Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto z galaretek i mleka skondensowanego. Jest piankowe i puszyste. Łatwe do przygotowania. Bardzo ładnie prezentuje się szczególnie, jeśli wybierzemy galaretki w różnych kolorach.
Składniki:
3 galaretki (u mnie: wiśniowa, agrestowa i pomarańczowa)
600 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5 %
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić.
Do zimnej galaretki wlać 200 ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem na najwyższych obrotach 3 minuty. (Masa się napowietrzy, ale wciąż będzie płynna).
Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała. (Jeśli wasza tortownica nie jest szczelna, to należy poczekać, aż masa zacznie tężeć i dopiero przelać ją do tortownicy. Ważne jest to tylko w przypadku pierwszej warstwy. Kolejne można wlewać płynne).
Następną galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Do zimnej galaretki wlać 200 ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem 3 minuty. Masę wylać na stężałą, pierwszą warstwę.
W ten sam sposób przygotować trzecią warstwę.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby dobrze stężało.
Uwielbiam ten deser, tylko ja zamiast trzeciej warstwy z mlekiem robie samą przezroczystą galaretkę i wkladam do niej różnokolorowe owoce :) wychodzi smaczne i piękne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bib·
5 lat temu
Cześć. Czy jeśli mam 500 ml mleka skondensowanego to powinnam zmienić coś w przepisie aby wyszedł?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To zrób z 500ml mleka, dzieląc je na 3 równe części.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Pyyyycha 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eska·
6 lat temu
Hej, tu gdzie mieszkam jest tylko mleko z cukrem, myślisz, że bedzie zjadliwe z takim?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Jeśli galaretki też są z dodatkiem cukru to będzie przesłodzone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra ·
6 lat temu
Mleko ma być w temperaturze pokojowej? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
6 lat temu
Czy mleko skondensowane musi być z puszki czy może być z kartonika?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Oczywiście, że może być z kartonika :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidia ·
6 lat temu
Można użyć do tortu gotowa piankę tzn jak już stezeje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tężejącą masą możesz przełożyć blaty ciasta. Jak wyobrażasz sobie użycie już stężałej pianki ? Nie sklei się z blatami. Trzeba by było dodać jeszcze jakiś krem między blaty, a piankę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
1 lat temu
polacz dzemem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
6 lat temu
Nie mam mleka skondensowanego. Czym je zastąpić ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia Walendziuk·
6 lat temu
Czy można użyć takiej pianki (oczywiście jednej) do rolady biszkoptowej? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Nie, ona jest płynna dopóki nie stężeje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
3 lat temu
Po upieczeniu biszkopta, wyjąć go do wystudzenia i w tej samej foremce zrobić piankę, wcześniej wyłożyć foremkę starannie spód i boki folią spożywczą, . Przeciąć biszkopt nasączyć i położyć gotową piankę, nakryć ją drugą częścią biszkoptu. Podobnie robi się żelki do tortów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
7 lat temu
Czy można użyć zwykłego mleka? nie skondensowanego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
7 lat temu
Nie można!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rivers·
4 lat temu
Możesz użyć serka homogenizowanego ;-) Efekt i smak bardzo podobny.