Fasolowe blondie z truskawkami

8 Komentarzy

Fasolowe blondie z truskawkami

Lekkie, wilgotne ciasto, którego głównym składnikiem jest biała fasola z puszki. Nie jest ona wyczuwalna w cieście. Żadna z osób testujących nie podejrzewała co to ciasto kryje w sobie. Dzięki fasoli, ciasto zawiera sporą porcję białka. Nie ma w nim ani grama mąki, przez co jest również bezglutenowe. Udekorowałam je plasterkami truskawek co korzystanie wpływa na smak i wygląd ciasta.

Składniki na ok. 16 porcji:

  • 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 50g cukru
  • ok. 120g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
  3. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. 250g odsączonej fasoli przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier. Zmiksować blenderem (lub malakserem) na gładką masę. Dodać płynną, ale chłodną czekoladę. Ponownie zmiksować blenderem.
  5. Dodać pianę z białek i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Fasolowe blondie z truskawkami

Fasolowe blondie z truskawkami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia i Zosia · 1 lat temu
    Cześć kochane, czy wam też wyszło takie cienkie...? Za to w smaku pycha. Zamiast białej czekolady dałam karmelową, a zamiast truskawek - krówki. Mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Jeszcze chyba nigdy nie wyszło mi tak niedobre ciasto. Cienkie jak kartka papieru, gumowe z wyczuwalną fasolą. Próbowałam posmarować nutella ale i tak nikt się nie tknął. Nie wiem co zrobiłam źle.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 1 lat temu
      Mi też wyszło mało wyrośnięte ale za to puszyste i nie gumowe. Bardzo dobrze ubiłam białka (przeszły test nad głową). To może tego kwestia. Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Ciasto przepyszne! Pewnie zrobię je jeszcze kilka razy :) Zastanawiam się nad jego kalorycznością. Jest może w jakiś sposób obliczona?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wyszło mi na całe ciasto: 1310 kcal, białko: 47g, tłuszcze: 57,6g, węglowodany: 145,6g
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy można użyć do tego ciasta mrożonych owoców?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ciasto jest leciutkie. Ledwo plasterki truskawek się utrzymują. Boję się, że zamrożone owoce opadną na dno.