Tort śmietankowo- truskawkowy

164 Komentarzy
Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 9 cm (bez dekoracji):

1 szklanka= 250ml

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 500 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 80 g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340 g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią w misce, a następnie przesiać przez sitko. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodawać stopniowo zmiksowane truskawki. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30- nawet do 90 minut).
  6. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejących truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć wysoką obręcz do tortu. (Ja zapięłam dwie niskie obręcze). Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć ⅓ kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.

2

3

  1. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki, aby krem stężał.
  2. Śmietankę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  3. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.
Tort śmietankowo- truskawkowy Tort śmietankowo- truskawkowy Tort śmietankowo- truskawkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 9 miesięcy temu
    Uwielbiam ten tort, ale potrzebuje dużo mniejszy. Jakiej wielkości tortownicy użyć, żeby zrobić z połowy składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 miesięcy temu
    Czy biszkopt wyjdzie jak zapomniałam dodać do niego wody? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 miesięcy temu
    Czy do kremu do ozdabiania można dodać barwnik ? Wyjdzie z tego przepisu ombre?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak, możesz dodać barwnika w żelu lub w proszku. To jest zwykła, bita śmietana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kucharka123 · 1 lat temu
    mogą być mrożone truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Zrobiłam z borówkami ☺️jest pyszny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czy ma Pani jakiś przepis na krem truskawkowy bez żelatyny? Na malinowy już udało mi się znaleźć w torcie cyganskim 🙂 pozdrawiam serdecznie 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że można zrobić ten krem malinowy zamieniając maliny na truskawki i dając wiecej mascarpone np. 400 g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Wyszedł cudownie i był przepyszny. Przeraziła mnie masa truskawkowa w trakcie wykładania jej na blaty, była bardzo rzadka i bałam się, że nie stężeje, ale po nocy w lodówce wszystko okazało się być idealnie. Ja dodałam jedynie więcej cukru do truskawek i masy, bo robiłam tort dla słodkolubnych, a mimo to wyszedł świeży, mocno truskawkowy i "taki nie za słodki"🥰 Gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Czy jesli ostatnia warstwę zostawię biszkopt,to czy moge go oblac polewą czekoladową?? Stoi w lodówce, czeka na dekorowanie a ja kombinuję z tym co mam w domu ehhh.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Czy tą żelatynę trzeba najpierw ostudzić przed dodaniem jej do zblendowanych truskawek ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 2 lat temu
    Tort pyszny 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 2 lat temu
    Pani Agnieszko, proszę o informację, czy z mrożonych truskawek ten tort wyjdzie tak pyszny jak ze świeżych? I jak postępować w takim przypadku, żeby wyszedł? Czy może zrezygnować w przypadku mrożonych owoców? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Grażyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Nie trzeba go niczym nasaczac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ed · 3 lat temu
    Ta masa to jakiś żart. Po dodaniu truskawek wszystko pływa, miksowanie nie pomaga exhhh 😭
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwonka · 2 lat temu
      Bo trzeba dodać śmietanę do truskawek delikatnie 😌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    500 gram śmietany to 500 ml ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy zamiast truskawek mogą być maliny ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Przepis świetny. Mój biszkopt piekł się ok 40.min dałam łyżeczkę proszku. Tort idealnie słodki świeży od owoców. Czuć naturalność wszystkim smakował robiłam z opłatkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 3 lat temu
    Czy biszkopt czekoladowy będzie również pasował? Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 3 lat temu
    Po ilu godzinach można wyjąć tort z obręczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Czy jeśli się pomyliłam i zamiast najpierw ubić białka dodawałam cukier to czy coś z tego wyjdzie czy mam zacząć od nowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kaśka · 3 lat temu
      To wtedy trzeba dodać jeszcze żołtka i dopiero ubijać całe jajka z cukrem, ja zawsze robię tą metodą i biszkopt wychodzi super puszysty, jedyna wada to to że dłużej się ubija niż same białka, z 15 minut nawet, ale napewno wyjdzie.