Chrupiące ciasto kruche z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto pachnie również delikatnie pomarańczą, która wzbogaca smak ciasta.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Warstwa rabarbarowa:
700g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
skórka starta z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Beza:
3 białka
150g cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
W tym czasie przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i skrobią.
Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłożyć rabarbar i podpiec ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Bezę wyłożyć na rabarbar. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C. Piec ok. 50 minut. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Witam, zrobiłam tartę. I w zasadzie wszystko się udało, ale nie wyszła mi taka piękna beza. W trakcie pieczenia ładnie urosła. Niestety podczas styniecia opadła. Zrobiłam też na środku orkę z piany i po upieczeniu jest płaska. Białka były dobrze ubite. Czy to może być wina temperatury? Może mój piekarnik potrzebuje niższej temperatury?
Ciasto przepyszne, ja zamiast jednego jajka dodałam do ciasta 3 żółtka a pozostałe białka wykorzystalam do bazy ciasto wyszło bardzo dobre polecam i dziękuję za super przepis na pewno to ciasto zagości w moich przepisach na stałe, pozdrawiam 😉 Ewa