Chrupiące ciasto kruche z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto pachnie również delikatnie pomarańczą, która wzbogaca smak ciasta.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 jajko
1 szczypta soli
100g masła
Warstwa rabarbarowa:
700g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
skórka starta z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Beza:
3 białka
150g cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
W tym czasie przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i skrobią.
Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłożyć rabarbar i podpiec ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Bezę wyłożyć na rabarbar. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C. Piec ok. 50 minut. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
1 lat temu
Przepyszna tarta. Co prawda jest to ciasto dla cierpliwych, ale absolutnie warto się w te cierpliwość uzbroić :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
1 lat temu
Witam, zrobiłam tartę. I w zasadzie wszystko się udało, ale nie wyszła mi taka piękna beza. W trakcie pieczenia ładnie urosła. Niestety podczas styniecia opadła. Zrobiłam też na środku orkę z piany i po upieczeniu jest płaska. Białka były dobrze ubite. Czy to może być wina temperatury? Może mój piekarnik potrzebuje niższej temperatury?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Wygląda dobrze. Zawsze beza coś opadnie. Z wierzchu powinna być dobrze wypieczona i tak wygląda. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
6 miesięcy temu
Polecam dac łyżkę octu pod koniec ubijania bezy działa cuda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Czy spod tarty oraz rabarbaru można przygotować i upiec jednego dnia a na następny dzień beze ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie widzę przeszkód ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila ·
5 lat temu
Ciasto wyszło mega pyszne 🥰
A mam pytanie, wyjdzie też z borówkami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
5 lat temu
Ciasto super. Zrobiłam w tortownicy ok.25 cm, polecam, pycha 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
5 lat temu
Ciasto przepyszne :) Robię już po raz 3 i cała rodzinka zajada z rozkoszą!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Ciasto przepyszne, ja zamiast jednego jajka dodałam do ciasta 3 żółtka a pozostałe białka wykorzystalam do bazy ciasto wyszło bardzo dobre polecam i dziękuję za super przepis na pewno to ciasto zagości w moich przepisach na stałe, pozdrawiam 😉 Ewa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jasmina ·
5 lat temu
Ciasto bardzo smaczne i orzeźwiające. Idealne na letnie garden party.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Bardzo nieudany wypiek, podczas podpiekania tarty wypłynęło 3 mm masła -ciasto gotowało się w tym maśle, reszty chyba nie trzeba pisać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
5 lat temu
U mnie podobnie niestety
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
U mnie to ciasto się jakoś rozlazło.. A dziwne bo nie pierwszy raz robilam tarte 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta. ·
6 lat temu
Zamiast rabarbaru z jabłkiem i odrobina soku z cytryny. Też dobre.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
6 lat temu
Super przepis! Ciasto wszystkich zachwyciło :) :) polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
6 lat temu
Polecam ciasto jest pyszne i reprezentuje sie jak z cukierni (heart)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Super przepis! Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą. Moja beza trochę mniej puszysta, ale smak tarty cudowny!