Lubiane przez Was „Ciasto balowe” przygotowałam tym razem w ciemnej wersji. Upiekłam kakaowy biszkopt, zrobiłam kakaową masę budyniową, kakaową bitą śmietanę na wierzch i użyłam herbatników maślano- kakaowych. Bogate ciasto, które ładnie się prezentujące. Polecam szczególnie na imprezy.
Całe ciasto należy przygotować dzień przed podaniem, aby herbatniki i krakersy zmiękły.
Składniki: Biszkopt:
4 jaja
1 kopiata łyżka kakao
ok. ¼ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 180 g herbatników kakaowych (20 sztuk)
niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)
1 łyżka kakao
ok. 50- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być przez cały czas gotowania pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Następnie wmiksować kakao.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową zimnej kawy. Nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem i rozsmarować resztę masy.
Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową. Na masie krówkowej ułożyć krakersy.
Słodką śmietanę ubić na sztywno. (Kto chce może ze śmietan-fixem). Pod koniec ubijania dodać łyżkę kakao. Bitą śmietanę rozłożyć na krakersach.
Z wierzchu posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego.
* Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Można w składnikach dopisać do herbatików przymiotnik "kakaowych". Właśnie skończyłam ciasto i dopiero teraz zorientowałam się, że użyłam herbatników zwykłych... Mam nadzieję, że mimo to będzie smacznie :)