Chałka bezglutenowa

17 Komentarzy
Chałka bezglutenowa

Jak trudno zrobić bezglutenowe ciasto drożdżowe, wie tylko ten kto próbował. Pomimo tego, że można zrobić pyszne, bezglutenowe ciasta np. biszkoptowe, czekoladowe, orzechowe, które są tak samo smaczne, jak klasyczne wypieki to przygotowanie dobrego, bezglutenowego ciasta drożdżowego jest nie lada wyzwaniem. W cieście drożdżowym gluten odgrywa ważną rolę. Cóż, na diecie bezglutenowej trzeba sobie jakoś bez niego radzić ;).

W magazynie, który otrzymuję od DZG (Deutsche Zöliakie-Gesellschaft) znalazłam przepis właśnie na słodką chałkę. Piekłam ją już kilkakrotnie i moja bezglutenowa córcia zjada sama połowę świeżej. Je ją albo samą, albo z masłem i dżemem truskawkowym. Testowałam przepis na dwóch mąkach firmy Schär: Mehl- Farine i Mix C Kuchen& Kekse. Na zdjęciach jest chałka upieczona na mące Farine. Jest bardziej zwarta i trzyma kształt. Łucja woli tą, bo ładnie wygląda. Na mixie C ciasto się bardziej rozjeżdża na boki, ale miąższ jest bardziej porowaty, puszystszy. Popróbujcie z różnymi mąkami. Chałka jest dobra w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się sucha, nawet szczelnie zapakowana.

Do ciasta należy dodać łuski nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen). Dobrze, jeśli je macie. Wpływają one bowiem korzystnie na strukturę ciasta i łączą składniki, ale również bez nich możecie upiec tę chałkę.

Nie piekłam jeszcze bezglutenowego ciasta drożdżowego na mąkach bezglutenowych (tj.: ryżowa, kukurydziana, jaglana, kasztanowa, sojowa, gryczana itd.), nie gotowych miksach. Gdyby ktoś miał sprawdzony przepis i chciał się podzielić to chętnie skorzystam.

Składniki na ok. 12 kawałków:

Ciasto drożdżowe:

  • 450g mieszanki mąki bezglutenowej, jasnej (np. firmy Schär: Mehl- Farine, Mix C)
  • 1 łyżeczka zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)
  • 275ml mleka
  • 70g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 42g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 70g masła (lub margaryny)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi łuskami nasion. 50g odłożyć na bok, będzie potrzebne później do podsypywania.
  2. Przygotować zaczyn: Lekko ciepłe mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, miękkie masło, szczyptę soli, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto robotem kuchennym (używając haka do wyrabiania ciasta) lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto jest klejące. Nie nadaje się do wyrabiania ręką). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
  4. Po wyrośnięciu, ciasto jeszcze raz chwilę zagnieść ręką i przełożyć na blat lekko posypany odłożoną mąką. Podzielić na 3 równe części i uformować z nich równe wałki.
  5. Wałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść ostrożnie warkocz. (Niewykorzystaną mąkę można użyć do obsypania wałków z zewnątrz. Nie należy jej jednak zagniatać z ciastem, bo ciasto zrobi się bardziej suche. Ja wykorzystuję tylko trochę tej mąki). Chałkę posmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż chałka ładnie się zarumieni.

Uwagi:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu "DZG Aktuell 03/2016"

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Chałka bezglutenowa Chałka bezglutenowa Chałka bezglutenowaChałka bezglutenowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Wypróbuję przepis, ale pomieszam mąki, tapira, sorgo, owsiana, gryczana biała, ktoś może tak piekł? Potrzebuję podpowiedź, proszę😫🙏🙏💓
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 1 lat temu
    Udała się przepyszna:). I całkiem ładna. Dziękuję za przepis! Dodałam odrobinę ( na czubku małej łyżeczki) gumy ksantanowej. Wyrabiało się łatwo i się nie kleiło. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Wygląda świetnie i wcale nie kleiła się przy wyrabianiu. Dałam więcej fiber husk 😃 Pięknie wyrosła. Pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Jaki to dokładnie cukier? 🙏❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    czy to jest na pewno dla celiakia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, jeszcze należy upewnić się, czy drożdże na pewno są bezglutenowe tj czy nie obtoczone np. w mące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    I po upieczeniu, chyba zakalec :( choć w smaku dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Ciasto bardzo wyrosło przez 50 minut, gdy formowaliśmy wałki po uprzednim wyrobieniu ciasta ręką nabierało od wewnątrz powietrza i wałek się rozrywał. Po morderczej walce ;) uformowałam 3 walki, które przy zaplataniu się ciagle rozrywały. Na koniec jednak stworzyłam coś na kształt warkocza. Piecze się, zobaczymy czy nie eksploduje ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BOŻENA · 4 lat temu
    Dziekuję za przepis ,czy mogę zastąpić mleko , mlekiem roślinnym ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 5 lat temu
    Dziękuję Ci bardzo za przepis. Zrobiłam z mehl farine. Bardzo ładnie rosła z dodatkiem babki. Żeby jeszcze była bardziej puszysta. Ale mam pewien pomysł, co mogę dodać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Śliczna (clap) Jeśli upieczesz puszystsze drożdżowe to proszę się tym podzielić ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Witam, czym można zastąpić łuski babki jajowatej?