Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.
Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 9 cm (bez dekoracji):
1 szklanka= 250ml
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
2 łyżki wody
Krem śmietankowo- truskawkowy:
500 g truskawek
500 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
80 g cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
ok. 340 g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
śmietan- fix (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią w misce, a następnie przesiać przez sitko. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodawać stopniowo zmiksowane truskawki. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30- nawet do 90 minut).
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejących truskawek.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć wysoką obręcz do tortu. (Ja zapięłam dwie niskie obręcze). Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć ⅓ kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki, aby krem stężał.
Śmietankę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
Czy biszkopt wyjdzie jak zapomniałam dodać do niego wody?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Czy do kremu do ozdabiania można dodać barwnik ? Wyjdzie z tego przepisu ombre?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, możesz dodać barwnika w żelu lub w proszku. To jest zwykła, bita śmietana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kucharka123·
2 lat temu
mogą być mrożone truskawki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia ·
2 lat temu
Zrobiłam z borówkami ☺️jest pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Czy ma Pani jakiś przepis na krem truskawkowy bez żelatyny? Na malinowy już udało mi się znaleźć w torcie cyganskim 🙂 pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że można zrobić ten krem malinowy zamieniając maliny na truskawki i dając wiecej mascarpone np. 400 g.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Dziękuję, spróbuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Wyszedł cudownie i był przepyszny. Przeraziła mnie masa truskawkowa w trakcie wykładania jej na blaty, była bardzo rzadka i bałam się, że nie stężeje, ale po nocy w lodówce wszystko okazało się być idealnie. Ja dodałam jedynie więcej cukru do truskawek i masy, bo robiłam tort dla słodkolubnych, a mimo to wyszedł świeży, mocno truskawkowy i "taki nie za słodki"🥰 Gorąco polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Czy jesli ostatnia warstwę zostawię biszkopt,to czy moge go oblac polewą czekoladową?? Stoi w lodówce, czeka na dekorowanie a ja kombinuję z tym co mam w domu ehhh.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
3 lat temu
Dziękuję za szybką odpowiedź! Uff :))) Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
3 lat temu
Czy tą żelatynę trzeba najpierw ostudzić przed dodaniem jej do zblendowanych truskawek ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie trzeba ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
3 lat temu
Tort pyszny 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
4 lat temu
Pani Agnieszko, proszę o informację, czy z mrożonych truskawek ten tort wyjdzie tak pyszny jak ze świeżych? I jak postępować w takim przypadku, żeby wyszedł? Czy może zrezygnować w przypadku mrożonych owoców? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Grażyna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Nie trzeba go niczym nasaczac?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie trzeba. Masa i dżem są wilgotne, ale według uznania możesz troszkę ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ed·
4 lat temu
Ta masa to jakiś żart. Po dodaniu truskawek wszystko pływa, miksowanie nie pomaga exhhh 😭
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwonka·
3 lat temu
Bo trzeba dodać śmietanę do truskawek delikatnie 😌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
500 gram śmietany to 500 ml ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie całkiem. Najlepiej zważyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Czy zamiast truskawek mogą być maliny ? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, mogą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Przepis świetny. Mój biszkopt piekł się ok 40.min dałam łyżeczkę proszku. Tort idealnie słodki świeży od owoców. Czuć naturalność wszystkim smakował robiłam z opłatkiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
4 lat temu
Czy biszkopt czekoladowy będzie również pasował? Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, będzie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka·
4 lat temu
Po ilu godzinach można wyjąć tort z obręczy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Po kilku godzinach (ok. 6ciu), ale najlepiej po nocy.