Orzeźwiające ciasto z rabarbarem i budyniem. Jest lekkie i lekko kwaskowate od rabarbaru. Składa się z ciasta ucieranego, pokrytego warstwą rabarbarową i delikatną warstwą budyniowo- śmietankową.
Składniki: Ciasto:
120g cukru
3 jajka
60ml oleju
60ml wody
150g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa rabarbarowa:
750g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
150g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
sok jabłkowy (ok. 350ml)
Warstwa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego (opakowanie na 500ml mleka)
Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm lub mniejsze. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Następnie przełożyć rabarbar na sitko i złapać sok, który puścił. Do soku (będzie go ok. 150ml, w zależności od soczystości rabarbaru) dolać tyle soku jabłkowego, aby łącznie otrzymać 500ml soku. 4. Trochę soku wymieszać z budyniami w proszku. Resztę soku przelać do garnka, dodać rabarbar i zagotować. Do gotującego się soku z rabarbarem dodać rozmieszane budynie i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący rozłożyć na cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować warstwę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (jeśli jest bez cukru należy dodać cukier). Garnek ściągnąć z pieca i od razu do gorącego budyniu dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. (Przemieszać delikatnie od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch).
Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu. Masę włożyć na chwilę do lodówki, sprawdzając często, czy zaczyna tężeć. Lekko tężejącą masę wyłożyć na warstwę rabarbarową. Można zrobić dodatkowo falisty wzór, używając plastikowej skrobki z ząbkami. Dodatkowo można posypać małą ilością startej, białej czekolady.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.