Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

12 Komentarzy

Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Lekkie, puszysto- piankowe i delikatne ciasto czekoladowe. Pieczone jest bez dodatku mąki, a swoją słodycz zawdzięcza suszonym daktylom, bananom, sokowi pomarańczowemu i czekoladzie. Mnie pozytywnie zaskoczyła jego delikatność.

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 100g suszonych daktyli (bez pestek)
  • 200ml soku pomarańczowego (dałam z wyciśniętych pomarańczy)
  • 100g bananów (ok. 1 sztuki, waga ze skórką)
  • 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej (o ok. 50% zawartości kakao)
  • 125g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle posiekać na kawałki. Przełożyć do niedużego rondelka i zalać 100ml soku pomarańczowego. Gotować, aż sos się zagęści. (Od zagotowania trwa to dosłownie chwilę).
  2. 100g banana obrać ze skórki. Garnek ściągnąć z pieca i do gorącej masy dodać banana. Zmiksować blenderem na puree.
  3. Czekoladę (lub kuwerturę) posiekać i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć z masą daktylowo- bananową. (Najlepiej wymieszać trzepaczką). Dodać resztę soku pomarańczowego i wymieszać.
  4. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Do masy czekoladowo- daktylowo- bananowej wmieszać najpierw ubite żółtka, a na końcu delikatnie szpatułką ubitą pianą.
  6. Dno tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Polecam tortownicę o średnicy 22cm, ponieważ w 20cm nie zmieściło mi się całe ciasto. Powinno zostać trochę miejsca w formie, bo ciasto lekko rośnie. Minimum należy pozostawić ok. 2 cm). Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół lub 160°C z termoobiegiem). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku następne 20 minut. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto, aż ostygnie. Chłodne wstawić najlepiej na noc do lodówki (ale niekoniecznie).
  8. Ciasto oddzielić nożem od formy i posypać z wierzchu kakao.

Smacznego.

Na podstawie przepisu ze strony: essen-und-trinken.de

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 10
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata Klara · 1 lat temu
    Nie polecam. Szukałam ciekawej propozycji na ciasto z daktylami. Zdecydowanie nie dopieka się w środku, choć trzymane 10 min dłużej i nie wyjmowane z pieca aż do wystygnięcia. I tak oklapło. Konsystencja ciapkowata, czy można to nazwać pianką i że takie delikatne? Nie bardzo. Smak, chyba daktyle dały taki cierpko, kwaskawy. Rodzinie kompletnie nie przypadło do gustu. Ani wzrokowo, ani smakowo. A mąż naprawdę je wszystko. Coś nie tak z przepisem. Na pewno więcej nie skorzystam z przepisu. Muszę wywalić całe ciasto bo nikt się nie chce tknąć. Szkoda....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Wyrosło , trochę opadło jest przepyszne , niebo w gębie, polecam😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 5 lat temu
    Upiekłam wczoraj to ciacho, schłodziłam noc w lodówce i właśnie 5min temu skosztowałam do kawy i muszę powiedzieć że jestem zachwycona! Naprawdę przepis na 5+, prosty, szybki, bez ciężko dostępnych składników, dla mnie bomba! Ciasto jest bardzo smaczne, niesamowicie puszyste i mega czekoladowe ❤️ Naprawdę polecam je zrobić, nie bójcie się spróbować bo jeżeli takiemu antytalenciu wypiekowemu jak mi wyszło to już naprawdę powinno każdemu wyjść ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    U. · 5 lat temu
    Piekłam to ciasto już z cztery razy-niestety za każdym razem po pewnym czasie opadało...zawsze czekałam podany czas przed otwarciem piekarnika. Bardzo to ciasto lubię i chce upiec dla gości..proszę o jakąś radę
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Mnie też opadło lekko za pierwszym razem (wm) . Może by je pozostawić dłużej do wystygnięcia w piekarniku. Trudno mi powiedzieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K. · 5 lat temu
    Zrobiłam dokładnie wg przepisu. W większej formie, ale przeliczyłam dokładnie ilość składników. Ciasto pięknie wyrosło, wypełniło całą formę, było równe, gładkie i piękne. Potem opadło i pękło (już po uchyleniu piekarnika). W pęknięciu było widać, że w środku jest surowe. Zaczęło się więc ratowanie wypieku. Koniec końców opadło jeszcze bardziej. Szukam lekkiego ciasta typu mus, i z tym przepisem wiązałam duże nadzieje. Może jeszcze kiedyś spróbuję. Na pewno będę piec dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grazyna · 5 lat temu
    Witam, bez proszku do pieczenia? Pięknie wygląda, ale boję się upiec od razu na imprezę. Wypróbuję dzisiaj i zobaczę, jak wyjdzie, wtedy zrobię dla gości. Ale boję się właśnie, że bez proszku do pieczenia... No i grama mąki nie ma.. Pragnę jednak spróbować, skosztować, jak smakuje, więc cóż... do roboty :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kk · 5 lat temu
      Robiłam ostatnio biszkopt na tort też bez proszku do pieczenia. Wyszedł bardzo dobrze. Może więc tutaj też będzie ok.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kk · 5 lat temu
      Przeczytałam oryginalny przepis i tam też nie ma proszku do pieczenia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Witam, co można dać zamiast soku wycisnietego z pomarańczy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 6 lat temu
    Szybkie pytanie - Czy podwojna ilosc w prostokatnej formie nalezy piec dwa razy dluzej? Jak sprawdzic czy takie ciadto jest gotowe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Na pewno nie. Zmierz swoją formę i użyj przelicznika form do pieczenia ze strony, a nie podwajaj ilość składników na oko. Czas pieczenia po proporcjonalnym przeliczeniu składników będzie taki sam.