Lekkie, puszysto- piankowe i delikatne ciasto czekoladowe. Pieczone jest bez dodatku mąki, a swoją słodycz zawdzięcza suszonym daktylom, bananom, sokowi pomarańczowemu i czekoladzie. Mnie pozytywnie zaskoczyła jego delikatność.
Składniki na ok. 10 sztuk:
100g suszonych daktyli (bez pestek)
200ml soku pomarańczowego (dałam z wyciśniętych pomarańczy)
100g bananów (ok. 1 sztuki, waga ze skórką)
200g czekolady lub kuwertury gorzkiej (o ok. 50% zawartości kakao)
125g masła
6 jajek (rozmiar M)
szczypta soli
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Daktyle posiekać na kawałki. Przełożyć do niedużego rondelka i zalać 100ml soku pomarańczowego. Gotować, aż sos się zagęści. (Od zagotowania trwa to dosłownie chwilę).
100g banana obrać ze skórki. Garnek ściągnąć z pieca i do gorącej masy dodać banana. Zmiksować blenderem na puree.
Czekoladę (lub kuwerturę) posiekać i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć z masą daktylowo- bananową. (Najlepiej wymieszać trzepaczką). Dodać resztę soku pomarańczowego i wymieszać.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masy czekoladowo- daktylowo- bananowej wmieszać najpierw ubite żółtka, a na końcu delikatnie szpatułką ubitą pianą.
Dno tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Polecam tortownicę o średnicy 22cm, ponieważ w 20cm nie zmieściło mi się całe ciasto. Powinno zostać trochę miejsca w formie, bo ciasto lekko rośnie. Minimum należy pozostawić ok. 2 cm). Ciasto przełożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół lub 160°C z termoobiegiem). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku następne 20 minut. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto, aż ostygnie. Chłodne wstawić najlepiej na noc do lodówki (ale niekoniecznie).
Ciasto oddzielić nożem od formy i posypać z wierzchu kakao.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia ·
1 lat temu
Niestety czas pieczenia ciasta jest za krótki, upiekło się jedynie na zewnątrz a w środku jest płynne, polecam piec może 40 minut, ewidentnie z przepisem jest coś nie tak. Zastanawiam się czy autor bloga go próbował czy po prostu skopiował przepis. Nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Przykro mi, że ciasto nie wyszło. Zdjęcia są moje, więc naprawdę piekłam to ciasto.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata Klara·
2 lat temu
Nie polecam. Szukałam ciekawej propozycji na ciasto z daktylami. Zdecydowanie nie dopieka się w środku, choć trzymane 10 min dłużej i nie wyjmowane z pieca aż do wystygnięcia. I tak oklapło. Konsystencja ciapkowata, czy można to nazwać pianką i że takie delikatne? Nie bardzo. Smak, chyba daktyle dały taki cierpko, kwaskawy. Rodzinie kompletnie nie przypadło do gustu. Ani wzrokowo, ani smakowo. A mąż naprawdę je wszystko. Coś nie tak z przepisem. Na pewno więcej nie skorzystam z przepisu. Muszę wywalić całe ciasto bo nikt się nie chce tknąć. Szkoda....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
3 lat temu
Wyrosło , trochę opadło jest przepyszne , niebo w gębie, polecam😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia·
6 lat temu
Upiekłam wczoraj to ciacho, schłodziłam noc w lodówce i właśnie 5min temu skosztowałam do kawy i muszę powiedzieć że jestem zachwycona! Naprawdę przepis na 5+, prosty, szybki, bez ciężko dostępnych składników, dla mnie bomba! Ciasto jest bardzo smaczne, niesamowicie puszyste i mega czekoladowe ❤️ Naprawdę polecam je zrobić, nie bójcie się spróbować bo jeżeli takiemu antytalenciu wypiekowemu jak mi wyszło to już naprawdę powinno każdemu wyjść ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
U.·
6 lat temu
Piekłam to ciasto już z cztery razy-niestety za każdym razem po pewnym czasie opadało...zawsze czekałam podany czas przed otwarciem piekarnika. Bardzo to ciasto lubię i chce upiec dla gości..proszę o jakąś radę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Mnie też opadło lekko za pierwszym razem (wm) . Może by je pozostawić dłużej do wystygnięcia w piekarniku. Trudno mi powiedzieć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K.·
6 lat temu
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. W większej formie, ale przeliczyłam dokładnie ilość składników. Ciasto pięknie wyrosło, wypełniło całą formę, było równe, gładkie i piękne. Potem opadło i pękło (już po uchyleniu piekarnika). W pęknięciu było widać, że w środku jest surowe. Zaczęło się więc ratowanie wypieku. Koniec końców opadło jeszcze bardziej. Szukam lekkiego ciasta typu mus, i z tym przepisem wiązałam duże nadzieje. Może jeszcze kiedyś spróbuję. Na pewno będę piec dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
grazyna·
6 lat temu
Witam, bez proszku do pieczenia? Pięknie wygląda, ale boję się upiec od razu na imprezę. Wypróbuję dzisiaj i zobaczę, jak wyjdzie, wtedy zrobię dla gości. Ale boję się właśnie, że bez proszku do pieczenia... No i grama mąki nie ma.. Pragnę jednak spróbować, skosztować, jak smakuje, więc cóż... do roboty :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kk·
6 lat temu
Robiłam ostatnio biszkopt na tort też bez proszku do pieczenia. Wyszedł bardzo dobrze. Może więc tutaj też będzie ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kk·
6 lat temu
Przeczytałam oryginalny przepis i tam też nie ma proszku do pieczenia :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
6 lat temu
Witam, co można dać zamiast soku wycisnietego z pomarańczy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
7 lat temu
Szybkie pytanie - Czy podwojna ilosc w prostokatnej formie nalezy piec dwa razy dluzej? Jak sprawdzic czy takie ciadto jest gotowe
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Na pewno nie. Zmierz swoją formę i użyj przelicznika form do pieczenia ze strony, a nie podwajaj ilość składników na oko. Czas pieczenia po proporcjonalnym przeliczeniu składników będzie taki sam.