Marchwiak

109 Komentarzy
Marchwiak

Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Dobre samo w sobie, ale można udekorować je polewą z serka kremowego lub posypać cukrem pudrem. Będzie tutaj pasowała polewa z tego przepisu: "Ciasto marchewkowe z polewą serową". Ja tym razem zrobiłam polewę z białej czekolady. Posypałam z wierzchu cynamonem i ozdobiłam małymi kawałkami orzechów.

Pani Halinko, dziękuję za ten przepis i gorąco pozdrawiam.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki (=300g marchewki, ok. 2 duże sztuki)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Ganache z białej czekolady:

  • 100g białej czekolady
  • 40ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • ok. 4 połówek orzechów włoskich
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  3. Cukier i olej przełożyć do miski. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, mieszając do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką marchew i orzechy.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Gdyby polewa była za rzadka można ją wstawić na chwilę do lodówki). Polewę wyłożyć na ciasto. Ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Wariant Thermomix

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 300g marchewki
  • 2 łyżki orzechów włoskich (rodzynek lub żurawiny)
  • 1 ⅓ szklanka mąki pszennej (= 200g)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ⅓ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do naczynia miksującego. Dodać orzechy. Zmiksować 10s./ obr.5. Przełożyć do miski.
  2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cukier i jajka. Zmiksować 30s./ obr.6.
  3. Dodać mąkę, sól, cynamon, proszek, sodę i rozdrobnioną marchewkę z orzechami. Wymieszać 10s./ obr. 5.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 25cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć na blat, a lekko ciepłe wyciągnąć z formy i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Przepis jest na szklanki. 1 szklanka ma 250ml.
  • Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Marchwiak Marchwiak MarchwiakMarchwiak
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Zrobiłam już pięciokrotnie, za każdym razem znika w trymiga, do dnia następnego przeżyło zaledwie raz ;) Zgodnie z poradami poniżej, daję od samego początku pół szklanki oleju zamiast całej, cukru też nieco mniej. Na polewę wykorzystałam raz białą czekoladę, a raz karmelową z Wedla - smak tej karmelowej pasuje do cynamonu jak bajka. Orzechy były i włoskie, i różne inne, wszystko pasuje. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Loreta · 1 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne. Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 lat temu
    Zrobiłam 2 raz. Obie próby udane. Szybko znika, jeszcze lepszy następnego dnia. Zaznaczę, że nie jestem mistrzem w kuchni i nie zawsze mi wszystko wychodzi. Robiłam w większej "keksówce" i 60 min wystarczyło. Przypuszczam, że gdybym miała tradycyjną "keksówkę" (jak z przepisu 25cm) to potrzebowałabym więcej niż 60 minut. Ale pomocą służą patyczki do szaszłyków. Dodam, że po przeczytaniu opinii z komentarzy, nie nalałam oleju pod rant tylko odjęłam ze 2 łyżki. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Polecam ten przepis.zrobiłam od razu 2szt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne, polecam ten przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pieczonababka · 1 lat temu
    Przepis wyszedł, ciasto ładnie wyrosło ale...Nie będzie to mój faworyt, zdecydowanie za dużo oleju. Ciasto dosłownie ma posmak oleju i czuć, że jest nie tylko wilgotne i miękkie, ale także bardzo tłuste. Niestety nie przeczytałam przed wykonaniem komentarzy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 1 lat temu
    ... do ciasta wykorzystałam "odpadki'  z wyciskarki po soku z marchwi... wyszło pysznie....😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pamela · 1 lat temu
    Okropny przepis, ciasto nie wyszło. Za dużo cukru, za dużo oleju. Sam zakalec. Trzymałam je dłużej w piekarniku żeby doszło do siebie ale to nic nie pomogło. Przepis nie warty składników. (to na pewno nie wina piekarnika lub składników bo z identycznych robiłam przed ciastem babeczki marchewkowe z przepisu poezji smaku i wyszły cudowne) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 1 lat temu
      Niektórym z tego przepisu wychodzi przepyszne ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Barbara · 1 lat temu
      Zimne składniki i za długo mieszane, dlatego zakalec. Piekłam kilkanaście razy i nigdy nie miałam takiego problemu. Do tego wychodzi tak smaczne, że zawsze robię podwójną porcję 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Ciasto pyszne ja do swojego dodałam dodatkowo 1 banana mocno dojrzałego i 10 szt migdalow zmielonych razem z orzechami Zapach w całym mieszkaniupolecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 1 lat temu
    Jak to doadac marchewkę do naczynia miksującego, jak nie trzeb abyło jej wyjąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luiza · 1 lat temu
    Świetny przepis, ciasto jest przepyszne😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 2 lat temu
    Witam. Ile ciasto może stać poa upieczeniu? Polewę zrobię przed podaniem ale czy 4 dni wytrzyma?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    U mnie ten marchwiak ostatnio przynajmniej raz na tydzień 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 2 lat temu
    Świetny przepis!! Na pewno jeszcze wrócę do niego!! Całej rodzinie bardzo smakował 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Najlepsze ciasto jak dla mnie ❤️ Korzystalam z wielu przepisow ale to jest najlepsze i najprostsze a ze moj synek nie przepada za dodatkami typu orzechy to u mnie jest sama marchewka i jest pyszne ciacho 😋 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Rodzinka zjada całe od razu po przygotowaniu. Jakbym chciała zrobić w dużej prostokątnej blaszce to jak musiałabym zmienić proporcje składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Sugerując się komentarzami dodałam pol szklanki oleju i 3 łyżki cukru oraz  1/4 szklanki mleka. Dodatkowo 1 łyżkę przyprawy do piernika bo uwielbiam ten zapach. Również wyszło pyszne 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 2 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę użyć oliwę z oliwek ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Inga · 2 lat temu
      Ja robiłam pol na pol olej/oliwa i wyszło pyszne  ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Marchewka na grubych oczkach nie jest dobrym pomysłem. Marchew nie połączyła się z ciastem. Ciasto wyszło bardzo tłuste. Powinno być pół szklanki oleju. Przepis oceniam na bardzo średni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Ciacho zrobione w nieco większej brytwance, wyszło PYSZNE 😋 dziękuję za przepis!