
Chrupiące ciasto kruche z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto pachnie również delikatnie pomarańczą, która wzbogaca smak ciasta.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
 - 40g cukru pudru
 - 1 jajko
 - 1 szczypta soli
 - 100g masła
 
Warstwa rabarbarowa:
- 700g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
 - skórka starta z 2 pomarańczy
 - 3 łyżki cukru
 - 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
 
Beza:
- 3 białka
 - 150g cukru
 - szczypta soli
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
 - Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
 - W tym czasie przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i skrobią.
 - Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłożyć rabarbar i podpiec ok. 15 minut.
 

- W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
 - Bezę wyłożyć na rabarbar. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C. Piec ok. 50 minut. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
 - Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 
Smacznego.
| 
				 Czas przygotowania:  | 
			ok. 40 minut | |
| 
				 Czas pieczenia:  | 
			ok. 1,5 godziny | |
| 
				 Czas oczekiwania:  | 
			ok. 30 minut | |
| 
				 Liczba porcji:  | 
			ok. 12 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | niski | 


