Tort śmietankowo- truskawkowy

164 Komentarzy
Tort śmietankowo- truskawkowy

Lekki tort truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu i piankowego kremu przygotowanego na bazie śmietanki i truskawek. Jest lekki, delikatny, nie za słodki i bardzo smaczny.

Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 9 cm (bez dekoracji):

1 szklanka= 250ml

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Krem śmietankowo- truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 500 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 80 g cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • ok. 340 g dżemu truskawkowego (ok. 8 kopiatych łyżek)
  • 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan- fix (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią w misce, a następnie przesiać przez sitko. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  4. Przygotować krem śmietankowo- truskawkowy: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski. Dodać cukier i zmiksować blenderem na puree.
  5. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodawać stopniowo zmiksowane truskawki. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30- nawet do 90 minut).
  6. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejących truskawek.
  7. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze. Zacisnąć wysoką obręcz do tortu. (Ja zapięłam dwie niskie obręcze). Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć ⅓ kremu śmietankowo- truskawkowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować 4 łyżkami dżemu. Wyłożyć połowę z pozostałego kremu i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć resztę kremu.

2

3

  1. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki, aby krem stężał.
  2. Śmietankę ubić z dodatkiem śmietan- fix na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki i górę tortu. Ozdobić kawałkami truskawek.
  3. Tort przechowywać w lodówce do ok. 3- 4 dni.
Tort śmietankowo- truskawkowy Tort śmietankowo- truskawkowy Tort śmietankowo- truskawkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy masa jest taka płynna?? Ona stężeje?? Bo sie martwię że mi nie wyjdzie a jutro urodziny synka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dddddddd · 3 lat temu
    Ja nie wiem czy nie można tego edytować i wpisać ten proszek do pieczenia? Ciasto nie wyszło tylko jakiś zakalec mimo ze wiedziałam ze coś tu nie gra i go dodałam. Masakra, nie polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Przepis jest poprawnie napisany. Nie dodaję proszku do pieczenia do takiego biszkoptu. Coś poszło nie tak, jeśli pomimo proszku wyszedł zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Tort wyszedł pyszny!!! 😊 Polecam ten przepis!!!👏😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 3 lat temu
    Witam czytając ten przepis już wiedziałam że na pewno to jest dobry wybór jeszcze nic nie piekłam ale niedługo upiekę właśnie ten tort truskawkowy... I już czuję że to dobry wybór 😋😊 Pozdrawiam PS odezwę się jeszcze 🍰🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 3 lat temu
    Czy można żelatynę zastąpić galaretką truskawkową? W jakich proporcjach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    Przepis super 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Czy truskawki mrożone przed zblendowaniem całkowicie rozmrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Czy krem jest płynny po ubiciu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Mam pytanie co do termoobiegu w piekarniku. Można ustawić tą opcję i jeśli tak, to w jakiej temperaturze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Biszkopt piekę tylko na grzałce góra- dół, żeby go nie wysuszać, ale pewnie na termoobiegu też można na 160 stopniach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Torcik ? · 3 lat temu
    Jeśli już mamy wszystko to spód tortu czyli pierwszy kawałek biszkoptu kłaść na paterze od tortownicy i tak pozostałe ? Jak później zdjąć obrecz po całej nocy ? Robię pierwszy raz więc nie ogarniam 😅😅😅
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Składam tort od razu na paterze lub takim płaskim talerzu jak na zdjęciu, na którym serwuję tort. (Nie ma czegoś takiego jak patera od tortownicy. Tortownica ma spód). W tortownicy piekę biszkopt i po wyciągnięciu go z niej, już jej więcej nie używam. Zaciskam specjalną obręcz do tortu, a po schłodzeniu oddzielam ją dużym nożem od tortu i ściągam obręcz. (Jeśli nie chcemy uszkodzić biszkoptu można dodatkowo owinąć tort grubym paskiem z papieru do pieczenia i dopiero zapiąć obręcz. Ja tego nie robię).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Torcik · 3 lat temu
        A jeśli nie mam takiej obręczy ? Czy to jest potrzebne ? Albo co zamiast obręczy mogę zastosować ?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Obręcz jest potrzebna. (Ogólnie nie tylko przy tym torcie, ale również przy innych. Czasami jest niezastąpiona). W takim razie złożyłabym tort jednak w tortownicy. Nie ma wyjścia.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Paulina · 3 lat temu
            A czy rant na 8.5cm wysokosci bedzie wystarczajacy na ten przepis? Czy lukrowe zdjecie na wierzch mozna polozyc? czy obsypac najpierw np wiórkami kokosowymi?
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 3 lat temu
              Tak, taki rant będzie dobry. Masz na myśli zdjęcie na opłatku/ papierze cukrowym? Taki się nie nadaje na ten tort. Nie może być położony na krem ze śmietaną, bo się rozpuści. Trzeba by było zrobić warstwę izolacyjną. Na wiórkach kokosowych nie będzie się trzymał. Chyba, że tak chcesz, tylko go położyć. Zrobiłabym np. ganache z białej czekolady i na to zdjęcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wika · 3 lat temu
    Robiłam 30 minut tak jak w przepisie. 180 stopni Po 30 min sprawdziłam i był cały mokry w środku... wsadziłam jeszcze na 10 minut i dalej był mokry... poszedł ostatecznie do wyrzucenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Biszkopt zrobiłam z własnego przepisu.Masa na krem wymiata. Przepyszna😋Tort lekki i nie za słodki. Super 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 3 lat temu
    Przepis gicior. W zyciu nie pieklem i to byl moj pierwszy tort profeska mimo lat doswiadczenia przy garach(ja glownie gotuje i eksperymentuje). Matka i zona byly w szoku, ze biszkopt mi wyszedl lepiejnniz im kiedykolwiek, a krem to szarancza(dzieki) by wyskrobaly razem z miska. Zajebiaszczy przepis, ze nie pogadasz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Czy można do masy dodać łyżeczkę galaretki truskawkowej plus żelatyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 4 lat temu
    Biszkopt nie wyrósł. Przepis zawodny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Halinka · 4 lat temu
      (hi)W przepisie nie podano, że trzeba 2 łyżeczki proszku do pieczenia do biszkoptu dodać. Dlatego biszkopt nie wyrósł.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Nie ma takiej potrzeby ;) Jeśli ktoś chce, może oczywiście z 1 łyżeczkę proszku dodać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Przepis super, robiłam jud kilka razy ten tort i zawsze wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 4 lat temu
    Asiu, pychotka bardzo bardzo dobry. Wszystkim baaaardzo smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 4 lat temu
    Widzę, ze można dać truskawki mrożone, ale ile wtedy gram? Rozumiem, ze muszę je zważyć po rozmrożeniu, aby było te 500 gram? I czy biszkopt namaczac czy jest dostatecznie wilgotny od masy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Mrożonych tyle samo proszę użyć i ważąc jeszcze zamrożone. Biszkopt nasiąknie od kremu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Halinka · 4 lat temu
      Najlepiej nasączyć lekkim pączem, bo jest trochę suchy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Nina · 4 lat temu
        Prawda , biszkop Wyrosl przpieknie ale strasznie suchy .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 4 lat temu
    Czy na tort można dać opłatek z wzorem? Zamówiłam i niestety dopiero w paczce była informacja, ze nie można dawać na tort śmietanowy , bo wchłonie wilgoć :( a może jakiś inny podobny tort truskawkowy może Pani polecić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz zrobić ten tort, ale do obłożenia użyj masy na bazie masła. W kategorii "półprodukty cukiernicze" znajdziesz masy. Może to być masa z mlekiem skondensowanym, masa maślana, krem na bazie bezy szwajcarskiej lub masa budyniowa :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lidka · 4 lat temu
      Poprostu nie smaruj wierzchu smietana. Zostaw tort na całą noc w lodówce. Na 2 H przed przyjściem gości lekko posmaruj wierz by się opłatek przykleil i elegancko. Nie raz już tak robiłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Dzien dobry, czy truskawki moga byc mrozone?