
Lekkie, wilgotne ciasto, którego głównym składnikiem jest biała fasola z puszki. Nie jest ona wyczuwalna w cieście. Żadna z osób testujących nie podejrzewała co to ciasto kryje w sobie. Dzięki fasoli, ciasto zawiera sporą porcję białka. Nie ma w nim ani grama mąki, przez co jest również bezglutenowe. Udekorowałam je plasterkami truskawek co korzystanie wpływa na smak i wygląd ciasta.
Składniki na ok. 16 porcji:
- 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
 - 3 jajka
 - 100g białej czekolady
 - 50g cukru
 - ok. 120g świeżych truskawek
 
Sposób przygotowania:
- Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
 - Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
 - Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
 - 250g odsączonej fasoli przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier. Zmiksować blenderem (lub malakserem) na gładką masę. Dodać płynną, ale chłodną czekoladę. Ponownie zmiksować blenderem.
 - Dodać pianę z białek i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
 - Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
ok. 30 minut | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
ok. 30 minut | |
| 
 Liczba porcji:  | 
ok. 16 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 

