Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.
Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 9 cm (bez dekoracji):
1 szklanka= 250ml
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
2 łyżki wody
Krem śmietankowo- truskawkowy:
500 g truskawek
500 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
80 g cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
ok. 340 g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
śmietan- fix (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią w misce, a następnie przesiać przez sitko. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodawać stopniowo zmiksowane truskawki. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30- nawet do 90 minut).
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejących truskawek.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć wysoką obręcz do tortu. (Ja zapięłam dwie niskie obręcze). Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć ⅓ kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki, aby krem stężał.
Śmietankę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
Wyszedł cudownie i był przepyszny. Przeraziła mnie masa truskawkowa w trakcie wykładania jej na blaty, była bardzo rzadka i bałam się, że nie stężeje, ale po nocy w lodówce wszystko okazało się być idealnie. Ja dodałam jedynie więcej cukru do truskawek i masy, bo robiłam tort dla słodkolubnych, a mimo to wyszedł świeży, mocno truskawkowy i "taki nie za słodki"🥰 Gorąco polecam!
Czy jesli ostatnia warstwę zostawię biszkopt,to czy moge go oblac polewą czekoladową?? Stoi w lodówce, czeka na dekorowanie a ja kombinuję z tym co mam w domu ehhh.
Pani Agnieszko, proszę o informację, czy z mrożonych truskawek ten tort wyjdzie tak pyszny jak ze świeżych? I jak postępować w takim przypadku, żeby wyszedł? Czy może zrezygnować w przypadku mrożonych owoców? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Grażyna
Przepis świetny. Mój biszkopt piekł się ok 40.min dałam łyżeczkę proszku. Tort idealnie słodki świeży od owoców. Czuć naturalność wszystkim smakował robiłam z opłatkiem.
To wtedy trzeba dodać jeszcze żołtka i dopiero ubijać całe jajka z cukrem, ja zawsze robię tą metodą i biszkopt wychodzi super puszysty, jedyna wada to to że dłużej się ubija niż same białka, z 15 minut nawet, ale napewno wyjdzie.