Tarta z rabarbarem i bezą

17 Komentarzy

Tarta z rabarbarem i bezą

Chrupiące ciasto kruche z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto pachnie również delikatnie pomarańczą, która wzbogaca smak ciasta.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 100g masła

Warstwa rabarbarowa:

  • 700g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
  4. W tym czasie przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i skrobią.
  5. Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłożyć rabarbar i podpiec ok. 15 minut.

2

  1. W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
  2. Bezę wyłożyć na rabarbar. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C. Piec ok. 50 minut. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
  3. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1,5 godziny
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 miesięcy temu
    Przepyszna tarta. Co prawda jest to  ciasto dla cierpliwych, ale absolutnie warto się w te cierpliwość uzbroić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 7 miesięcy temu
    Witam, zrobiłam tartę. I w zasadzie wszystko się udało, ale nie wyszła mi taka piękna beza. W trakcie pieczenia ładnie urosła. Niestety podczas styniecia opadła. Zrobiłam też na środku orkę z piany i po upieczeniu jest płaska. Białka były dobrze ubite. Czy to może być wina temperatury? Może mój piekarnik potrzebuje niższej temperatury? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Wygląda dobrze. Zawsze beza coś opadnie. Z wierzchu powinna być dobrze wypieczona i tak wygląda. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Czy spod tarty oraz rabarbaru można przygotować i upiec jednego dnia a na następny dzień beze ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Ciasto wyszło mega pyszne 🥰
    A mam pytanie, wyjdzie też z borówkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Ciasto super. Zrobiłam w tortownicy ok.25 cm, polecam, pycha 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne :) Robię już po raz 3 i cała rodzinka zajada z rozkoszą!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne, ja zamiast jednego jajka dodałam do ciasta 3 żółtka a pozostałe białka wykorzystalam do bazy ciasto wyszło bardzo dobre polecam i dziękuję za super przepis na pewno to ciasto zagości w moich przepisach na stałe, pozdrawiam 😉 Ewa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasmina · 4 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne i orzeźwiające. Idealne na letnie garden party.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Bardzo nieudany wypiek, podczas podpiekania tarty wypłynęło 3 mm masła -ciasto gotowało się w tym maśle, reszty chyba nie trzeba pisać
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daria · 4 lat temu
      U mnie podobnie niestety
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 4 lat temu
        U mnie to ciasto się jakoś rozlazło.. A dziwne bo nie pierwszy raz robilam tarte 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta. · 5 lat temu
    Zamiast rabarbaru z jabłkiem i odrobina soku z cytryny. Też dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 5 lat temu
    Super przepis! Ciasto wszystkich zachwyciło :) :) polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Polecam ciasto jest pyszne i reprezentuje sie jak z cukierni (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Super przepis! Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą. Moja beza trochę mniej puszysta, ale smak tarty cudowny!