Pianka z galaretek i mleka skondensowanego

27 Komentarzy
Pianka z galaretek i mleka skondensowanego

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto z galaretek i mleka skondensowanego. Jest piankowe i puszyste. Łatwe do przygotowania. Bardzo ładnie prezentuje się szczególnie, jeśli wybierzemy galaretki w różnych kolorach.

Składniki:

  • 3 galaretki (u mnie: wiśniowa, agrestowa i pomarańczowa)
  • 600 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5 %

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić.
  2. Do zimnej galaretki wlać 200 ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem na najwyższych obrotach 3 minuty. (Masa się napowietrzy, ale wciąż będzie płynna).
  3. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki, aby stężała. (Jeśli wasza tortownica nie jest szczelna, to należy poczekać, aż masa zacznie tężeć i dopiero przelać ją do tortownicy. Ważne jest to tylko w przypadku pierwszej warstwy. Kolejne można wlewać płynne).
  4. Następną galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Do zimnej galaretki wlać 200 ml mleka skondensowanego. Miksować mikserem 3 minuty. Masę wylać na stężałą, pierwszą warstwę.
  5. W ten sam sposób przygotować trzecią warstwę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby dobrze stężało.
Pianka z galaretek i mleka skondensowanego Pianka z galaretek i mleka skondensowanego Pianka z galaretek i mleka skondensowanego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martynka · 1 lat temu
    Czy może być mleko 12%?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ewa · 5 miesięcy temu
      a widzialas mleko skondensowane 12%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Prezentuje się ładnie to fakt, ale w smaku wyszło mi jakieś takie mdłe, bez wyrazu. Dodałam wszystko w takich proporcjach, jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 3 lat temu
    Mleko dodajemy zimne prawda ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 3 lat temu
    Czy może to być zwykła foremka a nie okrągła ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 3 lat temu
    Uwielbiam ten deser, tylko ja zamiast trzeciej warstwy z mlekiem robie samą przezroczystą galaretkę i wkladam do niej różnokolorowe owoce :) wychodzi smaczne i piękne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bib · 3 lat temu
    Cześć. Czy jeśli mam 500 ml mleka skondensowanego to powinnam zmienić coś w przepisie aby wyszedł?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Pyyyycha 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eska · 5 lat temu
    Hej, tu gdzie mieszkam jest tylko mleko z cukrem, myślisz, że bedzie zjadliwe z takim?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 5 lat temu
    Mleko ma być w temperaturze pokojowej? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Czy mleko skondensowane musi być z puszki czy może być z kartonika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 5 lat temu
    Można użyć do tortu gotowa piankę tzn jak już stezeje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tężejącą masą możesz przełożyć blaty ciasta. Jak wyobrażasz sobie użycie już stężałej pianki ? Nie sklei się z blatami. Trzeba by było dodać jeszcze jakiś krem między blaty, a piankę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ewa · 5 miesięcy temu
      polacz dzemem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 5 lat temu
    Nie mam mleka skondensowanego. Czym je zastąpić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia Walendziuk · 5 lat temu
    Czy można użyć takiej pianki (oczywiście jednej) do rolady biszkoptowej? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie, ona jest płynna dopóki nie stężeje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 2 lat temu
      Po upieczeniu biszkopta, wyjąć go do wystudzenia i w tej samej foremce zrobić piankę, wcześniej wyłożyć foremkę starannie spód i boki folią spożywczą, . Przeciąć biszkopt nasączyć i położyć gotową piankę, nakryć ją drugą częścią biszkoptu. Podobnie robi się żelki do tortów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Czy można użyć zwykłego mleka? nie skondensowanego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alina · 6 lat temu
      Nie można!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rivers · 3 lat temu
      Możesz użyć serka homogenizowanego ;-) Efekt i smak bardzo podobny.