
1 lat temu
Mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Ciasto w smaku dobre, chociaż tak jak piszą bardzo bardzo tłuste. Nie myślić z mokrym, po prostu jest tłuste. Cały dół został w blaszce, pomimo posmarowania masłem i obsypanej mąką. Polewa też trochę za rzadka wyszła, prawie przezroczysta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
11 miesięcy temu
Polecam marchewkę zetrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać pół szklanki oleju, 1/4 szklanki mleka i pół szklanki cukru. Wychodzi idealne :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Liliana🫶🏼🤍·
1 lat temu
Ciasto przepyszne i proste w wykonaniu na pewno będę go robić często 🥕🥧🤍🧡
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Pycha, świetny przepis! Ja oprócz orzechów dodałam jeszcze do ciasta żurawinę i rodzynki. Wyszło puszyste i mięciutkie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
1 lat temu
Super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
1 lat temu
Przepis koszmar właśnie teraz zrobiłam ciasto po wyjęciu z piekarnika nie dość że w środku sam oleju to po rozwaleniu go normalnie w środku zupa szkoda tylko składników
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja ·
1 lat temu
Zawsze wychodzi, mężowi smakuje najlepiej ze wszystkich moich ciast i zawsze znika! Nie zmieniam proporci, jedynie dodatki np. Zamiast orzechów (bo mam uczulonych w rodzinie) to mieszankę keksową, albo rodzynki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
1 lat temu
Bardzo tłuste ciasto, nie da się tego zjeść. Za mało mąki, za dużo oleju. Ciasto wywaliłam do kosza
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
1 lat temu
Dziwią mnie te rozbieżne opinie, przepis jest bardzo dobry, ciasto wcale nie jest jakieś mega tłuste, gorąco polecam Ciasto robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika 🙃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Helena·
1 lat temu
Co trzeba zrobić aby ta polewa była taka biała? Ja zrobiłam tak jak w przepisie i wyszedł mi przezroczysty
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Zrób gęstszą, używając mniej śmietanki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agi·
1 lat temu
Mniam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
1 lat temu
Robiłam pierwszy raz i na pewno zrobię je jeszcze ponownie 😊 Dzięki sugestiom w komentarzach dałam tylko połowę szklanki oleju (u mnie oliwa z oliwek), i mniejszą ilość cukru (erytrytol plus trzcinowy), a marchewkę starłam na małych oczkach. Na wierzchu jest polewa z gorzkiej czekolady z dodatkiem orzechów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alexis ·
1 lat temu
Przepis bdb polecam robiłam w większej keksowce dałam jedno jajo jeszcze i troszkę mąki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
1 lat temu
Nie zlicze ile juz razy robiłam tego marchewkowca i z jednej porcji i z podwojnej i wszyscy go uwielbiaja i zjadają w mig 😊 Nie zmieniam zadnych proporcji, to wszystko kwestia gustu